Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

"Sem nesramna, ker nočem biti mamin izhod v sili?"

7. 4. 2016; 02.00
Avtor: Tina Guček/Bodi zdrava
mati, otrok

Biti mati – dosmrtna služba, kjer so pravila igre jasna, a kjer je obenem včasih malo prostora, da bi preveril, ali so nam ta pravila všeč. Ni enostavno. foto: Profimedia

Našo bralko zanima, kako naj reši težave v odnosu z materjo. Strokovnjak ji odgovarja ...

Lepo pozdravljeni!

Zasledila sem, da ste specializirani za svetovanje o medsebojnih odnosih, zato sem se odločila, da se na vas obrnem z vprašanjem, ki me muči. Težava je v mojem odnosu z mojo materjo. Nikoli nisva bili najbolj navezani druga na drugo in vedno sem imela občutek, da ima raje od mene mojo sestro. Ta se je pred časom zaradi službe preselila v tujino, mama pa zadnje čase poskuša vse bolj navezovati stike z menoj. Zdi se mi, da to počne samo zato, ker ji je pač dolgčas in potrebuje družbo (je starejša, osamljena, oče je umrl že pred časom, sestra se je preselila, prijateljic nima ravno veliko). Saj je povsem razumljivo, da išče nekoga, s katerim bi se družila ali malo klepetala po telefonu, a po pravici povedano, se mi zdi zamalo, da sem zdaj, ko moje sestre ni več 'na dosegu roke', dobra tudi jaz.

Po vseh letih, ko sva imeli komaj kake stike, se mi zdi čisto brez zveze, da bi se začeli družiti, in iskreno, nimam niti neke želje, da bi postala njena 'prijateljica'. Po drugi strani pa je seveda moja mama in prijateljice mi govorijo, da je od mene nečloveško, da ji ne želim posvetiti več pozornosti. Kaj menite vi? Sem nesramna, ker nočem biti mamin izhod v sili, ali imam prav? 

Pozdravljam vas, 

Marica

Vsak starejši človek si zasluži spoštovanje. foto: Twitter

Spoštovana gospa Marica!

Biti mati je verjetno posebna izkušnja, za katero se odloči veliko žensk. Biti mati – dosmrtna služba, kjer so pravila igre jasna, a kjer je obenem včasih malo prostora, da bi preveril, ali so nam ta pravila všeč. Ni enostavno.

Vaša čustva so čustva mnogih otrok, ki se počutijo drugi po vrsti. Ali pa zadnji, če je otrok več. Podobno vlogo imajo učiteljice, ko skušajo biti poštene do vseh učencev, a zanesljivo imajo kakšnega raje kot drugega. A če se zavedajo tega, so vseeno lahko poštene in ohranijo posebno vez s kom, kajne? Prav tako morda tudi vi raje obiščete eno prijateljico kot drugo, in včasih se zgodi, da se odnosi prekinejo in sami več ne veste, kaj ste pri tisti prijateljici, ki ste jo imeli raje, videli in kaj ste pravzaprav iskali.

Odnosi niso tako zapleteni, kot se zdi. Vendar če v samem odnosu ustvarimo preveč bolečin ali zamer, je pregrada prevelika, in težko je ponovno graditi vez. Tukaj se morate odločiti sami, ali želite sami graditi odnos z mamo ali se ločiti od nje. Četudi je morda po vašem občutku imela ali še vedno ima raje vašo sestro. Ste se velikokrat trudili, da bi mamo osrečili? Se trudite, da bi imeli lep odnos z njo? Se ona trudi, da bi vam pokazala, kaj čuti? Če odnosov ne negujemo, se vezi pretrgajo. Morda se morata obe ponovno prebuditi in potruditi.

Odnos mama–hči je odnos pravic in dolžnosti. Za obe strani. Včasih se zdi, da imajo pravice samo otroci, dolžnosti pa skorajda nihče več.

Vaša mati vas je vzgojila, vam stala ob strani. Vsak starejši človek si zasluži spoštovanje, in vi ste skupaj s sestro dolžni poskrbeti za mater. Ne glede na vašo domnevo o tem, da vas nima rada. Ali ste jo kdaj vprašali in se iskreno pomenili z njo? Ljubeč odnos in potrpežljivost očistita mnogo starih ran. Morda je mati pripravljena, da se vam zaupa in prizna kakšno napako.


Najslabše pa je, da človek obžaluje odnos s starši. Teh primerov sem videla preveč, tako da vam svetujem, da najdete ljubezen v sebi in jo ponovno zgradite skupaj z materjo. Njena modrost vam bo morda dala odgovore na številne dileme, v katerih ste, in dotik vajinih src lahko spremeni vaše dojemanje vsega do zdaj.

prejšnji članek
Vloga in pomen izobraževanja: Od golega znanja do vednosti
Zdravje
Vloga in pomen izobraževanja: Od golega znanja do vednosti
naslednji članek
Recept za zvezo: gojite ljubezen
Zdravje
Recept za zvezo: gojite ljubezen
#obraziavenija
obraziavenija