sveča
Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

1711376183-dsc0361-01-1711376151675
Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati seminarske naloge za njegov študij #e-pošta

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Migajte z bokwo!

7. 4. 2016; 12.30
Avtor: K. Š./Bodi zdrava
bokwa

Bokwa je oblika vadbe, pri kateri se neizmerno zabavamo, hkrati pa oblikujemo naše telo.

Bokwa je ena najbolj priljubljenih vadb na svetu. Fitnes skupinsko vadbo vam predstavljamo s pomočjo prvih inštruktoric pri nas, Aleksandre Košir in Mire Marič.

Bokwo sta v Slovenijo pripeljali Aleksandra Košir in Mira Marič, plesalki, inštruktorici in učiteljici, ki se s plesom in poučevanjem ukvarjata že vrsto let, z bokwo pa sta se seznanili na enem prvih izobraževanj v Evropi, v Bremnu na severu Nemčije, kjer sta spoznali prve in najboljše bokwa inštruktorje na svetu.

Boks in kwait

Bokwa je fitnes skupinska vadba, pri kateri s koraki rišemo črke in številke, pri tem pa pridno topimo naše maščobne blazinice in krepimo prav vse mišice telesa. V eni uri lahko porabimo do 1600 kalorij. Bokwa izhaja iz boksa in tradicionalnega afriškega plesa. Beseda bokwa je skovanka dveh besed: boksa in kwaita, južnoafriške glasbene zvrsti. Gre torej za tradicionalni afriški ples, ki so mu dodane prvine boksa.

Bokwa je prava revolucija, ki je obnorela svet. Plesalec in vodilni fitnes inštruktor iz Los Angelesa Paul Mavi je vadbo razvijal kar osem let in pravi: "Če se znate gibati, če znate črkovati in šteti, potem ste pripravljeni na bokwo."

Bokwa je sestavljena iz več stopenj. Na začetni stopnji se udeleženci naučijo dvanajst črk in številk. Tako na začetni stopnji plešete črke L, C, J, B …

Vsaka črka in številka se začne in konča z dvojnim sonožnim poskokom na mestu, ki mu pravimo bounce. Navdih za korak bounce je izumitelj bokwe našel pri otrocih: "Sem oče petih otrok in velikokrat sem jih opazoval, kako se med igro ves čas pozibavajo. Zato sem si iz tega guganja želel nekaj razviti. Gre namreč za gib, ki ga zelo preprosto razložim vsakomur." 

Oblikujte svoje telo 

Bokwa je oblika vadbe, pri kateri se neizmerno zabavamo, hkrati pa oblikujemo naše telo. Je ena redkih vadb, ki je primerna za vse generacije, tudi za gluhoneme, saj inštruktor sproti z rokami kaže, katere črke oziroma številke rišemo. Ko usvojimo osnove črk in številk, se lahko s posameznimi elementi igramo in jih postopoma nadgradimo z različnimi telesnimi gibi. In tako bokwa postane prava plesna kreacija.

prejšnji članek
Recept za zvezo: gojite ljubezen
Zdravje
Recept za zvezo: gojite ljubezen
naslednji članek
Super knjige za naše sončke
Kultura
Super knjige za naše sončke
#obraziavenija
obraziavenija