Zdravje
 

Čokolada lahko poslabša vaš glavobol

2. 3. 2025; 13.25
Avtor: Tina Lucu/Revija Maja
Čokolada

Čokalada foto: Profimedia

Da, določena živila lahko pri nekaterih posameznikih povzročijo glavobole (migrene), vendar to ni pravilo. Vsak od nas je edinstven, kar povzroča težave nekaterim, ne vpliva na večino.

Da ugotovite, katera hrana povzroča vaše migrene, je treba skrbno spremljati prehrano. Samo zato, ker nekaj pojeste tik pred glavobolom, to še ne pomeni, da je to bil vzrok. Pomembno je najti vzorce, pravi Jasna Vujičić, in navaja možne sprožilce. Jana Mujič, višja dietetičarka in nutricionistka, je izbrala 7 živil, ki lahko povzročijo glavobole, in svetovala, kako ugotoviti, katera od njih so vaši sprožilci.

1. Čokolada

Pogosto velja za sprožilec, vendar nekatera raziskovanja kažejo, da čokolada morda ne povzroča migren, temveč jih lahko celo preprečuje. Ljudje morda hrepenijo po čokoladi tik pred napadom migrene, zaradi česar je na slabem glasu. Spremljajte, kako vpliva na vas, in zapišite v svoj dnevnik prehrane.

2. Kava

Kava ima lahko dvojni učinek. Malo kave lahko pomaga preprečiti glavobol, toda pogosto uživanje kave in s tem kofeina lahko dolgoročno povzroča težave. Po drugi strani pa je preskakovanje jutranje kave lahko sprožilec glavobolov.

Čokolada lahko glavobol tudi poslabša. Ni pa edino živilo, ki je sprožilec glavobola ali migrene. foto: Shutterstock

3. MSG – mononatrijev glutamat

Ta dodatek je pogosto v biozačimbah, sojini omaki, čipsu in drugih živilih. MSG, znan kot ojačevalec okusa, nekateri krivijo za svoje migrene. Študije kažejo, da lahko živila, ki vsebujejo ta dodatek, sprožijo glavobole. MSG tudi na splošno ni zdrav.

4. Točeno pivo

Točeno pivo v primerjavi z ustekleničenim pivom vsebuje kar 25-krat več tiramina, snovi, povezane z migrenami. Če si zares želite piva, raje izberite steklenico ali pa se odločite za nekaj drugega. A bodite pozorni, saj je alkohol splošni sprožilec migren za nekatere ljudi.

5. Rdeče vino

Rdeče vino pogosto velja za sprožilec, vendar raziskava iz Italije, v kateri je sodelovalo več kot 300 ljudi, ni našla povezave med migrenami in rdečim vinom. Težava morda ni vino samo - razen če spijete celo steklenico, potem je glavobol še najmanjša težava.

6. Zreli sir

Ostri čedar ali močno dišeči brie običajno vsebuje visoke ravni tiramina, ki je povezan z migrenami. Blažji siri, kot sta mocarela in rikota, so »varnejši«. Poskusite in si zapišite vpliv sira v dnevnik prehrane.

7. Suhomesnati izdelki

Suhomesnati izdelki so bogati s tiraminom, zato lahko povzročijo težave. Če si želite rdečega mesa, raje izberite hamburger ali drug sveži mesni obrok. Če veste, da tiramin na vas ne vpliva, si privoščite sendvič s suhomesnatimi specialitetami brez skrbi.

Janin nasvet: »Spremljanje prehrane in zapisovanje vpliva posameznih živil v dnevnik vam lahko pomaga prepoznati sprožilce migrene.« 

prejšnji članek
Prvak fotografije: Xiaomi razkriva serijo Xiaomi 15 z vrhunskim sistemom kamer
Življenjski slog
Prvak fotografije: Xiaomi razkriva serijo Xiaomi 15 z vrhunskim sistemom kamer
naslednji članek
To je dejanska razlika med šampanjcem in penino
Kulinarika
To je dejanska razlika med šampanjcem in penino

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.