Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Preprosti in zdravi otroški recepti

9. 3. 2016; 08.30
Avtor: Maša Rener/revija Bodi zdrava
Preprosti in zdravi otroški recepti
Ponujamo vam štiri ideje za zdrave in hitro pripravljene otroške obroke.

Pisana kvinoja

Čas priprave: 25 minut

Potrebujete: srednje velik korenček, čajno žličko čez noč namočene rdeče leče, pol srednje velike bučke, manjši košček zelene paprike, 3 češnjeve paradižnike, 30 gramov kvinoje, čajno žličko olivnega olja, ščep svežega ali sušenega origana, ščep sveže ali sušene bazilike.

Vso zelenjavo narežite na približno enako velike koščke. V posodo z malo vode dajte najprej korenček, papriko in začimbe ter dušite 5 minut. Nato dodajte še bučko, paradižnik in lečo ter zalijte z vodo. Vmešajte dobro oprano kvinojo in kuhajte približno 20 minut, da ovoji kvinoje počijo, nato pa pustite počivati še 5 minut, da se kvinoja napoji. Dodajte olje, premešajte in postrezite.

Zelenjavno-lečina ajdova kaša

Čas priprave: 25 minut

Potrebujete: ½ manjšega pora, srednje velik korenček, ½ manjše zelene paprike, 5 jušnih žlic paradižnikove mezge, 30 gramov ajdove kaše, 20 gramov rdeče leče, čajno žličko lanenega olja, ščep timijana, ščep sušene zelene.

Zelenjavo narežite na drobne koščke in v malo vrele vode na hitro podušite, da se zmehča. Dodajte dobro oprano lečo in dolijte paradižnikovo mezgo. Zmanjšajte ogenj na minimum in pokrito kuhajte približno 20 minut, da se leča zmehča. Nato dolijte dovolj vode, da boste v njej lahko zakuhali ajdovo kašo. Po 20 minutah je jed pripravljena. Postrezite z oljem, in če želite, dodajte še žlico kisle smetane.

Mleta govedina z ohrovtom in proseno kašo

Čas priprave: 25 minut

Potrebujete: ½ manjše čebule, 30 gramov mlete govedine, 4 velike liste ohrovta, 1 manjši korenček, košček rdeče paprike, 5 jušnih žlic paradižnikove mezge, ščep majarona, ščep zelene, 40 gramov prosene kaše, olivno olje.

Čebulo na hitro popražite z malce olivnega olja, dodajte meso in začinite. Nekajkrat premešajte, in ko meso spremeni barvo, dodajte še narezano zelenjavo in paradižnikovo mezgo ter zalijte z vodo, da je jed v celoti prekrita. Ogenj povečajte, da jed zavre. Takrat vanjo stresite proseno kašo, ogenj pa zmanjšajte na srednjo moč. Kuhajte pokrito približno 10 minut, nato ugasnite in pustite nekaj minut, da se kaša napne.

Piščanec v avokadovi omaki, s kuskusom in špinačo

Čas priprave: 25 minut

Potrebujete: ½ srednje velikega avokada, 30 gramov piščančjih prsi, 30 gramov kuskusa, 2 zajetni pesti sveže špinače, 2 čajni žlički kisle smetane, ščep kumine v prahu, ščep koriandra v prahu, strok česna.

Piščanca narežite na koščke in ga podušite v posodi z malo vode, kamor ste dodali vse začimbe razen česna. Ko spremeni barvo, mu dodajte na koščke narezan avokado, pol stroka nasekljanega česna ter zmanjšajte ogenj in pustite nekaj minut, da se duši. Medtem v drugi posodi na malo vode, ki ste ji dodali nasekljan česen, podušite liste špinače, da ovenijo, in jih zmeljite z mešalnikom. Dodajte še polovico kisle smetane. Ko je piščanec pripravljen, ugasnite in vmešajte drugo polovico kisle smetane. Nazadnje zavrite vodo in pripravite kuskus. Pri tej jedi lahko kuskus zamenjate tudi s pire krompirjem, proseno kašo, testeninami itd.

prejšnji članek
6 gozdnih poti: ena je povezana z vami!
Zdravje
6 gozdnih poti: ena je povezana z vami!
naslednji članek
Nasveti za zdrave oči
Zdravje
Nasveti za zdrave oči