franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hrana revežev v resnici superzelenjava

19. 12. 2023; 03.55
Avtor: M.K.
kisla repa

Bogata je z vitamini in minerali, odlikuje pa jo tudi nizka kaloričnost. foto: Dreamstime

Slovenija ne izstopa niti ne zaostaja s kulinaričnimi dobrotami za drugimi evropskimi državami. Če se tudi vi sprašujete, kaj lahko ponudite, naj vas spomnimo na matevža, kranjsko klobaso, gibanico, ajdove žgance … A tokrat beseda o repi, hrani revežev, ki jo brez težav lahko označimo za slovensko tradicionalno superzelenjavo.

Okrogli beli do nežno rožnati plodovi so v teh dneh že spravljeni v hladne kleti, sveži, okisani ali kako drugače pripravljeni. Na uživanje repe se po navadi spomnimo v zimskih mesecih, ko ostale zelenjave primanjkuje. Je izjemno bogata z vitamini in minerali, odlikuje pa jo tudi nizka kaloričnost. V Sloveniji je najbolj poznana v Prekmurju, od koder izvira kulinarična posebnost bujta repa.

Hranilna vrednost

Spada med korenovke, kakor tudi korenje, koleraba, redkvica in zelena. Avtohtoni slovenski sorti sta kranjska podolgovata in kranjska okrogla repa, že imeni pa povesta, da se razlikujeta predvsem po videzu. Nekatere sorte so boljše za uživanje, druge za kisanje in krmo. Vrtičkarji se sicer raje odločajo za podolgovate sorte, saj jih lažje režemo in pripravimo. Če preverimo njeno hranilno vrednost, je repa odlično dietno živilo. Sto gramov repe vsebuje le okoli 28 kalorij, 0,1 grama maščobe, šest gramov ogljikovih hidratov, 0,9 grama beljakovin, vitamina B6 in C, mangan, magnezij, kalij, kalcij …

Blagodejen vpliv na organizem

Ne pozabimo, da ni koristen le koren, temveč so užitni tudi zeleni deli rastline. Mnoge raziskave so potrdite, da redno uživanje repe znižuje verjetnost pojava debelosti, sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja ter blagodejno vpliva na organizem. Vsebuje veliko antioksidantov, upočasnjuje staranje in poskrbi za boljšo prebavo. Zaradi precejšnje vsebnosti vlaknin poskrbi za rednejše izločanje toksinov iz prebavnega trakta in s tem za zdravo črevesje, ki pa je ključnega pomena za močan imunski sistem. Vlaknine poskrbijo, da smo po zaužitju dlje časa siti, zato blagodejno deluje na uravnavanje telesne teže in krvnega sladkorja.

Spada med korenovke, kakor tudi korenje, koleraba, redkvica in zelena. foto: Dreamstime

Odličen probiotik

Zaradi vlaknin in probiotičnih bakterij je repa odlična za tiste posameznike, ki so močno laktozno intolerantni. Pomaga tudi pri različnih prebavnih težavah, kot so bolečine v trebuhu, napihnjenost, driska in vetrovi.

Izboljša prekrvavitev

Poleg drugih pomembnih mineralov repa vsebuje veliko železa, zato je primerno živilo za vse, ki jih mučita slabokrvnost in pomanjkanje tega minerala.

Za zdravo srce 

Repa ob visokem deležu vlaknin vsebuje tudi veliko kalija. Ta kombinacija je odlična za ohranjanje zdravja srca in ožilja.

Vsebuje veliko železa. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Trik: Tako preprosto preprečite rosenje očal!
Življenjski slog
Trik: Tako preprosto preprečite rosenje očal!
naslednji članek
Pogrejte se z ingverjevo limonado
Svet slavnih
Pogrejte se z ingverjevo limonado