nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Spi, dete, spi

31. 3. 2016; 12.00
Avtor: Maša Rener/revija Bodi zdrava
Spi, dete, spi
Ste se tudi vi že srečali s težavo, kako svojega malčka navaditi spati? Potem je ta članek pravi za vas. A v njem ne pričakujte nasvetov, ampak predstavitev pripomočkov, ki vam lahko pri tem morda pomagajo.

Šušpavanke

To domiselno glasbeno zgoščenko sta izumila starša dveh otrok, ki sta med raziskovanjem, kako pomiriti njunega novorojenčka, našla raziskave, ki dokazujejo, da pri tem pomagajo enakomerni šumi, kot jih ustvarjajo sesanje preprog ali električna zobna ščetka. A da bi se ob vsakem nepomirljivem joku spravila k domačim opravilom, se jima je zdelo čudaško in tudi neizvedljivo, zato sta raje uporabila svoje glasbene izkušnje in zvoke posnela. Tako so nastale Šušpavanke.

Zvočna terapija

Sistem za zvočno terapijo proizvaja zvoke, katerih sestavina je beli šum (podobnega je dete slišalo že v maternici), ki učinkuje tako, da dojenčka oziroma otroka pomiri in zakrije druge zunanje zvoke ter tako prepreči dražljaje, ki bi ga zbudili. Sistem je lahek in se postavi na nočno omarico, njegova namembnost pa se lahko tudi spremeni z dokupom dodatnih zvočnih kartic, ki so primerne za sproščanje, povečanje produktivnosti itd. Aparat ima tudi osvetljeno uro in budilko z alarmom ali melodijo. 

Bacek Ewan

Večkrat nagrajeni Ewan je velik hit pri starših. Gre za zelo prikupno plišasto igračo, ki v kombinaciji z mehkim rožnatim sijem (pri čemer otroci občutijo toplino in varnost, saj jih spominja na svetlobo v maternici) in štirimi različnimi zvoki (ogromno raziskav je bilo narejenih v zagotavljanju, da so bili izbrani res najučinkovitejši – med drugim bitje srca oziroma zvok maternice, ki nista računalniško ustvarjena, ampak dejansko posneta) pomirja dojenčke ter jim s tem pomaga, da hitro in mirno zaspijo. 

Ovijanje

Ovijanje preprečuje spontana gibanja (ali tako imenovana refleksna gibanja), zaradi katerih se dojenčki drugače med spanjem zbudijo, poleg tega pa naj bi jim bilo tudi prijetno, saj jih spominja na varno počutje v maternici. Pri tem se največkrat uporabljajo krpe iz naravnega bombažnega muslina, ki je raztegljiva tkanina in zato idealna za ovijanje. Prav tako muslin dovoljuje, da zrak kroži okoli otrokovega telesa, a še vedno zagotavlja udobje in toploto brez skrbi, da bi otroka pregrelo že zmerno vreme.

Ninica za stiskanje

Mehka interaktivna odejica je odeja in igrača v enem. Odeja Cuddle Uppets bo otroka prijetno ogrela, lutko (slončka, opice, krokodila ali kužka) pa bo lahko stisnil k sebi in sladko zaspal. Posebne nogice ob straneh odejico dodatno obtežijo, da se otrok med spanjem ne odkriva. Ko bo dan in čas za zabavo, pa lutka lahko oživi, tako da v posebno odprtino v njeni glavi potisnete svojo roko, spremenite glas in uprizorite predstavo. Ker odeja dela družbo vašemu otroku tudi čez dan, se bo zaradi tega počutil bolj varnega in lažje zaspal.

Nočna lučka

Če je v otroški sobi (pre)temno, je lahko veliko otrok zaradi tega strah. Pri tem jim lahko pomaga katera od nočnih lučk. Izbira je raznovrstna, nekatere so barvne, druge predvajajo tudi zvoke, tretje na stropu otroške sobe ustvarjajo zvezdnato nebo … Izbira, katero boste izbrali, je torej popolnoma vaša.

prejšnji članek
Šokantna napoved 2016: 3. svetovna vojna se začne že ...
Zdravje
Šokantna napoved 2016: 3. svetovna vojna se začne že ...
naslednji članek
Si znate pravilno očistiti zobe?
Zdravje
Si znate pravilno očistiti zobe?