oblaki, vreme
Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na radarsko sliko

1715284723-172a1607-1715284697348
Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo vodila Žibertova desna roka

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ko ljubite napačnega ...

9. 4. 2016; 07.15
Avtor: Tina Guček/revija Fatalna
par
Ljubezen je lahko nekaj najlepšega na svetu, lahko pa zaradi nje tudi pošteno trpimo. Ko se zaljubimo v napačnega, boli srce, običajno pa je tudi tako, da je takšne ljubezni najtežje preboleti.

Prva ljubezen, ki je ne morete pozabiti

Prva ljubezen je običajno tista, ki nam ostane v srcu za vselej in nikoli ni lahko, ko se konča. Še težje je, če je nikakor ne morete preboleti. Tako izkušnjo je imela 25-letna Tadeja: »Bil je moj sošolec v gimnaziji in vanj sem bila zatreskana že od prvega tedna prvega letnika. Malce sva se spogledovala, v drugem letniku pa sva končno postala par. Tisti pravi – zaljubljena do konca, skupaj v šoli, popoldan in zvečer. Nisva se mogla odtrgati drug od drugega in za najino ljubezen je vedela vsa šola. Nekatere sošolke so mi zavidale to močno ljubezen, druge so govorile, da sem trapasta in da bi najstniška leta morala preživeti tako, da bi se zabavala, ne pa da sem v resni in trdni zvezi. Pogovarjala sva se o poroki in sanjarila o tem, kako bova poimenovala svoje otroke, potem pa se je zgodilo. Ko se je bližal konec četrtega letnika, mi je rekel, da si želi poskusiti še kaj drugega, da ne želi iti na faks in biti 'vezan' name, da pa lahko ostanem del njegovega življenja in sva samo še prijatelja. Zlomil mi je srce in dolgo časa je trajalo, da sem ga prebolela. Čeprav sem hodila z drugimi, je on ostal moja edina ljubezen, dokler lani končno nisem spoznala Simona, ki mu je uspelo obrniti moj svet na glavo. Zdaj ljubim njega in čutim, da je on tisti pravi, načrtujeva skupno življenje in pogovarjava se o tem, da bi se tudi poročila. Zdaj sem končno srečna, očitno sem potrebovala le to, da sem spoznala nekoga, v katerega sem se zaljubila tako zelo močno, kot sem bila prej zaljubljena v bivšega.«

Kaj pravijo strokovnjaki

Pri ljubezni, ki je ne moremo pozabiti, obstajata dva načina – prvi je, da se od človeka povsem distanciramo in ga 'odstranimo' iz svojega življenja. Prekinemo vse stike – osebne in telefonske, ne spremljamo njegovega življenja prek Facebooka in ne razmišljamo o njem. Daleč od oči, daleč od srca je pravilo, ki velja v tem primeru.

Drugi način je, da najdemo drugo ljubezen. Pri tem moramo paziti, da potencialnih bodočih partnerjev ne primerjamo s starimi. Vsaj na začetku je tako, da se nam nihče, ki ga na novo spoznamo, ne bo zdel niti približno tako dober kot naš prejšnji partner, kar seveda ni prav. Vsak človek je poglavje zase, in kot takega ga je treba obravnavati. Verjemite, prej ali slej boste našli nekoga, ki vas bo 'sezul' in boste ob njem pozabili na vse, kar se je zgodilo v preteklosti.

Ko ljubite vezanega

Poročeni moški so v glavi večine žensk tabu, a ne glede na to, kako nemoralno se nam zdi, da bi se zapletle z nekom, ki je vezan, se včasih zgodi, da se najemo zarečenega kruha in se zaljubimo v nekoga, ki nam ne pripada. Šestindvajsetletna Maja pripoveduje: »Začelo se je pred štirimi leti, ko me je pustil fant, s katerim sem hodila dve leti. Bila sem obupana in seveda so to opazili tudi v službi. Da bi me razvedrili, so me sodelavci popoldan pogosto vabili na kavice in med temi druženji sem po nekaj tednih razvila simpatijo do enega izmed njih. Bil je duhovit, sočuten, prijazen, simpatičen … Skratka – idealen. A bil je tudi vezan. In ko sva nekega večera namesto na pijači v lokalu pristala pri meni doma, mi je takoj dal vedeti, da je ne bo zapustil. Postala sva par. Dobivala sva se večkrat na teden, največkrat pri meni doma, imela sva se čudovito. Ljubila sem ga! Medtem se je poročil in dobil otroka, jaz pa sem si večkrat rekla, da moram vse skupaj končati, a tega preprosto nisem zmogla. Razmišljala sem celo, da bi povedala njegovi ženi, a tega nisem mogla storiti. Trajalo je tri leta in pol, nato pa sem preprosto zamenjala službo, ker sem vedela, da tako ne gre več. Postavila sem ga na hladno in prekinila stike ter ga končno prebolela. Zdaj se občasno še slišiva in vidiva, a ostajava zgolj na prijateljski ravni.«

Kaj pravijo strokovnjaki

Varanje je dandanes pogosto tako z moške kot z ženske strani, čeprav so ženske pogosteje tiste, ki so zaradi novega ljubimca pripravljene zapustiti starega, moški pa večkrat ostanejo v zvezi in imajo ljubico le za popestritev svojega življenja. Če vam da moški vedeti, da svoje partnerice/žene/družine ne bo zapustil, to misli resno, zato si ne delajte utvar. Prav tako ne upajte na to, da bo to storil, če vam že nekaj časa obljublja, pa ničesar ne stori. Moški, ki zaradi ljubice konča prejšnjo zvezo, to naredi takoj – razčisti preteklost in začne na novo. Če pa s tem odlaša v nedogled, lahko pričakujete, da se to ne bo nikoli zgodilo. Prekinite stike z njim in pustite času čas. Ko bo minilo dovolj časa, boste pripravljeni srce odpreti novemu moškemu in tudi vi boste našli srečo.

Ko veste, da ni pravi

Včasih je tako, da za zvezo veste, da ni idealna, a v njej vztrajate kljub temu. Jasmina je stara 22 let in je bila v takšno zvezo ujeta tri leta. »Spoznala sva se na faksu in na začetku je vse delovalo, nato pa se je po kakem mesecu, dveh nehal truditi. Čeprav je vedel, da grem rada ven žurat, sva ostajala doma, raje kot z menoj pa je hodil ven s prijatelji. Če sva bila skupaj, sva večinoma gledala filme in poležavala na kavču in nikoli se mu ni nič ljubilo. Ko sem vsake toliko časa znorela in rekla, da to zame ni zveza, ki dobro deluje, se je naslednjih štirinajst dni trudil, potem pa je bilo spet vse po starem. Nikoli se ni zgodilo, da bi mi kupil kakšno darilce, mi pripravil kakšno presenečenje … vse je bilo po liniji najmanjšega odpora. Večkrat sem pomislila, da bi vse skupaj končala, ampak nisem zmogla moči, da bi naredila ta korak. Imela sem ga rada, navajena sem bila nanj in si nisem predstavljala, da bi bila s kom drugim. Ko sem diplomirala in začela delati, sem v službi spoznala nekaj deklet, ki so imela čisto drugačne zveze. Njihovi fantje so se trudili zanje in videla sem, kako bi moralo partnerstvo delovati. Takrat sem zbrala moč in mu povedala, da nočem več biti z njim. Kar se je zgodilo, me je presenetilo, saj je postal zloben in govoril mi je, da tako ali tako ne bom našla drugega in da sem lahko še vesela, da je bil on tako dolgo z menoj. Ko je pokazal to plat svojega značaja, sem bila samo še bolj prepričana, da sem se odločila prav. Zdaj mi je žal, da sem s tem odlašala tako dolgo, saj se mi zdi, da sem zapravila najlepša leta svojega življenja.«

Kaj pravijo strokovnjaki

Moški pogosto takoj na začetku pokažejo, iz kakšnega testa so. Če ste spoznali moškega, ki skrbi le zase, vam nikoli ne pokaže čustev, doma nikoli ne pospravlja ali vas nikoli ne preseneti z romantičnim darilcem, čeprav mu daste jasno vedeti, da si tega želite, potem nikar ne pričakujte, da boste prav vi tista 'srečnica', zaradi katere se bo spremenili. Če ste ga pripravljeni sprejeti kot takega, ga sprejmite, sicer ne upajte, da bo kdaj drugače, in zvezo čim prej končajte. Škoda je vašega časa, ki bi ga lahko preživeli z nekom boljšim oziroma z nekom, ki vas je vreden.

prejšnji članek
Se tudi vaši otroci zbujajo?
Zdravje
Se tudi vaši otroci zbujajo?
naslednji članek
Kako pravilno začeti dan?
Zdravje
Kako pravilno začeti dan?
#nasazenazenska
nasazenazenska