benifer
Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000
Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in Dodikovega tajkuna? Boj za državni kamnolom.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Rastline, ki bi jih morala poznati vsaka ženska

4. 9. 2016; 04.00
Avtor: Lara Jelen/Zarja
zarjin_vrt_matic_sever2

foto: Iztok Dimc

Pravijo, da zna narava pozdraviti vse, in zdi se, kot da bi bile nekatere rastline, ki rastejo v naši bližini, ustvarjene prav za pomoč ženskam.

Žal se tega včasih premalo zavedamo in pogosto hodimo mimo njih, ne da bi se zavedale, kakšna moč skrivajo v sebi. Katere rastline torej lahko pomagajo pri ženskih težavah?

Plahtica za ženske vseh starosti

foto: revija Zarja

Številne zeliščarje smo že slišali predavati o plahtici in njeni pomembni vlogi za ženske. Pravijo, da bi morala zaradi njenih koristi prav vsaka ženska ne glede na svojo starost vsako leto opraviti kuro s to rastlino. Koristila naj bi tako rekoč pri vseh ženskih težavah in naj bi te uspešno preprečevala. Sicer pa bo čaj iz plahtice verjetno prava izbira za ženske z močno ali pretirano mesečno krvavitvijo, z menstrualnimi krči in bolečinami, z motnjami v menstrualnem ciklusu kot tudi za ženske pred zanositvijo, po porodu in v menopavzi. Krepi maternične vezi in odpravlja beli tok. Ker pomaga vzpostaviti zdravo vaginalno floro, jo v obliki sedeče kopeli priporočajo tudi v primeru težav s kandido.

Opozorilo nosečnicam
»Nosečnice se morajo paziti zelišč, ki krčijo maternico: to so zelena, materina dušica, timijan, lanena semena ali olje, preveč svežega peteršilja oziroma njegova semena. V starih časih so z njimi opravljali splave. Na splošno naj z zelišči nikar ne pretiravajo, skromna uporaba pri kuhi bo dovolj. Seveda pa lahko pijejo aronijo za železo in malinjak, ki je še kako dobrodošel kakšen mesec pred porodom in do boleče veselega trenutka, saj mehča maternični vrat. Nosečnica naj ne je soje v nobeni obliki, ker lahko spreminja hormonsko sliko plodu!« opozarja Sabina Grošelj.

Proti krčem in menstrualnim bolečinam

foto: revija Zarja

Proti menstrualnim krčem priporočajo ognjič, gosjo travo, rman in močvirski oslad. »Zadnje čase se odkriva tudi velik potencial konopljinih pripravkov, v tujini se že dobijo konopljine svečke oziroma tamponi proti menstrualnim krčem,« doda zeliščarica Sabina Grošelj. Vsaka izmed omenjenih rastlin ima svoj spekter delovanja in preizkusimo lahko katero koli od njih. Ognjič v obliki mazila ali tinkture pomaga proti krčem, pospešuje cirkulacijo krvi in je nadvse cenjen pri urezninah, srbečici, oteklinah, pikih, udarninah ali razpokani koži, medtem ko čaj iz ognjičevih cvetov blaži predmenstrualni sindrom in težave v meni ter koristi pri neredni menstruaciji, deluje pa tudi blago diuretično in odvajalno, lahko koristi pri vnetju želodčne sluznice in čiru na želodcu, pri krčih in driskah ter pri okužbah ustne votline.

Rman, odličen za rodila

foto: revija Zarja

Pri težavah z rodili, miomi, po splavu ali neurejeni menstruaciji preizkusite navadni rman in preslico v obliki sedeče kopeli in čajev, ki jih s presledki uživamo več mesecev, svetuje Sabina Grošelj. Rmanov čaj bi bil lahko v pomoč še pri nekaterih drugih težavah, na primer pri zniževanju rahlo povišanega krvnega tlaka, pri glavobolih in vrtoglavici, pri celjenju zunanjih in notranjih ran, pri napenjanju, gnitju v želodcu in vnetju debelega črevesja, pri razkuževanju sečil in še bi lahko naštevali. Rman raste ravno v tem času, zato si ga lahko naberete in posušite kar sami, če ga seveda dobro poznate, da ga ne boste zamenjali s kakšno drugo rastlino. Raste na travnikih, ob cestah (če to niso oddaljeno cesto sredi ničesar, kjer ni veliko prometa, ga tam raje ne nabirajte) in še kje ga boste morda našli.

Se ukvarjate s hormonskim neravnovesjem? Spoznajte konopljiko

Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka, h kateri se marsikdo zateče po nasvet, je že večkrat spregovorila o svoji prezgodnji menopavzi, ki jo je presenetila pri 25 letih, in o poznejši zanositvi po naravni poti pri 32 letih. S področjem hormonskega neravnovesja se veliko ukvarja še danes, zato pozna veliko pametnih nasvetov, ki jih je v času soočanja s temi težavami preizkusila na sebi.

Alja pravi, da je navadna konopljika najboljše zelišče za ženske. »Ta sredozemski grm me je resnično navdušil, saj se njegovi plodovi uvrščajo v vrh naravnih zelišč, ko govorimo o ženskem hormonskem neravnovesju. Velik rimski zdravnik Dioskurid je bil o njegovi učinkovitosti izjemno prepričan in ga je redno predpisoval svojim pacientkam. Danes se uporablja predvsem za lajšanje ženskih hormonskih težav, kot so neredne menstruacije, boleče menstruacije, PMS, težave v menopavzi, težave z zanositvijo, odsotne ovulacije, glavoboli, razdražljivost, boleče prsi, zastajanje vode … Nekatere ženske jo jemljejo za spodbujanje ovulacije in za povečanje plodnosti, tako sem jo uporabljala tudi sama. Rob Flint, avtor številnih publikacij in izredni profesor na Medicinski fakulteti Univerze Tufts, ki je tudi nadzornik zeliščar že več kot 40 let, pravi, da je Vitex oziroma navadna konopljika adaptogeno zelišče, kar pomeni, da spodbuja optimalno hormonsko ravnovesje, spodbuja torej izločanje tistih hormonov, ki jih primanjkuje. Nemška komisija je odobrila uporabo konopljike pri številnih težavah s hormoni. Trditve, da ureja neredne menstruacije, pomaga v menopavzi in pri PMS-u, pomaga izboljšati kognitivne funkcije, ščiti celice pred prostimi radikali in izboljšuje psihično počutje, je odobrila tudi EFSA,« je zapisala Dimičeva v enem izmed svojih člankov na spletni strani Holistic.

Uporabo konopljike toplo priporoča tudi naša sogovornica Sabina Grošelj, ob tem pa razkriva, da lahko pri hormonskem neravnovesju pomagata še olje dvoletnega svetlina in olje črne kumine.

foto: dreamstime

Ne pretiravajmo!
Ko izvajamo terapije s čaji ali tinkturami, ne pretiravamo, po navadi je 3 tedne tista doba, ki jo priporočamo, nato se prekine za teden ali dva in lahko spet ponovi. »Predvsem pa je treba odkrivati vzroke naših težav, ne samo akutno odpravljati simptomov, ker bodo težave našle način, da nam spet grenijo življenje,« je opozorila zeliščarica.

Žajbljev čaj proti oblivom v menopavzi

Žajbelj je že nasploh dobro naravno razkužilo, ki v obliki prevretka oziroma čaja deluje proti glivicam, bakterijam in virusom v ustni votlini ter pomaga pri vnetem grlu, želodčnih in črevesnih vnetjih. Omenjeno je precej dobro znano, vendar pa Grošljeva žajbljev čaj svetuje tudi ženskam, ki imajo oblive v menopavzi. Pazljive z žajbljem pa naj bodo doječe matere, saj to zelišče ustavlja nastajanje mleka (je pa koristno za tiste, ki odvajajo od dojenja).

Drugi dobri pomočniki

Grošljeva ima v rokavu še veliko koristnih nasvetov za ženske. »Na splošno rada svetujem uporabo olja šentjanževke za mazanje zvečer (zaradi fotosenzibilizacije kože), nekatere poročajo, da jih že to pomirja, lažje zaspijo in so boljše volje. Ženske, ki so pogosto napete in v stresu, morda celo depresivne, naj poskusijo s čajem iz rumene lakote in šentjanževkinih cvetov in popkov. Prvo zelišče pomaga ščitnici in pripomore k boljšemu pretoku limfe (razstruplja), drugo pa seveda deluje proti depresiji in anksioznosti. Vendar šentjanževkinega čaja nikakor ne smemo piti, če uživamo sintetične antidepresive,« opozarja.

Vredno je omeniti še koprivo in sok aronije, saj je oboje zelo koristno za ženske, ki vsak mesec krvavijo, ker pomagata uravnavati hemostazo. Ženske moramo poleg tega posebej paziti na svoje ščitnične hormone, saj večina obolenj ščitnice nastane prav pri ženskah. Marsikateri pri tem pomaga že uživanje alge kelp in praška iz korenine rastline maca.«

prejšnji članek
Vsak dan pet minut za boljše počutje
Zdravje
Vsak dan pet minut za boljše počutje
naslednji članek
Ste hrček ali zbiratelj?
Zdravje
Ste hrček ali zbiratelj?