stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Njeni trenutki Flowers
Zdravje
 

Ženska ima v svojem življenju okoli 400 menstruacij

23. 3. 2024; 01.00
Avtor: BZ
Menstruacija (2)

Menstruacija foto: Shutterstock

Menstrualni cikel je cikel namenjen pripravi ženskega telesa za nosečnost in se seveda pojavi, tudi kadar do nosečnosti ne pride. Menstrualni cikel uravnavajo hormoni, kot sta estrogen in progesteron.

Poteka nekako tako: žensko telo ima dva jajčnika, v katerih se skriva veliko očesu nevidnih jajčec. Hormoni poskrbijo, da jajčeca v jajčnikih dozorijo, in sicer z namenom, da jih lahko sperma oplodi. To ste najbrž že vedeli o tokratni temi, mi pa smo za vas izbrskali še nekaj zanimivosti o tistih dneh v mesecu. Ženska ima okoli 400 menstruacij v svojem življenju. Ginekologi radi predpisujejo kontracepcijske tabletke ali druge vrste kontracepcije, s katerimi želijo zmanjšati pojave utrujenosti, nihanja v razpoloženju, depresije, anksioznosti in bolečine, ki spremljajo menstruacijo. Vendar vam lahko vaša menstruacija veliko pove o vašem zdravju in z izboljšanjem zdravja lahko izboljšate tudi počutje v tistih dneh v mesecu.

Magnezij naj bi tako učinkovito zdravil predmenstrualne simptome, da nekateri znanstveniki celo verjamejo, da je pomanjkanje magnezija pravzaprav vzrok za PMS. Magnezij zmanjšuje vnetja, uravnava naše odzive na stres in povečuje aktivnosti gama aminomaslene kisline.

Močna menstruacija v najstniških letih ni nezdrava

Ko dekle prvič dobi menstruacijo, je estrogen nekaj novega za njeno telo. Ker so hormonski receptorji še vedno precej občutljivi in ker se takrat najverjetneje še ne proizvaja progesteron, ki deluje kot protiutež estrogenu, se lahko telo močno odzove na ta na novo pridobljeni estrogen. To privede do močnih menstruacij v zgodnjih najstniških letih, čez čas, ko se reakcija umiri in se začne proizvajati progesteron, pa se menstruacija po navadi malo umiri.

MENSTRUACIJA foto: Dreamstime

Za okrog 20 odstotkov žensk so boleče izčrpavajoče menstruacije vsakomesečna mora. foto: Shutterstock

Za ovulacijo potrebujemo ogljikove hidrate

Za ovulacijo potrebujemo ženske ogljikove hidrate, zato lahko dieta s premalo ogljikovimi hidrati pripelje do tega, da menstruacijo izgubimo. Nekatere potrebujemo več ogljikovih hidratov, nekatere manj, povprečna porcija pa naj bi znašala od 150 do 200 gramov ogljikovih hidratov na dan. Priporočljivi viri te hranilne snovi so riž, oves, krompir, brezglutenske testenine in sveže sadje. Če z glutenom nimate težav, lahko sežete tudi po kruhu, rži in pšenici.

Preden naš cikel dozori, lahko traja nekaj let

Kanadski strokovnjak dr. Jerilynn pojasnjuje, da lahko traja do 12 let, preden se razvije povsem zrel menstrualni cikel z zdravimi, rednimi ovulacijami in optimalno ravnjo progesterona. Kaj se torej zgodi, če najstnice jemljejo tabletke? Proces se začasno prekine, in ko nehajo jemati tabletke, se lahko zgodi, da ne dobijo takoj rednih menstruacij, saj potrebujejo nekaj časa, da se spet vzpostavi naravni cikel.

prejšnji članek
Nevarno nakupovanje zdravil prek spleta
Zdravje
Nevarno nakupovanje zdravil prek spleta
naslednji članek
Otroci Jureta Koširja so glasbene gene očitno podedovali po očetu
Svet slavnih
Otroci Jureta Koširja so glasbene gene očitno podedovali po očetu