stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Stvari, ki vam jih lahko glavobol sporoča o zdravju

28. 2. 2024; 01.00
Avtor: K.M.
Glavobol sodi med najpogostejše tegobe, vzroki pa so redkokdaj resni.

Glavobol sodi med najpogostejše tegobe, vzroki pa so redkokdaj resni. foto: Dreamstime

Glavoboli, še posebej če so stalni in dolgotrajni, nam lahko zelo otežijo normalno delovanje in delovne sposobnosti.

Ste pod stresom

Neodpravljen stres lahko zelo pripomore k nastanku glavobola. Napetostni glavobol nastane, ko se mišice zakrčijo, kar lahko štejemo za fizični odgovor na stres in živčnost, ki ju doživlja vaše telo. Rešitev: Posvetujte se o tehnikah za obvladovanje stresa. Te tehnike lahko zajemajo vse od spremembe življenjskega sloga do srečanj pri psihoterapevtu. Vedenjsko-kognitivna terapija na primer pripomore k temu, da se lažje spopadamo z anksioznimi mislimi. Od vsakega posameznika je odvisno, katere metode mu ustrezajo, vendar v povprečju najbolj deluje mešanica stvari, ki jih lahko naredimo sami, skupaj z obiski pri psihologu.

Ste dehidrirani

Ena izmed prvih stvari, v katere se je treba zagledati ob pojavu glavobolov, so naše zdravstvene navade, med katere štejemo tudi zadostno količino pitja vode, saj dehidracija dokazano pripomore k povečanju bolečin v glavi. Rešitev: Pazite na preostale znake dehidracije, kot so rumen urin, občutek žeje in suha usta. Poleg večjih količin vode si lahko pomagate tudi z živili, ki vsebujejo večji odstotek vode.

Imate probleme s hormoni

Veliko žensk pred menstruacijo občuti glavobol zaradi padca v estrogenu. Menstruacije so v resnici ena največjih povzročiteljev migren, s tem pa težav, povezanih z menstrualnim ciklom, še ni konec: glavoboli se lahko pojavijo pri perimenopavzi in v poporodni dobi, včasih tudi med nosečnostjo. Rešitev: Če ugotovite, da so glavoboli povezani z menstruacijo, povejte to svojemu ginekologu, saj vam bo morda svetoval uporabo kontracepcijskih tabletk ali zamenjavo obstoječe kontracepcije.

Preizkušate preveč zdravil proti glavobolu

Mešanje ali čezmerna uporaba zdravil proti glavobolu se vam lahko vrne kot bumerang in postane izvir vaših glavobolov. Pretiravanje s protibolečinskimi tableti lahko bolečino še poslabša. Rešitev: Če ste jemali veliko tablet, se jim poskušajte za en dan povsem izogniti ali vsaj drastično zmanjšati njihovo zauživanje. Videli boste, ali se bodo vaši glavoboli ob premoru s tabletami kaj izboljšali.

prejšnji članek
Vsak dan si privoščite od sedem do devet ur spanca
Zdravje
Vsak dan si privoščite od sedem do devet ur spanca
naslednji članek
Lukov ded zaradi politike gojil zamero
Svet slavnih
Lukov ded zaradi politike gojil zamero
#obraziavenija
obraziavenija