profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Moj otrok si grize nohte

14. 2. 2016; 12.17
Avtor: Arhiv
tp03stepslittlekid1
Grizenje nohtov je razvada, ki se najpogosteje pojavlja kot posledica napetosti.

Grizenje nohtov je razvada, ki se najpogosteje pojavlja kot posledica napetosti. Pri večini ljudi poteka nezavedno, zato jo je, še posebej pri otrocih, težko odpraviti. Z grožnjami in kaznijo boste dosegli ravno nasproten učinek, zato je boljše, da se težave lotite mirno in potrpežljivo. Dobra novica je, da otroci to nehigiensko razvado večinoma opustijo sami. V nasprotnem primeru pa vam lahko pomagajo tudi naši nasveti.  

Posledica napetosti

Grizenje nohtov oziroma onihofagija je ena najpogostejših razvad. Podlegajo ji tako odrasli kot otroci, navadno pa se svojega početja sploh ne zavedajo. Grizenje nohtov spada med tako imenovane živčne razvade, kamor sodijo tudi sesanje palca, vrtanje po nosu, ovijanje las okoli prsta in žvečenje las. Skoraj polovica otrok med 10. in 18. letom si občasno grize nohte, pri tem početju pa lahko zasačite celo triletnike.

Vzroki za grizenje nohtov so različni. Nekateri otroci to počnejo iz dolgočasja, drugi iz radovednosti, pogosto pa je povod za to početje povezan s kako napetostjo, vendar gre pri tem navadno za napetost prehodne narave. Na primer, ko se otrok na igrišču sreča z drugimi otroki in mu pri tem postane nerodno oziroma ga je sram. Lahko občuti strah pred pisanjem testa, pred izpraševanjem ali zgolj pred javnim nastopom pred sošolci. V takšnim primerih ni razloga za skrb, saj je grizenje nohtov le sredstvo, s katerim si vaš otrok pomaga soočati se s stresnimi situacijami, oziroma sredstvo, ki mu omogoča sprostitev. Običajno otroci sami opustijo svojo razvado, pri nekaterih pa se početje lahko raztegne tudi v odraslo dobo.

Škodljiva razvada

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je grizenje nohtov zelo nehigienska razvada, saj se za nohti nabirajo umazanija in bakterije, ki jih zaradi njihove težje dostopnosti težko odstranimo, z grizenjem pa jim odpremo vrata v svoje telo. Kot posledica grizenja pa se neredko pojavijo tudi krvavenje, infekcije, poškodbe obnohtne kožice ter ne nazadnje deformacija nohtov in celo prstov.

Majhne rešitve za velik napredek

Ker je grizenje nohtov nezavedno početje, se ga je težko odvaditi. Z grožnjami in/ali kaznijo ne boste dosegli veliko, saj na ta način ne boste ugotovili vzroka za grizenje. Najprej morate ugotoviti, zakaj otrok to sploh počne. Je vzrok za to stres, dolgočasje ali kaj drugega? Opazujte ga, kdaj si grize nohte, in poskušajte dognati, kaj ga sili k temu početju. Morda za njegovo razvado tiči selitev, ločitev staršev, prihod novega družinskega člana, zamenjava vrtca ali šole in podobno. Pogovorite se z njim o njegovih težavah in mu poskušajte pomagati s pogovorom ali konkretnimi rešitvami. Pri odvajanju od te razvade pa vam je lahko v pomoč tudi nekaj nasvetov.

  1. Opazujte otroka, kdaj si grize nohte, in ga v tistem trenutku zaposlite s kako dejavnostjo. V roke mu dajte protistresno žogico, ki naj jo stiska z roko vsakič, ko ga boste zalotili pri grizenju, ali pa mu ponudite korenček, da ga bo grizljal namesto nohtov. Spodbudite ga k risanju ali drugim dejavnostim, ki ga zanimajo. Če ga boste vsakič, ko boste opazili, da si grize nohte, nežno in nevsiljivo spomnili na to, se bo postopoma začel zavedati svojega početja in ga bo lažje opustil.
  2. Otroku razložite, da z nohti okuša tudi umazanijo in bakterije, ki se zadržujejo pod nohti, zaradi česar lahko tudi zboli.
  3. Premažite mu nohte s posebnim lakom proti grizenju, ki ima grenak ali pekoč okus.
  4. Postrizite mu nohte tako na kratko, da jih ne bo mogel zajeti z zobmi in grizljati.
  5. Malo starejšim deklicam lahko nohte namažete s prozornim lakom in jih pohvalite, kako lepe nohte imajo, obenem pa jim razložite, da pogrizeni nohti niso lepi.
  6. Pomembno je tudi, da otroku omogočite dovolj gibanja in razvedrilnih dejavnosti. Tako se bo lažje spopadal z vsakdanjim stresom, ki ga sili h grizenju nohtov.

Znak za alarm

Včasih lahko grizenje nohtov kaže na resnejše težave. Če ima vaš otrok zaradi grizenja nohtov vnete ali okrvavljene konice prstov ali če navado spremljata trganje kože ter puljenje las, obrvi in trepalnic, čim prej poiščite strokovno pomoč. Onihofagija se namreč pogosto pojavlja pri ljudeh, ki trpijo za obsesivno-kompulzivnimi motnjami, in neredko v povezavi s telesno dismorfično motnjo, kot sta na primer dermatilomanija oziroma trganje kože in trihotilomanija oziroma puljenje las, obrvi in trepalnic.

prejšnji članek
S fontano žuborečo pritegnemo blaginjo in srečo
Zdravje
S fontano žuborečo pritegnemo blaginjo in srečo
naslednji članek
Bo moj otrok levičar ali desničar?
Zdravje
Bo moj otrok levičar ali desničar?
#nasazenazenska
nasazenazenska