stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Superpoceni superhrana

7. 4. 2016; 11.30
Avtor: Ajda Janovsky/Bodi zdrava
Kje je slovenski česen?

Sestavina izjemnega pomena za naše zdravje, ki jo najdemo v česnu, je alicin: ta zdravilna snov, ki nastane, ko česen zmečkamo, nas ščiti pred bakterijskimi okužbami.

Superhrana je komercialna oznaka za skupino živil, ki že v majhnih količinah vsebujejo velike odmerke zdravju koristnih snovi.

Vitamini, minerali, esencialne maščobne kisline in aminokisline, antioksidanti, polisaharidi in encimi – vse to so snovi, ki jih naše telo potrebuje, da ostaja zdravo. Žal nam z običajnim vsakodnevnim prehranjevanjem pogosto ne uspe preskrbeti telesa z optimalno količino tovrstnih hranil, saj se večini med nami iz tega ali onega razloga ne uspe strogo držati zdravega načina prehranjevanja. Toliko več so zato vredni obroki, ki vsebujejo živila, ki smo jih zadnja leta zaradi izjemnih koristi za zdravje poimenovali kar superživila. A v nasprotju s splošnim prepričanjem superživila niso le eksotična maca, semena chio ali spirulina. Pogoje za oznako superhrana izpolnjuje marsikatero živilo, ki ga najdemo na lokalni tržnici. Dobra novica: za domače superdobrote boste odšteli občutno manj kot za njihove južnoameriške, azijske in druge sorodnike.

Proso

Fosfor, železo in silicij običajno najdemo v različnih vrstah zelenjave, vsebuje pa ga tudi eno samo samcato žito: proso. Vsebuje tudi redko silicijevo kislino v obliki, ki jo telo lahko vsrka. Uživanje prosa utrjuje zobno sklenino, krepi nohte in lase, zdravi alergije in lepša kožo. Proso edino med žiti povzroči v želodcu alkalno reakcijo, zaradi česar je lahko prebavljivo tudi za ljudi z želodčnimi težavami. Vitamin B in holin v prosu preprečujeta kopičenje holesterola in nastanek žolčnih kamnov. Vsebuje kar osem esencialnih aminokislin.

Konoplja

Konoplja vsebuje osem esencialnih maščobnih kislin, tudi redko GLA maščobno kislino, ki je sicer prisotna tudi v materinem mleku. Izjemno bogata je z vitamini B-kompleksa in vitaminom E. Semena konoplje vsebujejo kar 60 odstotkov vlaknin. Redno uživanje preprečuje kardiovaskularne bolezni, uravnava krvni tlak, niža holesterol in lajša težave pri sladkorni bolezni. Blagodejno vpliva na kožo, še posebej pri nevrodermitisu, luskavici in aknah. Blaži bolečine pri artritisu in krepi živčni sistem.

Kefir zdravi prebavne motnje, alergije ter bolezni srca in ožilja.

Kefir

Kefir vsebuje vitamine A, D, E, K, B1 in B12. Je naravni antioksidant. Mlečni sladkor in mlečna kislina v kefirju pospešujeta prebavo in spodbujata v telesu vezavo pomembnih snovi, kot je kalcij. Kefir zdravi prebavne motnje, alergije ter bolezni srca in ožilja, pomaga pa tudi pri previsokem krvnem tlaku in poapnenju žil. Veliko kalcija in magnezija ter triptofana blagodejno vpliva na živčni sistem. Uspešno zdravi glivična vnetja, luskavico in akne.

Česen

Sestavina izjemnega pomena za naše zdravje, ki jo najdemo v česnu, je alicin: ta zdravilna snov, ki nastane, ko česen zmečkamo, nas ščiti pred bakterijskimi okužbami. Poleg alicina vsebuje še dvesto biološko aktivnih učinkovin, med njimi kalij, kalcij, fosfor, selen, veliko vitaminov B in C ter beljakovine. Visok holesterol znižuje enako uspešno kot predpisana zdravila, poleg tega pa koristi srcu, znižuje krvni tlak in preprečuje težave s krvnim obtokom.

prejšnji članek
Super knjige za naše sončke
Kultura
Super knjige za naše sončke
naslednji članek
Ostati skupaj, ne glede na vse?
Zdravje
Ostati skupaj, ne glede na vse?
#nasazenazenska
nasazenazenska