Na fotografiji lahko vidite žgalne laske. foto: Pexels
Če pobližje pogledate koprivo, boste videli, da so tako listi, kot tudi steblo prekriti s tankimi žgalnimi laski. Če bi slednje pogledali pod lupo, bi videli, da se posamezen lasek zaključi v malce tršo konjico. In prav tam se skriva odgovor na ključno vprašanje, zakaj kopriva peče. V posamezni konjici se nahaja živčni prenašalec acetilholin, mravljična kislina in druge spojine, ki ob stiku s kožo povzročijo skeleč občutek in lokalno vnetje.
In koliko imajo spojine v koprivi skupnega z odpravljanjem revmatičnih bolezni? Zapisi o zdravljenju revmatičnih obolenj v preteklosti pripovedujejo o tem, da so si s koprivami pomagali že stari Rimljani. Priporočila o pitju koprivinega čaja in soka lahko tako zasledite še danes, saj naj bi učinkovine pomirjale boleče sklepe in spodbujale izločanje strupov iz telesa. Veliko je tudi nasvetov o tem, da naj bi pripravki iz kopriv pomagali pri lajšanju težav z artritisom, kar so navajali že stari Egipčani.
Novejše raziskave učinkovin denimo povezujejo delovanje z vsebnostjo bora, ki ugodno učinkuje proti osteoporozi, osteopeniji, artrozi in bolečinam v sklepih in kosteh. Priporočila tako temeljijo zlasti na predpostavki, da naj bi učinkovine pomagale lajšati omenjene nevšečnosti, poročil o tem, da bi se revmatični bolniki s pomočjo kopriv rešili bolezni, pa nismo zasledili.
Preverite si še: Premalo ljudi ve, da kopriva v sebi skriva čudežne sokove
... foto: Revija Jana
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.