zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nad bolečino z akupunkturo

10. 4. 2016; 10.00
Avtor: Mateja Blažič/Bodi zdrava
akupunktura
Akupunktura je metoda zdravljenja, ki temelji na zabadanju iglic v akupunkturne točke po telesu. S tem spodbudimo pretok či, življenjske energije, po telesnih meridijanih.

Metoda zdravljenja, ki izhaja iz taoizma, je pomemben del kitajske medicine in naj bi bila stara 5000 let. V Evropo je prodrla v 17. stoletju, a šele v 20. so potrdili njene učinke in jo je zaradi vidnih uspehov tudi WHO (Svetovna zdravstvena organizacija) priznala kot koristno vzporedno tehniko zdravljenja. V Sloveniji je le akupunktura uradno priznana kot del komplementarne medicine in po naši zakonodaji jo lahko izvajajo le zdravniki z licenco Zdravniške zbornice Slovenije.

Po taoističnem nazoru je bolezen posledica neravnovesja moči jina in janga. Cilj zdravljenja je tako ponovna vzpostavitev harmonije v telesu in uravnovešenje obeh polov. Jang je moška energija, ki predstavlja spremenljivost, aktivnost, sušo, svetlost in širitev, jin pa pomeni ženskost, vzdrževanje, pasivnost, mraz, vlago, temo in krčenje. Oboje skupaj tvori harmonično celoto. Ko se poruši ravnovesje, pa pride do težav.

Akupunktura temelji na vzpostavljanju pravilnega pretoka energije in odpravljanju blokad na tako imenovanih meridijanih, to so medsebojno povezane energetske poti, po katerih se pretakata energiji jin in jang. V človeškem telesu obstaja dvanajst glavnih parnih meridijanov, ki so simetrično porazdeljeni po levi in desni strani telesa in poimenovani po glavnih organih, s katerimi so tesno povezani. Poleg teh pa obstajata še dva posebna neparna meridijana na sprednji strani telesa in zadnji strani telesa. Energijo jin imajo na primer meridijani pljuč, srca in ledvic, energijo jang pa meridijani debelega črevesa, želodca in 'trojnega grelca'.


Vsak meridijan vsebuje določeno število akupunkturnih točk, ki so poimenovane po ustreznem meridijanu in označene s številko. Tako je na primer točka B2 druga točka v meridijanu mehurja. Poleg tega obstajajo še glavne točke, ki naj bi izravnavale pomanjkanje energije, tiste, ki uravnavajo presežek energije itd. Zabadanje igle v določene točke v koži tako spodbudi ali umiri energijski tok in tako ponovno vzpostavimo ravnovesje v delovanju organizma.

V akupunkturi se uporablja veliko različnih vrst igel. Te se med seboj razlikujejo po dolžini, debelini, predvsem pa po kovinah, iz katerih so izdelane. Tako se na primer zlate igle uporabljajo na poživljajočih točkah, srebrne pa na pomirjajočih točkah. Danes so sicer najpogostejše igle, izdelane iz kirurškega jekla. 

Akupunktura je učinkovita: 
pri migreni in ostalih vrstah glavobolov, 
pri alergijah in nahodu različnega izvora, 
pri hujšanju (zmanjša tek, lakoto, daje občutek sitosti, umirjenosti), 
pri motnjah v predelu sečil in motnjah spolnih funkcij, 
pri motnjah menstruacije in motnjah v predelu rodil, 
v obdobju menopavze, pri zdravljenju neplodnosti, 
pri odvajanju od kajenja in ostalih odvisnosti, 
pri nervozi, nespečnosti in nočnem mokrenju, 
za akupunkturni nekirurški lifting obraza, 
za glajenje gub in odstranjevanje por, aken itd., 
ob pripravi na porod, 
pri bolečini v hrbtenici, sklepih, mišicah, 
pri vnetju živcev, 
po možganski kapi, 
za splošno dviganje imunskega sistema …

Način zabadanja in učinek igel 

Igle se v kožo zabadajo hitro in z rahlim zasukom. V kožo jih terapevt zabada 2 do 8 milimetrov globoko, v koži pa jih pusti od 10 do 20 minut. Učinek delovanja igel lahko okrepi z dodatnim vrtenjem, hlajenjem ali segrevanjem, včasih pa tudi s šibkim električnim tokom. Rdečica ali koprivnica na koži, ki se lahko pri tem razvijeta, sta pozitivni reakciji in nista stranski učinek zabadanja. Terapija naj bi bila razmeroma neboleča, saj se izredno tanke igle zabadajo precej plitvo, občutek naj bi bil primerljiv s komarjevim pikom, vendar pa so izkušnje pacientov različne. Nekateri akupunkturo toplo priporočajo in imajo z njo dobre izkušnje, drugi pa poročajo o reakciji na terapijo in bolečini, ki se je pojavila med terapijo ali vztrajala tudi doma. Tudi magistra tradicionalne orientalske medicine Jadranka Perl na spletnem forumu odgovarja, da "ni res, da je akupunktura neboleča. Včasih zelo boli, zlasti na stopalih, obrazu in dlaneh, okrog zapestja in gležnjev, včasih vzdolž hrbtenice. Tudi če je sam vbod neboleč, bo stimulacija igle prinesla občutek, ki je lahko vse od ostre do tope bolečine, od občutka toplote do mravljincev … Vendar ko se stimulacija konča, bolečina po navadi preneha." 

Se pa vsak posameznik drugače odziva na terapijo. Pacienti med terapijo lahko zaspijo ali nič ne čutijo. Nekateri poročajo, da je mesto vboda iglice zakrvavelo, kar naj bi bilo vse normalno, celo utrujenost in različne reakcije naj bi bile dober znak, saj se telo trudi premagati bolezen in se je začelo 'čistiti' oziroma se odzivati na terapijo.

Stranskih in neželenih učinkov pri akupunkturi skorajda ni, zato jo Svetovna zdravstvena organizacija priporoča pri številnih obolenjih: boleznih gibal, bolečinskem sindromu, težavah vratne, prsne, ledvene hrbtenice, pri revmatoidnem artritisu, artrozi ramenskega, komolčnega, kolčnega, kolenskega in skočnega sklepa, teniškem komolcu, osteoartritisu, zlasti pri migrenah in glavobolih, alergijah, sinusitisih in rinitisih. Akupunktura pri teh obolenjih lajša bolečine, izboljša gibljivost in zavira vnetje.

V Evropi se akupunktura uporablja predvsem za lajšanje kroničnih bolečin, saj s stimulacijo točk na meridijanih prekinemo dotok bolečinskih dražljajev v možgane, s tem pa živčevje izloča morfiju podobne snovi, ki po naravni poti omogočajo dvig bolečinskega praga v telesu. 

Pri nas izvajajo akupunkturo tudi v ambulanti za zdravljenje bolečine v Kliničnem centru v Ljubljani in na Onkološkem inštitutu, v ostalih ambulantah za zdravljenje bolečine po Sloveniji pa odvisno od usposobljenosti zdravnikov za to tehniko.

V ambulanto v kliničnem centru prihajajo z napotnico osebnega zdravnika predvsem ljudje, ki si želijo olajšati bolečine ob na primer degenerativnih spremembah skeleta, glavobolih, bolečine po poškodbah ali kronične bolečine po operacijah, na Onkološkem inštitutu pa pomagajo rakavim bolnikom. Akupunktura je le del njihove dejavnosti, ukvarjajo se tudi z dajanjem blokad, zdravljenjem z zdravili, svetovanjem in lajšanjem akutne bolečine.

Če se boste odločili za akupunkturo pri zasebnikih, se pozanimajte o njihovi strokovni usposobljenosti. Cene za terapijo se pri nas gibljejo okoli 30 evrov.

Zdravljenje z akupunkturo na splošno se večinoma izvaja v obliki več tretmajev. Tretma traja približno pol ure, večkrat na teden. V tem času pacienta nabodejo s steriliziranimi iglami v tiste točke, kjer je potrebno. Včasih v stimulacijo točk vključijo tudi električne impulze ali laser.

prejšnji članek
Vesna o Juretu Jankoviću povedala, da ...
Svet slavnih
Vesna o Juretu Jankoviću povedala, da ...
naslednji članek
Voda: Strupena ali zdrava?
Zdravje
Voda: Strupena ali zdrava?