Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nasveti za zdrave oči

9. 3. 2016; 04.45
Avtor: Mateja Blažič/revija Bodi zdrava
oko
Sonce, kopanje in UV-žarki – poleti tudi naše oči potrebujejo posebno nego. Pomagamo si lahko z zeliščno lekarno, sprostitvenimi vajami in primerno prehrano.

Na naš vid se še posebej zanesemo in posledično oči nenehno obremenjujemo. Tipkamo in gledamo v računalniški zaslon, opazujemo predmete na velike razdalje ali pa s kotičkom očesa bliskovito preverimo, ali je na primer varno zamenjati vozni pas. Več kot 90 odstotkov senzoričnih vtisov iz okolja namreč pridobimo z vidom. Toda šele ko se pojavijo težave in naš vid ni več tako jasen in oster, kot smo vajeni, se začnemo zavedati, da moramo tudi svojim očem posvetiti posebno pozornost, tako kot preostalemu telesu.

Oči potrebujejo dodatno nego

Še posebno v poletnih mesecih potrebujejo oči dodatno nego. Ozonska plast, sonce, prepih v avtomobilu, klimatske naprave, klor v bazenih in alergeni v zraku – vse to so zelo neprijazni dejavniki za oči. Večini vplivov se seveda ne moremo izogniti, a največji vzrok za suhe oči je sodobna tehnika. Nenehno zrenje v računalniški in televizijski zaslon, čemur so se pridružili še tablični računalniki in telefoni. Zato predvsem v prostem času poskušajmo čim bolj omejiti njihovo uporabo.

Ko osredotočimo pogled, se namreč roženica premalo navlaži. Posledice so rdečica, pekoč občutek, občutek peska v očeh. Vse te težave v toplih mesecih prizadenejo veliko večino ljudi.

30-minutni premor

Zdravniki svetujejo, naj več pijemo in si nekaj dni lajšamo težave z očesno veznico s kapljicami za oči. Ker gre pri številnih zaslonih predvsem za spekter modre svetlobe, kar lahko oslabi ostrino vida, je pomembno, da vsakih 30 minut napravimo premor. Recimo položimo dlani na oči, tri minute držimo in spustimo. Večkrat ponovimo.

Zdravilna moč narave

Rdeče in srbeče oči so pogosto znak vnetja očesne veznice, ki ga sproži draženje – prah, bleščanje ali seneni nahod.
Kot prva pomoč so za nego primerne kapljice na osnovi smetlike, ker blažijo vnetja in uravnotežijo vlažnost sluznice. Zdravilna moč smetlike, ki je znana kot učinkovito zdravilo pri očesnih boleznih, je v ljudskem zdravilstvu znana že od srednjega veka. Protivnetni učinek in blaženje okužb očesne veznice sta bila dokazana tudi s kliničnimi študijami.

Če gre za napredno okužbo, ki jo spremljajo otekle veke, težko solzenje in bolečina, neprijeten občutek odpravlja ameriški slamnik. Njegove aktivne sestavine hkrati tudi krepijo obrambno sposobnost organizma. Po enem ali dveh dnevih tako simptomi večinoma izzvenijo.

Wellness za oči

Desetminutne vaje
Že preproste desetminutne vaje nam lahko pomagajo zbistriti pogled.

Zmešajte čajno žličko medu z dvema žlicama mlačnega mleka in desetimi kapljicami rožne vode. Blazinice vate napojite s tem energijskim koktajlom za oči, lezite, se sprostite in položite na veke.

Peteršiljeva maska: 10 gramov peteršilja prelijte s 150 mililitri prekuhane vode in pustite eno uro stati. Namočite blazinice vate, rahlo ožemite in položite na oči.

10 gramov modrega glavinca in trpotca (posušenega) prelijte z 250 mililitri prekuhane vode. 15 minut pustite stati in precedite. Uporabite blazinice vate in se razvajajte.

Spočijte oči

Pritiskajte na akupresurne točke, ki vplivajo na vid. Sedite. Iztegnite sredinec in kazalec, držite ju skupaj. Začnite na notranjem robu obrvi. Dotaknite se predela okrog oči in izmenično tapkajte s prstoma od znotraj navzven. Krožite nad obrvmi in po robu kosti pod obrvmi. Deset- do petnajstkrat ponovite z vse večjim pritiskom.

Sproščanje mišic

Sproščeno sedite. Držite glavo naravnost in dovolite, da roke ohlapno visijo ob telesu. Tiščite oči pet sekund močno zaprte, nato jih spet odprite. Pomembno: ne sme vas boleti! Vajo ponovite desetkrat, skupno desetkrat na dan.

Hrana za oster vid

Ne gre le za mit. Če jemo pravilno hrano, se nam vid res izostri.

Vitamin A in betakaroten koristita očem – največ ju najdemo v korenju in marelicah.
Antociani, prav tako blagodejni za zdravje oči, se skrivajo predvsem v modrih in rdečih plodovih, kot so brusnice, borovnice in robide. Učinkovito okrepijo prilagajanje svetlobe in teme oči.
Za barve in ostrino vida potrebujemo karatenoida lutein in zeaksantin. Najdemo ju v zeleni zelenjavi, kot je rukola, brokoli, špinača in vodna kreša.
Maščobne kisline omega-3 iz morskih rib, lanenega olja ali orehovega olja krepijo strukturo mrežnice in izostrijo pogled. Zato je dnevno priporočljiva žlica rastlinskega olja in dvakrat tedensko uživanje rib – slanika, lososa in skuše.

prejšnji članek
Preprosti in zdravi otroški recepti
Zdravje
Preprosti in zdravi otroški recepti
naslednji članek
Te bolezni se izogibajte
Zdravje
Te bolezni se izogibajte
#nasazenazenska
nasazenazenska