Bogata je z vitamini in minerali, odlikuje pa jo tudi nizka kaloričnost. foto: Dreamstime
Okrogli beli do nežno rožnati plodovi so v teh dneh že spravljeni v hladne kleti, sveži, okisani ali kako drugače pripravljeni. Na uživanje repe se po navadi spomnimo v zimskih mesecih, ko ostale zelenjave primanjkuje. Je izjemno bogata z vitamini in minerali, odlikuje pa jo tudi nizka kaloričnost. V Sloveniji je najbolj poznana v Prekmurju, od koder izvira kulinarična posebnost bujta repa.
Hranilna vrednost
Spada med korenovke, kakor tudi korenje, koleraba, redkvica in zelena. Avtohtoni slovenski sorti sta kranjska podolgovata in kranjska okrogla repa, že imeni pa povesta, da se razlikujeta predvsem po videzu. Nekatere sorte so boljše za uživanje, druge za kisanje in krmo. Vrtičkarji se sicer raje odločajo za podolgovate sorte, saj jih lažje režemo in pripravimo. Če preverimo njeno hranilno vrednost, je repa odlično dietno živilo. Sto gramov repe vsebuje le okoli 28 kalorij, 0,1 grama maščobe, šest gramov ogljikovih hidratov, 0,9 grama beljakovin, vitamina B6 in C, mangan, magnezij, kalij, kalcij …
Blagodejen vpliv na organizem
Ne pozabimo, da ni koristen le koren, temveč so užitni tudi zeleni deli rastline. Mnoge raziskave so potrdite, da redno uživanje repe znižuje verjetnost pojava debelosti, sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja ter blagodejno vpliva na organizem. Vsebuje veliko antioksidantov, upočasnjuje staranje in poskrbi za boljšo prebavo. Zaradi precejšnje vsebnosti vlaknin poskrbi za rednejše izločanje toksinov iz prebavnega trakta in s tem za zdravo črevesje, ki pa je ključnega pomena za močan imunski sistem. Vlaknine poskrbijo, da smo po zaužitju dlje časa siti, zato blagodejno deluje na uravnavanje telesne teže in krvnega sladkorja.
Odličen probiotik
Zaradi vlaknin in probiotičnih bakterij je repa odlična za tiste posameznike, ki so močno laktozno intolerantni. Pomaga tudi pri različnih prebavnih težavah, kot so bolečine v trebuhu, napihnjenost, driska in vetrovi.
Izboljša prekrvavitev
Poleg drugih pomembnih mineralov repa vsebuje veliko železa, zato je primerno živilo za vse, ki jih mučita slabokrvnost in pomanjkanje tega minerala.
Za zdravo srce
Repa ob visokem deležu vlaknin vsebuje tudi veliko kalija. Ta kombinacija je odlična za ohranjanje zdravja srca in ožilja.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.