Priprava čaja iz oljčnih listov je preprosta. foto: Profimedia
Ste vedeli, da izvleček oljčnih listov vsebuje kar 40-krat več antioksidantov kot hladno stisnjeno olivno olje in kar dvakrat toliko antioksidantov kot zeleni čaj? Ti ozki sivozeleni listi skrivajo v sebi zakladnico narave, ki jo je vredno izkoristiti. Kot zelo koristno zanimivost velja omeniti, da je pozimi v listih največja koncentracija aktivnih učinkovin. Če imate morda doma oljko in je niste škropili s kemičnimi sredstvi, potem si le naberite liste, ki vam lahko denimo služijo za pripravo čaja in tinkture. Preprost in učinkovit način zaužitja učinkovin je tudi ta, da list ali dva vključite v vitaminski smuti. A ne pretiravajte, listi zelo grenijo, kar vam nemara ne bo ravno všeč.
Glavna učinkovina v listih oljke se imenuje oleuropein. Gre za glikoziliran sekoiridoid, vrsto fenolne grenke spojine, zaradi katere boste ob okušanju listov zaznali izrazito grenak okus. Čeravno vaše brbončice ne bodo plesale od navdušenja, pa bodo vašo pozornost pritegnili učinki. Oleuropein namreč deluje protivnetno in antioksidativno, pomaga zniževati krvni tlak in uravnavati holesterol, prav tako pa ima močne protivirusne in protibakterijske lastnosti. Omeniti velja tudi, da imajo sekoiridoidi pomirjevalni učinek na živčni sistem ter da podpirajo delovanje jeter in pomagajo pri detoksikaciji telesa.
Polifenole, ki preprečujejo oksidacijo "slabega" holesterola in lahko prispevajo k boljši presnovi in uravnavanju krvnega sladkorja.
Flavonoide, rastlinske metabolite, ki podpirajo kardiovaskularno zdravje z izboljšanjem elastičnosti krvnih žil. Na telo delujejo tako, da krepijo imunski sistem in ščitijo celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.
Manjše količine vitamina C, cinka, magnezija in selena.
Čaj vpliva na krepitev imunskega sistema in nudi podporo pri skrbi za boljše delovanje srca in ožilja. Za pripravo boste potrebovali naslednje sestavine:
Nasvet: Če boste pripravili večjo količino čaja, ga lahko shranite v hladilniku. Dnevno je priporočljivo zaužiti dve skodelici, pijte pa ga med ali po jedi.
Z oljčnim oljem nad bronhitis in prebavne težave
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2025, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.