Zdravje
 

Na kaj nakazuje krvav vaginalni izcedek?

26. 8. 2024; 16.00
Avtor: NINA KOVAČ / revija Bodi zdrava
vaginalno vnetje

Občasne krvavitve pred menstruacijo imajo lahko različne vzroke. foto: Dreamstime

Kot ženski vam ta pojav verjetno ni tuj: vaginalni izcedek spremeni barvo in v njem odkrijete ostanke krvi. Na srečo je to le redko razlog za skrb. Kaj pomenijo te občasne krvavitve pred menstruacijo in kdaj je smiselno obiskati zdravnika?

Kaj pomeni krvav izcedek pred menstruacijo? Medtem ko med menstruacijo teče kri, gre tukaj bolj za izcedek iz nožnice s primesjo krvi. Rožnat do rjavkast izcedek ima sluzasto, kremasto konsistenco, pojavlja se v majhnih količinah in navadno traja le nekaj dni. Veliko žensk opazi izcedek bolj po naključju na toaletnem papirju ali kot sled na vložku ali spodnjem perilu.

Je pojav krvavega izcedka pred menstruacijo običajen?

Izcedek se pojavlja, ko menstruacije še ni – ali sploh pride do njega in zakaj, je odvisno od različnih dejavnikov. Ta vrsta krvavitve je pogosto povezana s hormonskimi procesi med menstrualnim ciklom; ne pojavlja se pri vsaki ženski in ni reden pojav, je pa kljub temu precej pogost in zagotovo se pri vsaki izmed nas pojavi vsaj enkrat v življenju. Zato se marsikatera se sprašuje, ali je krvav izcedek pred menstruacijo nekaj običajnega.

Razlogi za pojav krvavega izcedka

Občasne krvavitve pred menstruacijo imajo lahko različne vzroke. Skupna značilnost je, da se krvavitev pojavi v ženskem urogenitalnem sistemu zunaj »tistih dni v mesecu«, kar povzroči razbarvanje izcedka. Že najmanjša mehanska poškodba v predelu nožnice, na primer počena žilica, spolni odnos ali uporaba spolnih igračk je dovolj za krvav izcedek. Poleg tega obstajajo tudi različni organski vzroki.

Hormonski sprožilci

Če v telesu nastane hormonsko neravnovesje, lahko to vpliva na prekrvitev sluznic. Estrogen na primer spodbuja nastajanje, progesteron pa krčenje žil.

  • Pomanjkanje estrogena: Zaradi pomanjkanja estrogena so sluznice tanjše in bolj dovzetne za poškodbe. Do (začasnega) padca ravni estrogena lahko pride na primer med puberteto, po menopavzi (zadnja menstruacija v času menopavznega prehoda) ali po prenehanju jemanja kontracepcijskih tabletk.
  • Pomanjkanje progesterona: Padec ravni progesterona v drugi polovici cikla spodbuja prezgodnje izločanje maternične sluznice, kar lahko vodi tudi do krvavega izcedka pred menstruacijo.

Hormonske spremembe so pogosto tudi posledica nosečnosti in dojenja. Na stanje hormonov vplivajo tudi psihološki dejavniki in čustveno obremenjujoča stanja (na primer stres ali zlomljeno srce), lahko pa so tudi posledica stranskih učinkov nekaterih zdravil. Poleg tega lahko hormonsko neravnovesje povzroči tudi bolezen ščitnice.

Zgodnja nosečnost

Ko se oplojeno jajčece ugnezdi v maternično sluznico, se včasih poškodujejo žilice. Vmesna krvavitev (običajno svetlo rdeče barve) lahko zato kaže na začetek nosečnosti. Pozor: Vmesne krvavitve v času nosečnosti mora preventivno vedno pregledati ginekolog!

Vnetja

Krvav izcedek pred menstruacijo lahko povzročijo tudi različna vnetja notranjih reproduktivnih organov. V nasprotju z zgoraj omenjenimi hormonskimi sprožilci so takrat pogosti tudi drugi spremljajoči simptomi, kot so vročina, bruhanje ali bolečine. Izcedek ima lahko neprijeten vonj. Če se pojavi takšna krvavitev, se nemudoma posvetujte z zdravnikom. Možne so naslednje okužbe:

  • endometritis (vnetje maternice)
  • salpingitis (vnetje jajcevodov)
  • adneksitis (vnetje jajčnikov)
  • kolpitis (vnetje nožnice)

    Kaj pomeni krvav izcedek pred menstruacijo? foto: GettyImages

Drugi organski vzroki

Endometrioza je benigno razraščanje maternične sluznice, katere simptomi so poleg bolečine med spolnim odnosom in menstruacijo tudi spremembe v menstrualnem ciklu in krvav izcedek. Organski vzrok za izcedek so lahko tudi spremembe, kot so miomi in ciste na jajčnikih ali jajcevodih ali (redko) tumorji.

Časovni razmik med pojavom krvavega izcedka in redno menstruacijo

Koliko dni pred menstruacijo se po navadi pojavi krvav izcedek? Vmesna krvavitev lahko dejansko nakazuje začetek menstruacije. Vendar obstajata dva »dogodka«, ki lahko sprožita krvavitev pred menstruacijo.

  • Ovulacijska krvavitev: Ovulacijo lahko spremlja blaga krvavitev. Nekatere ženske ob sproščanju folikla občutijo tudi kratkotrajno bolečino v spodnjem delu trebuha. Če to bolečino spremlja tudi rahla vmesna krvavitev, ste ravno sredi cikla. Menstruacija naj bi se začela približno štirinajst do šestnajst dni pozneje.
  • Predmenstrualni izcedek: Pomanjkanje progesterona v drugi polovici cikla lahko povzroči predčasno izločanje sluznice. Takšen izcedek lahko opazite približno teden dni pred menstruacijo, kar pomeni, da bo druga polovica cikla malce krajša.

Pojav rjavega izcedka

Barva izcedka pred menstruacijo ni vedno enaka. Včasih je svetlo rdeče, včasih bolj rjave barve. Rjavkasta barva izcedka vas bo morda na prvi pogled zaskrbela, vendar za to obstaja utemeljena razlaga: reakcija rdečega krvnega barvila hemoglobina z zrakom. Hemoglobin vsebuje železo, ki v stiku s kisikom oksidira, torej dobesedno »rjavi«. Če opazite rjav izcedek, to preprosto pomeni, da kri že nekaj časa izteka iz žile ali tkiva.

Pregled vmesne krvavitve

Enkratna ali le občasna vmesna krvavitev brez dodatnih simptomov ni kar takoj razlog za skrb. Vendar je pri ginekologu dobro raziskati vzroke, če se krvavitev pojavlja več ciklov zapored, med nosečnostjo ali po menopavzi ali če se pojavijo še dodatni simptomi, kot so vročina, bolečine ali občutek slabosti. Obisk pri ginekologu vam svetujemo tudi, če je izcedek pred menstruacijo nenavadno dolg, močan ali smrdljiv.

Krvav izcedek, ki je močnejši ali ga spremljajo bolečine, je mogoče medicinsko raziskati z različnimi metodami, tudi ultrazvokom in po potrebi krvnimi ali urinskimi testi. Če skrbno vodite menstrualni koledarček, lahko zlahka ugotovite povezave med morebitnimi trenutki bolečine in vmesno krvavitvijo ter redno menstrualno krvavitvijo. To vam lahko pride prav tudi pri ginekoloških pregledih.

Krvav izcedek po menstruaciji je navadno popolnoma neškodljiv. Če pa se vam zdi, da imate krvav izcedek namesto menstruacije, lahko to pomeni, da gre za hipomenorejo, izredno šibko menstruacijo. O tem se vsekakor posvetujte s svojim zdravnikom.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: Revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Slovenska glasbenika sta si obljubila večno zvestobo
Svet slavnih
Slovenska glasbenika sta si obljubila večno zvestobo
naslednji članek
Ni se potrebno vedno strinjati
Zdravje
Ni se potrebno vedno strinjati

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.