stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nasveti, kako blažiti suh kašelj in draženje v grlu

26. 12. 2023; 03.00
Avtor: T.D.
kašelj, imunski sistem

kašelj, imunski sistem foto: Shutterstock

Kašelj ni bolezen, temveč zgolj simptom bolezni dihal ali kake druge zdravstvene tegobe. Je obrambni mehanizem, prek katerega želi organizem sprostiti dihalne poti tujkov in ostalih vnetnih znakov.

Kašelj delimo na suh in moker ali produktiven kašelj. Suh kašelj je dražeč, brez izkašljevanja sluzi. Občutek imamo, kot da bi nas vseskozi nekaj dražilo v grlu. Tak kašelj je precej izčrpajoč, moti naš spanec in zmanjšuje apetit. Zaradi naprezanja med kašljanjem pa lahko čutimo tudi bolečine v trebušnih mišicah. Najbolj pogosti vzroki za suh kašelj so: alergija, virusna okužba zgornjih dihal, motnje prebavnega trakta, bivanje v suhem prostoru, kajenje in gastroenterološke težave.

Hidracija

Pozimi pogosto pozabimo piti dovolj vode. Posledice tega lahko čutimo med drugim tudi v krčenju dihalnih poti in nastanku goste lepljive sluzi v času prehlada. S pitjem od dveh do dveh litrov in pol vode na dan bomo dihalom pomagali mehčati sluz, ki se bo skozi normalno odprte dihalne poti s kašljem lažje izločila. Večino vode naj bi zaužili do 18. ure, saj pitje večjih količin vode ali čajev po tej uri prav tako zmoti spanec, pa ne zaradi kašlja, temveč  polnega mehurja. Poleg z vodo lahko gosto sluz pomagamo redčiti tudi s pitjem zeliščnih čajev, npr. lipe, bezga itd.

Napitek iz lovora zdravi kašelj in bolezni dihal. foto: Profimedia

Čaj iz navadnega sleza

Korenine belega sleza vedno pripravite v hladni vodi, saj na ta način ohranite prave hranilne vrednosti in učinkovine. Beli slez pomaga pri razdraženem grlu in močnem kašlju. Veliko žlico korenin belega sleza prelijte z dvema decilitiroma vode ter pustite stati od dve do tri ure, da se ustvari sluz. Precedite tekočino, pogrejte na mlačno temperaturo ter pijte v manjših količinah ob občutku razdraženega grla in neprijetnem kašljanju.

Vlažnost prostora

Suh zrak v spalnici lahko dodatno draži h kašlju, saj izsušuje sluznice in lahko naredi vnetno sluz bolj lepljivo. Poskrbite, da bosta vsaj dnevni prostor in spalnica primerno vlažna (med 45 in 50 odstotki).

Solne inhalacije

K obvladovanju prehladov s kašljem lahko pripomore tudi naravna sol, bodisi kot parna inhalacija bodisi kot vdihovanje slanega zraka ob obali, na solinah, v slanih jamah oz. tudi v solnih sobah. Vdihovanje hlapov soli na dihala deluje pozitivno, saj med drugim podpira obnovo sluznice dihal, deluje blago razkuževalno, mehča sluz in lajša izkašljevanje. Za inhaliranje zavremo dva litra vode z dvema jušnima žlicama naravne soli in tekočino nekoliko ohladimo. Inhaliramo nad loncem skozi usta in nos, pokriti z veliko brisačo, najmanj trikrat na dan. S tem dosežemo, da se čiščenje pljuč prek noči zmanjša, saj večino sluzi izločimo čez dan.

Aromaterapija

Mnoga eterična olja nam lahko pomagajo obvladovati kašelj, saj delujejo tako na povzročitelje (mikrobe) prehlada, kot tudi na posledice prehlada (poškodovano sluznico dihal, vnetno sluz…). Evkaliptus med drugim deluje protimikrobno in spodbuja obnovo sluznice dihal. Poprova meta deluje protimikrobno in lajša izkašljevanje. Sivka deluje protimikrobno, lajša izkašljevanje in umirja živčno napetost ter draženje h kašlju. Materina dušica deluje protimikrobno, mehča sluz in lajša izkašljevanje itd.

prejšnji članek
Z drobnimi triki do več energije in dobre volje
Zdravje
Z drobnimi triki do več energije in dobre volje
naslednji članek
Preprosti nasveti, ki ohranijo toploto v vašem domu
Življenjski slog
Preprosti nasveti, ki ohranijo toploto v vašem domu