petelin, Glööckler
Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako najhitreje do čvrstega telesa?

7. 4. 2016; 10.00
Avtor: Matej Cankar, priredila K. Š./Bodi zdrava
telovadba

Vadba naj poteka v ohlajenih prostorih, vmes pa nadoknadimo izgubljeno tekočino. V vročih dneh je treba nadomestiti izgubljene elektrolite, zato je priporočljiva uporaba izotoničnih napitkov. foto: Profimedia

Vadba naj bo kratka in intenzivna (30–60 minut), uporabljamo sestavljene vaje, ki zajamejo kar največ skeletnih mišic.

Pazimo na pravilno tehniko, odmori med serijami in vajami naj bodo čim krajši. Potrebujemo uteži (2- ali večkilogramske), lahko pa vadimo tudi z improviziranimi napolnjenimi plastenkami vode.

Počep in potisk 

Vajo začnemo izvajati v počepu, roke imejmo pokrčene v komolcu, hrbet je raven, kolena naj ne segajo prek navidezne linije prstov na nogi. Nato sledi dvig telesa in šele v zadnji fazi tudi iztegovanje rok. Komolcev nikoli ne iztegnemo do konca, prav tako ne kolen. 3 x 20 ponovitev nas bo pošteno zadihalo in preznojilo.

Počep z dvigom ene roke 

Podobna vaja kot prejšnja, le na poti navzgor iztegnemo le eno roko. Enkrat levo, drugič desno in tako dalje. S tem bodo bolj obremenjene mišice trupa, vaja pa je odlična tudi za korekcijo telesne drže. 3 x 16 počepov bo zadostovalo.

Dinamični izpadni korak nazaj z iztegom rok

Vajo izvajamo lepo vzravnano, težo imamo vedno na sprednji nogi, zadnja potuje nazaj, telo v predklon, roke pa so iztegnjene naprej. Pazimo na ravnotežje, čvrst trup in raven hrbet. Z vsako nogo naredimo 2 x 15 ponovitev.

Dinamični izpadni korak z upogibom komolca

Gibanje telesa je natanko tako kot pri prejšnji vaji, le v komolcu naredimo upogib. S čvrsto pozicijo trupa naredimo 2 x 12 ponovitev na vsako nogo.

Statičen izpadni korak s potiskom nad glavo

Postavimo se v položaj za izpadni korak, teža je na sprednji, pokrčeni nogi, telo je vzravnano, roke dvignjene. Pomembno je, da imamo dober ravnotežni položaj skozi celotno amplitudo giba, zato naj bodo noge postavljene dovolj široko narazen, trup pa naj bo močno stisnjen. Zdaj izvajamo gib le še v ramenu in komolcu. 2 x 15 ponovitev z desno nogo spredaj in nato še z levo bo čisto dovolj, da začutimo noge, zadnjico, ramena in triceps.

Predklonjeno veslanje

Čudovita vaja za lepo držo, le izvajati jo moramo pravilno. Kolena so rahlo pokrčena, trup je nagnjen naprej, hrbtenica naj ima ledveno krivino (naravni položaj hrbtenice), roke so ob telesu. Gib izvajamo le v ramenu in komolcu. Komolci začnejo drseti navzgor in nazaj, lopatice poskušamo stisniti skupaj. Trup je stisnjen in ga med izvajanjem vadbe ne premikamo. Tako naredimo 2 x 20 ponovitev.

Prepričan sem, da ko boste naredili vse vaje, boste pošteno zadihani, mišice vas bodo pekle, skratka, vedeli boste, da ste pošteno telovadili. Po tako naporni vadbi se prileže tudi tek za sprostitev, tako da odtečemo še približno pet kilometrov v sproščujočem ritmu. Veselo na delo.

prejšnji članek
Dr. Zoran Milivojević: Laganje
Zdravje
Dr. Zoran Milivojević: Laganje
naslednji članek
Vrtec, ki to ni
Zdravje
Vrtec, ki to ni