pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Za zdrav imunski sistem je ključno zdravo črevesje

17. 8. 2023; 04.00
Avtor: Maja Furman
shutterstock_1289987812

Poskrbite za zdravo črevesje foto: Shutterstock

V črevesju se zgodi najpomembnejša absorpcija hranil v telesu. Tam je zelo živahno, saj več kot 38 milijonov živih bakterij skrbi za nemoteno delovanje našega telesa.

Zdrava črevesna mikrobiota pomeni tudi zdrav imunski sistem, zato je pomembno, da svoje črevesje ohranjamo zdravo in v ravnovesju. Kako? Povemo vam v naslednjih vrsticah.

Naši drugi možgani

Raziskave kažejo, da so zdrave bakterije v našem črevesju ključne tudi za delovanje naših možganov. Zanimivo, kajne? Dopamin, ki ga poznamo tudi kot hormon dobrega počutja, se namreč tvori prav v debelem črevesju. Prav tako v njem nastaja serotonin ali t. i. hormon sreče. Eden od pomembnih načinov, kako ohranjati ravnovesje črevesne flore in s tem dobre prebave ter dobrega počutja, je že opustitev nezdravih prehranjevalnih navad. Zelo pomembni so zdrava in uravnotežena hrana, dovolj dnevno zaužite tekočine, kar pomeni vsaj dva litra, redna telesna aktivnost, dovolj spanca in čim manj stresa.

Adijo, zaprtje!

O zaprtju, enem izmed pogostih prebavnih tegob, govorimo, kadar veliko potrebo opravljamo manj kot trikrat na teden. Da se to ne zgodi, je zelo pomembno uživanje hrane, bogate z vlakninami, to so različne vrste sadja, zelenjave in žita, ovseni kosmiči ter stročnice. Če se nam tovrstna prebavna neprijetnost vseeno zgodi, jo lahko uspešno odpravimo z uživanjem suhih sliv. Te so več kot odličen vir vlaknin in sorbitola, sladkornega alkohola, ki ima odvajalni učinek. Če nam suhe slive ne teknejo najbolj, si lahko iz njih skuhamo kompot. Proti zaprtju je odličen tudi trpotec, ki ga zmešamo s tekočino in pustimo, da nabrekne oziroma se preoblikuje v pudingu podobno teksturo. Eden najpogostejših vzrokov zaprtja je premalo vode v blatu, kar je posledica nezadostnega uživanja tekočine. Poleg vode in nesladkanega čaja je v boju proti zaprtju odlična tudi mineralna voda. To še posebej velja za naravno mineralno vodo Donat. Bistvo njegovega učinka je v osmoznem delovanju. To pomeni, da sulfatni ioni z osmozo vpijajo vodo iz črevesne stene in tako povzročijo, da se prostornina črevesne vsebine poveča. Posledica je večji pritisk na črevesno steno, kar skupaj s sproščujočim učinkom magnezija spodbudi gibanje črevesa. Priporočljivo je, da za ohranjanje pravilnega delovanja prebave spijemo pol litra Donata na dan. 2 dl ga spijemo zjutraj na tešče, 1 dl pred kosilom in 2 dl pred večerjo. Tako poskrbimo za pravilno absorpcijo hranilnih snovi v črevesju in si pomagamo pri normalizaciji kislo-bazičnega ravnovesja.

S sodo bikarbono nad zgago

Pri zgagi gre za simptom refluksa želodčne kisline, ki v prsih povzroči pekoč občutek. Ob težavah z zgago se je priporočljivo izogibati t. i. sprožilcem zanjo, kot so alkohol, kava, čokolada, zelo mastne in ocvrte jedi, agrumi, paradižnik, čebula itd. Izogibajte se tudi preobilnim obrokom – zadnjega pojejte nekaj ur pred spanjem –, oprijetim oblačilom, predvsem v predelu trebuha in želodca, počitku takoj po obroku, temeljiti bodite tudi pri žvečenju hrane. Če vas muči zgaga, se izogibajte pretirani telesni aktivnosti, predvsem taki, ki obremenjuje predel okoli želodca. Dobra naravna pomoč proti zgagi je tudi soda bikarbona. Žličko te raztopite v kozarcu vode in jo pijte po požirkih. Vendar sode bikarbone nikakor ne nadomeščajte s pecilnim praškom ali čim podobnim. Če ste na dieti z omejenim vnosom soli, se o uporabi sode bikarbone kot sredstva za lajšanje težav z zgago posvetujte z zdravnikom.

Pomoč pri driski

Ob pojavu driske je najbolje obiskati zdravnika. Sami pa si lahko pomagamo s t. i. dieto BRAT, ki je sestavljena iz banane, riža, jabolčne kaše in toasta. V tem času ni priporočljivo uživati mlečnih izdelkov, saj se laktoza v njih težko absorbira. Izjema je jogurt, ki pri driski lahko celo pomaga, saj vsebuje dobre bakterije, ki krepijo črevesno mikrofloro. Med drisko se je dobro izogibati alkoholu in pretirano začinjeni ter mastni hrani. Dokler se stanje ne izboljša, je priporočljivo jesti več manjših obrokov na dan. Blagodejno deluje tudi mlačen kamilični čaj, pripravite pa si lahko zmes cvetov kamilice, drevesne smole in kavnega oglja, saj naj bi pomagala pri akutni driski. Priporočljivo je tudi dodatno uživanje probiotikov.

Naravni probiotiki in predlog za zdrav zajtrk

Ravnovesje črevesne mikroflore lahko dosežemo z živili, ki delujejo kot naravni probiotiki. Med njimi se najpogosteje priporočajo kislo zelje, kefir na vodni ali mlečni osnovi, kombuča, ki je oblika fermentiranega črnega čaja in vsebuje le najboljše probiotike, japonsko živilo nato, narejeno iz fermentiranih sojinih zrn, ter seveda jogurt iz kozjega ali kravjega mleka. Za hiter, okusen in za prebavo odličen zajtrk predlagamo smuti, ki ga zmešamo iz banane, jagod, grškega jogurta, ovsenih kosmičev, ki jim po želji dodamo arašidovo maslo in med. Če nam katera od sestavin ne ustreza, jo lahko zamenjamo z drugim živilom, ki dobro vpliva na prebavo. Izbirajte živila, ki imajo veliko vlaknin, priporočljivo pa je tudi, da vmešate nekaj žlic probiotičnega jogurta.

Raziskave kažejo, da so zdrave bakterije v našem črevesju ključne tudi za delovanje naših možganov.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

prejšnji članek
Znana Slovenca tik pred poroko
Svet slavnih
Znana Slovenca tik pred poroko
naslednji članek
Preprost trik, s katerim boste med letom pozabili na tubolenco
Zdravje
Preprost trik, s katerim boste med letom pozabili na tubolenco