pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Skopost kot strup za odnos

26. 9. 2023; 03.00
Avtor: Revija Liza Maja
ljubezen, razhod, partnerja

Skopost nikomur ne koristi. foto: Profimedia

Varčnost je pozitivna lastnost. Toda če pretiravamo, iz tega hitro nastane skopost - in ta nikogar ne osreči.

V partnerskem odnosu se pogosto nekaj preračunava. Kdo je plačal več položnic? Je njegovo darilo manj vredno od mojega? Ali reče tolikokrat, da me ljubi, kot rečem jaz njemu? Če se nekdo počuti prikrajša- nega ali pa da daje veliko več kot drugi, partnerja hitro zaideta v peklenski krog. Lahko pride tudi do zelo grotesknih položajev: eden od partnerjev odpre radiator, drugi ga zapre. Da ne bi preveč porabili za ogrevanje. Skopost je na žalost pogosto tudi poskus za doseganje nadzora. Skopi ljudje imajo pogosto malo zaupanja v življenje, mučijo jih eksistenčna vprašanja. Denar pa je simbol naklonjenosti, pogosto tudi predmet prepirov, ki pa jih je treba reševati sproti in odkrito.

Fotografija je simbolična foto: Profimedia

Skopost ali pa razsipnost sta največji problem v partnerskih odnosih.

Računanje in pogovor

O denarju se morata partnerja pogovarjati enako odkrito kot o drugih temah in tudi dovolj zgodaj, da denar ne postane stalna tema prepirov. Konec koncev delujoč partnerski odnos potrebuje tudi zanesljivo finančno osnovo.

Odkrito, od samega začetka

Že ko se partnerja spoznavata, je dobro, da se dotakneta tudi teme o denarju. Če imata popolnoma drugačne poglede, je dobro razmisliti, ali sploh imata skupno prihodnost.

Skupen račun?

Na voljo so tri možnosti: partnerja odpreta en račun in ga oba uporabljata. Denar v tem primeru pripada obema v enaki meri. Če imata partnerja različne poglede, je bolje, da imata vsak svoj račun. Srednja pot: partnerja odpreta dodatni, tretji račun, na katerega prenakazujeta del svoje plače. Ta denar se lahko na primer uporabi za najemnino, hipoteko ali vzdrževanje.

denar srce foto: Profimedia

➽ Porazdelitev žepnine

Ali je žepnina samo za otroke? Pa kaj še! Tudi partnerja lahko dobita žepnino in jo porabita za svoje potrebe. Za karkoli želita.

➽ Biti bolj velikodušen?

Odnosu vsekakor ne dene dobro, če partnerja preračunavata vsak cent. Včasih je dobro tudi malce popustiti - zaradi ljubega miru.

prejšnji članek
V Mini teater prihaja rodbinska saga o bratih Lehman in njihovih potomcih
Kultura
V Mini teater prihaja rodbinska saga o bratih Lehman in njihovih potomcih
naslednji članek
6 znakov, da proizvajate preveč stresnih hormonov
Zdravje
6 znakov, da proizvajate preveč stresnih hormonov
#nasazenazenska
nasazenazenska