stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Oh ta neprijetna jutranja zabuhlost okoli oči - kako si pomagati?

15. 1. 2024; 03.00
Avtor: M.Č. / Revija Liza Maja
PODOČNJAKI

Temni kolobarji lahko nastanejo zaradi pomanjkanja kisika v krvi, ki je posledično temnejše barve, in slabe prekrvavitve. foto: Dreamstime

Jutranjo zabuhlost lahko povzroči več dejavnikov, na nekatere lahko vplivamo, na druge žal ne. Pa poglejmo, kaj lahko naredimo sami, da to jutranjo nadležnost vsaj malo omilimo.

Zagotovo prav vsi sovražimo tisti jutranji trenutek, ko se pogledamo v ogledalo in opazimo zabuhle kolobarje okoli oči. Kako si lahko pomagamo?

DOVOLJ SPANCA

Odrasli potrebujejo približno od 7 do 9 ur spanja na noč. Če želite zagotoviti, da boste vse dni v letu dovolj in predvsem kakovostno spali, ustvarite rutino pred spanjem in se je držite.

SPITE Z DVIGNJENIM VZGLAVJEM

Tako boste preprečili nabiranje tekočine oko- li oči. Pod glavo si namestite nekaj običajnih blazin, ča pa vas kup blazin moti, si lahko omi- slite poseben vzdignjen vzglavnik, na katerega položite še svojo običajno blazino.

PIJTE DOVOLJ VODE

Zabuhlost oči je lahko posledica dehidracije. Poskrbite, da boste vsak dan pili veliko vode, le tako bo vaša koža ostala zdrava. Splošno pravilo je, da popijete vsaj osem kozarcev vode na dan. Še posebno to velja ob dnevih, ko boste zagotovo nazdravili tudi z alkoholom.

foto: Profimedia

IZOGIBAJTE SE PRESLANIM JEDEM

Preveč soli lahko povzroči dodatno zadrževanje tekočine v telesu. Poleg tega lahko povzroči tudi druge zdravstvene težave, kot je večje tveganje za težave s srcem in možgansko kap. Če želite zmanjšati vnos soli, se izogibajte suhemu mesu, siru, kruhu in drugi predelani hrani. 

POVEČAJTE VNOS KALIJA

Kalij lahko pomaga zmanjšati odvečno tekočino v telesu, zato boste morda želeli povečati njegov vnos. To lahko storite tako, da svoji prehrani dodate banane, fižol, jogurt in listnato zelenjavo.

UPORABITE HLADNE OBKLADKE

Za približno 10 minut položite hladno krpo na predel vek in lic. To vam bo nekoliko pomagalo pri odvajanju odvečne vode z vašega obraza. Pomaga lahko tudi obkladek iz vrečk zelenega ali črnega čaja. Čaj namreč vsebuje antioksidante in kofein, ki lahko zmanjšajo vnetje in zožijo krvne žile, ter tako zmanjšajo zabuhlost.

dekle, čajne vrečke, podočnjaki foto: Dreamstime

UPORABITE KREMO ZA OČI

Seveda, na koncu nam še vedno ostanejo kozmetični izdelki, s katerimi si lahko pomagamo! Na trgu je veliko krem, ki lajšajo jutranjo zabuhlost okoli oči. Sestavine, na katere bodite pozorni pri nakupu teh krem, vključujejo kamilico, kumare in arniko. To so sestavine, ki zmanjšujejo vnetja in zategnejo kožo.

prejšnji članek
Grenivkin napitek za pomoč pri hujšanju
Zdravje
Grenivkin napitek za pomoč pri hujšanju
naslednji članek
Ko se srečata zgodovina in eleganca
Življenjski slog
Ko se srečata zgodovina in eleganca