stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To nosi vsak drugi otrok

4. 3. 2016; 07.00
Avtor: Jana
AW1208
To ni izmišljija, ampak dokazano dejstvo. Premajhni čevlji ovirajo pravilen razvoj in zdravo rast otroških stopal ter nog.

Vsak drugi otrok nosi premajhne čevlje. To ni izmišljotina, ampak dejstvo, ki ga je v posebni študiji objavil primarij Thomas Böni z oddelka za ortopedijo na univerzitetni kliniki Balgrist v Zürichu. Premajhni čevlji ovirajo pravilen razvoj in zdravo rast otroških stopal ter nog. Da otroška stopala hitro rastejo, bodo potrdili številni starši, ki so večkrat presenečeni, saj otroci včasih prerastejo čevlje prej kot v eni sezoni. Nič nenavadnega ni, če na primer fantje pri dvanajstih letih že dosežejo številko 40 ali celo več.
Otroška stopala ne rastejo enakomerno, ampak skokovito. Včasih je razvoj umirjen, nenadoma pa se pospeši in otroku postanejo čevlji premajhni. Otroci zanemarijo dejstvo, da jih obutev že tišči v prste. Prsti se sploh ne morejo premikati, kar lahko škoduje razvoju stopal. Zato morajo biti starši zelo pozorni in večkrat preverjati ustreznost obutve. Pri tem je treba upoštevati tudi širino in višino stopala, ne le dolžine.

Kakovost je na prvem mestu

Čevlje je danes mogoče kupiti skoraj kjerkoli, tudi v supermarketih. A vprašanje kakovosti ni bilo še nikoli aktualnejše. Če so čevlji ceneni, to pomeni, da so iz najcenejših materialov in so jih izdelali s poceni tehnologijo (ter poceni delovno silo, običajno na Daljnem vzhodu), pri tem pa le posnemali (recimo kar kradejo) oblikovalske smernice znanih izdelovalcev. Takšna obutev zagotovo ni ustrezna za zdravo rast otroških nog, saj jih v njej pečejo ali bolijo podplati ter se nadpovprečno potijo.

Čevlji, izdelanih iz boljših materialov, se ločijo od slabših po tem, da imajo tudi notranjo oblogo iz usnja, testiranih sintetičnih materialov in omogočajo nogi, da v njih diha. Tako se v njih ne zadržuje vlaga in je manj možnosti za pojav glivic. Običajno so že na otip mehkejši in podplati se lažje upogibajo. Pomembna je tudi kombinacija materialov, v kateri naj bo veliko naravnih vlaken. Dobra obutev mora torej otroškim nogam omogočati čim večjo gibljivost ter jih varovati pred poškodbami, mrazom, vročino in vlago.


In še nasvet za konec: zelo priporočljivo je, da otroci čim več hodijo bosi. Domače copate je mogoče nadomestiti z debelejšimi nogavicami, za bose noge pa so zelo primerne poletne igre v travi.


prejšnji članek
Tega še niste vedeli o New Yorku
Življenjski slog
Tega še niste vedeli o New Yorku
naslednji članek
Nova refleksološka tehnika
Zdravje
Nova refleksološka tehnika