benifer
Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000
Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in Dodikovega tajkuna? Boj za državni kamnolom.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste hrček ali zbiratelj?

4. 9. 2016; 03.07
Avtor: Mateja Blažič/Bodi zdrava
ženska ogledalo
Obstaja meja med razmetanostjo in kronično neurejenostjo, vsak od nas se znajde na različni točki med tema skrajnostma. Toda zakaj se v resnici tako težko ločimo od stvari? In ali nered v stanovanju predstavlja nered v naših glavah?

Se vam je že zgodilo, da v ključnem trenutku niste našli nečesa, kar nujno potrebujete? Na primer pasjega potnega lista, tik preden bi se odpravili na počitnice? Adapterja, tik preden ste odhiteli na letališče? Zanesli ste se, da je tam kot vedno, ali se vam je zdelo, kje približno je, potem pa je sledila popolna panika, ko ga niste našli?

Dalje – kolikokrat se vam zgodi, da pred obiski stlačite navlako brez reda v omaro ali spalnico, samo za čas obiska, da ne bodo videli, kako nemarni ste? Raziskave kažejo, da to počne 60 odstotkov ljudi, vsaj tridesetkrat letno.

Kaj pa če je tako hudo, da v določene sobe ne moremo več vstopiti, ker so polne krame? Potem gre verjetno za najhujšo obliko, motnjo kompulzivnega kopičenja, ki zahteva strokovno pomoč (kompulzivno nakupovanje, nered v hiši, natrpanost prostorov, povezovanje predmetov s sentimentalno vrednostjo, na splošno težave z organiziranjem stvari …).

Dejstvo je, kot so dokazali profesorji z Oxforda, da imamo danes na splošno šestkrat več stvari kot nekoč in da nas je večina nagnjena k zadrževanju stvari, ki jih ne potrebujemo in ne uporabljamo. Vprašanje je le, kdaj prestopimo mejo in postanemo ne samo nekdo, ki ima preveč stvari, ampak 'hrček'.

Ameriška psihiatrična zveza ugotavlja, da se pri hrčkih težave prvič pojavijo v adolescenci in izbruhnejo v tridesetih letih, in to pri dveh do petih odstotkih svetovnega prebivalstva.

prejšnji članek
Rastline, ki bi jih morala poznati vsaka ženska
Zdravje
Rastline, ki bi jih morala poznati vsaka ženska
naslednji članek
Znana voditeljica priznala: Boris Cavazza je tisti
Svet slavnih
Znana voditeljica priznala: Boris Cavazza je tisti