stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako se prebudimo in ostanemo budni

24. 5. 2016; 11.30
Avtor: pp/Zarja
jutranje vstajanje jutro
Vstajanje ob šestih zjutraj? Nemogoče? Niti ne.

Zgodaj zjutraj lahko vstanemo in smo kljub vsemu dobre volje, razpoloženi in pripravljeni na nove izzive. Poglejmo, kako.

Jutranji rituali

Dan začnemo s kozarcem tople vode, ki bo pospešila presnovo in prebavo. Lahko dodamo malo ingverja in/ali limoninega soka. Pogrelo nas bo od znotraj. Ne pozabimo, če smo pod stresom, pomaga topli obrok ali napitek.

Za zajtrk si privoščimo kuhane kosmiče, ki nas bodo prijetno nasitili in dali energijo za dober začetek dneva. Kuhani kosmiči tudi povečujejo vitalnost, skrbijo za vitko linijo in zagotovijo minerale. Če jim dodamo še kakšne oreščke in suho sadje ali kompot, bo obrok še bolj okusen in zdrav.

Dan lahko začnemo s športno aktivnostjo. Jutranji tek je lahko odličen začetek dneva – nadihamo se, smo bolj motivirani čez dan, predvsem pa je tek veliko bolj učinkovit od skodelice kave. Seveda je tudi tu nujna zmernost, začnimo z desetimi minutami in postopoma podaljšujmo vadbo. Odlična je tudi telovadba za raztezanje oziroma osnovne vaje, s katerimi se razmigamo.

Deset minut lahko namenimo mentalnemu treningu s preprostimi pozitivnimi afirmacijami. Ponavljamo si jih lahko naglas ali le v mislih, delujejo pa kot nekakšna samohipnoza. V vedenjski psihoanalizi so znane kot način za reševanje stresnih situacij. Še močneje pa afirmacije delujejo z vizualizacijo.

Prijeten začetek dneva je lahko ritual z zvočnimi skledami. Prostor čistijo slabe energije in nas ponesejo v stanje meditacije. Ustvarjajo harmonično energijo, ki se prenese tudi na nas.

Prebudimo se lahko tudi z eteričnimi olji, katerih vonj se usidra v možganih. Neki vonj nas lahko ponese v preteklost, spremeni naše razpoloženje, deluje pomirjujoče. A uporabiti je priporočljivo le stoodstotna naravna eterična olja.

Kako preživimo dan?

Čez dan je pomembno, da vzdržujemo mirno kri. Pri tem nam pomaga nekaj preprostih pravil.

Premislimo o resničnih problemih

Včasih se nam zdi nesprejemljivo, da nam kdo prevzame prednost. Morda nas kolegica ali kolega ne pozdravita. Vprašajmo se, ali gre tu za resnične probleme. Problem umestimo na lestvico od ena do deset – tako damo problemu vrednost oziroma ovrednotimo, ali gre le za neki nepomemben vsakdanji problem ali resnično katastrofo. Ponavadi so naši vsakdanji problemi od dve do pet, torej ne gre za resnejše zadeve.

Ne nažirajmo se

Medtem ko nam bo obilen zajtrk prijal in se po njem naj ne bi počutili slabo, je za vzdrževanje dnevne energije nujno, da jemo raje večkrat po malem, kot pa da se za kosilo ali večerjo preveč najemo. Bodimo pozorni na kombinacije živil in zdrav način prehranjevanja.

Trenutek za pozitivne misli

Kadar nas zanese k negativnim mislim, se je treba opomniti na moč pozitivnih misli. Takrat se lahko skrijemo v mirni kot in si vzamemo trenutek za prakticiranje pozitivnih misli in pozitivnih emocij. Bodimo hvaležni za vse lepe trenutke, ki smo jih doživeli. Pomembno je, da do nam ljubih oseb oddajamo le pozitivne misli. Počutili se bomo veliko bolje, hkrati pa bomo tudi v sebi bolj trdni.

Opominjajmo se in pišimo!

Za boljšo organizacijo si uredimo signal z mobilnega telefona, ki nas opomni na pomembne zadeve. Če se nam dogaja, da radi pozabljamo, si že zvečer napišemo listek, kaj vse moramo narediti prihodnji dan, ali pa gremo le v mislih skozi naše opravke.

Sprostimo se

Kadar smo napeti, nam lahko pomaga preprost nasvet, ki izvira iz terapije proti strahu: zavestno se odločimo, da bomo naredili nekaj za sprostitev, hodimo po stopnicah, naredimo kratek sprehod, vstanimo s stola in se razmigajmo.

prejšnji članek
Na pragu 50 je videti osupljivo lepa!
Svet slavnih
Na pragu 50 je videti osupljivo lepa!
naslednji članek
Oves je hrana za vsak dan
Zdravje
Oves je hrana za vsak dan