nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdravila iz vaše kuhinje

28. 2. 2016; 08.02
Avtor: Marjana Romanović/revija Bodi zdrava
sivka-hidrolat-lavandula-angustifolia

foto: Arhiv

Imejte domačo lekarno in preizkusite zdravila, ki jih lahko sami naredite in hranite kar doma.

NAVADNI REGRAT ZA RAZSTRUPLJANJE TELESA

V zimskem času se zadržujemo v zaprtih prostorih, pa tudi gibanja je premalo. Prihod pomladi je idealen čas, da iz telesa odpravimo nakopičeno utrujenost, strupe in odvečne kilograme.


Navadni regrat je živilo in hkrati zdravilna rastlina, ki raste od marca do maja v zmerno toplih območjih po travnikih, poljih in vrtovih. Je ena od lahko dostopnih in učinkovitih zdravilnih rastlin, iz katere si lahko pripravite čajni napitek, ki ima močan odvajalni učinek.

Zdravilne lastnosti

Navadni regrat deluje čistilno na celotno telo. Vsebuje vitamine C, A, B in železo. Sveže pripravljena solata iz regrata izboljšuje presnovo in ureja prebavo.


V spomladanskem času so regratovi čajni napitki primerni za razstrupljanje telesa. Čaji čistijo telo in kri, vplivajo na delovanje ledvic, krepijo delovanje jeter in imunskega sistema ter spodbujajo prebavo.
Uporaba
Regratov čaj
1–2 čajni žlički posušenega regrata prelijemo s ¼ litra mrzle vode, segrejemo in pustimo 1 minuto vreti. Po 10 minutah čaj odcedimo in spijemo. Pijemo 2 skodelici čaja na dan 4–6 tednov.

foto: Arhiv

MATIČNI MLEČEK ZA KREPITEV MOŽGANSKIH CELIC

Matični mleček je zdravo živilo, katerega izločajo mlade čebele, ki s svojimi žlezami proizvajajo mleček po četrtem dnevu življenja. Matični mleček je bledo rumene barve, gost in tekoč, kiselkastega, rahlo pekočega in sladkastega okusa. Vsebuje vitamin C, B-kompleks, vitamin D in nekaj vitamina E.
Zdravilne lastnosti
Matični mleček krepi imunsko odpornost, zvišuje telesne in umske zmogljivosti, zavira proces staranja, povečuje tek, deluje kot antioksidant, stimulira krvni obtok in vzpostavlja splošno dobro počutje.
Uporaba
Matični mleček se uporablja v količini enega koruznega zrna na tešče vsak dan. Damo si ga v usta pod jezik in počakamo, da se stopi in preide v telo.
Dobro je vedeti!
Pri uporabi matičnega mlečka je možen pojav alergije pri ljudeh, ki so alergični na cvetni prah ali med.

OZKOLISTNI TRPOTEC ZA LAJŠANJE KAŠLJA

Ozkolistni trpotec prepoznamo po značilnih ozkih in suličastih listih. V zdravilne namene se uporabljajo posušeni listi in cvetovi. Rastišče ozkolistnega trpotca so sončni prostori in suha tla, predvsem na travnikih.
Zdravilne lastnosti
Zaradi številnih snovi, kot so vitamin C, cink, kalijeve soli in emulzin, je trpotec v prvi vrsti zdravilna rastlina za bolezni dihal. Pripravki iz listov ozkolistnega trpotca se uporabljajo predvsem za pomirjanje suhega kašlja, ki je spremljevalec prehladnih obolenj in drugih vnetij dihal. Pospešuje presnovo, čisti kri ter pomaga pri driski in hemoroidih. Uporablja pa se tudi za celjenje ran in pri pikih žuželk.
Uporaba
Čajna mešanica za pomiritev kašlja
Potrebujemo 25 gramov listov ozkolistnega trpotca, listov lapuha, listov žajblja in korenine omana. Iz 2 čajnih žlic mešanice pripravimo zavretek in pijemo 2–3 skodelice sveže pripravljenega čaja na dan.
Dobro je vedeti!
Pripravki iz trpotca vplivajo na mišično napetost maternice, zato se uporaba nosečnicam odsvetuje.
Čezmerni odmerki trpotčevih pripravkov lahko delujejo odvajalno in znižajo krvni tlak.

SIVKA PROTI GLAVOBOLU

Že Rimljani so sivko visoko cenili in jo med drugim uporabljali za odišavljanje kopeli. Danes se sivka uporablja v različne namene. V kulinariki, medicini, za higieno telesa, cenjena pa je predvsem zaradi svojega pomirjevalnega učinka. Je polgrmasta rastlina, ki ni zahtevna za vzgojo in je hkrati zelo dekorativna za uporabo. Raste v Sredozemlju ter cveti julija in avgusta.
Zdravilne lastnosti
Pri sivki je zdravilna cela rastlina, cvetovi, listi in vsa cvetoča zel. Sivka je zelo cenjena in ima lastnosti naravnega antibiotika, blaži bolečine ter sprošča in pomirja. Sivkin čaj izboljšuje prebavo. Danes se sivka uporablja kot dodatek kopelim proti stresu, pri živčnih težavah in težavah menopavze. Nežen vonj eteričnega olja sivke pomiri živčni sistem, pomaga pri motnjah spanja, migrenah in glavobolih.
Uporaba
Sivkino eterično olje proti glavobolu
Ko začutite rahel glavobol, ga lahko poskusite odpraviti tako, da kanete nekaj kapljic sivkinega eteričnega olja na prste in ga rahlo vmasirate v sence.

foto: Arhiv

prejšnji članek
Celulit: kaj lahko storite sami?
Zdravje
Celulit: kaj lahko storite sami?
naslednji članek
Se počutite kot balonček?
Svet slavnih
Se počutite kot balonček?