cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sramotno nasilje za zaprtimi vrati

25. 11. 2018; 02.00
Avtor: V. M. / STA
nasilje1

ZN so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. foto: Arhiv Svet24

Nasilje nad ženskami in dekleti je sramota vseh družb, poudarja generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Šele ko bo polovica človeštva, ki ga sestavljajo ženske in dekleta, živela brez strahu, nasilja in vsakodnevne negotovosti, bo mogoče po njegovih besedah reči, da živimo v poštenem in enakopravnem svetu.

Danes je mednarodni dan boja proti nasilju nad dekleti in ženskami. Ob tej priložnosti se vrstijo pozivi k takojšnjemu končanju tovrstnega nasilja, ki sodi med najhujše kršitve človekovih pravic.

"Pokažimo storilcem, da njihovega vedenja ne podpiramo," je pozvala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer. Kljub desetletjem ozaveščanja je zavedanje o razširjenosti in posledicah nasilja nad ženskami po opozorilu ministrstva slabo, napačne predstave pa so še vedno globoko zakoreninjene.

V Sloveniji je vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja. V svetu je več kot tretjina žensk v življenju že doživela fizično in/ali spolno nasilje, 750 milijonov žensk pa se je poročilo pred svojim 18. letom starosti.

Stop nasilju! foto: Profimedia

Identitete žrtev naj ostanejo skrite

Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja in Društvo novinarjev Slovenije pozivata novinarke in novinarje, naj se pri poročanju o nasilju nad ženskami izogibajo mitom in stereotipom. Novinarkam in novinarjem pri poročanju o nasilju v družini in nad ženskami odsvetovali razkrivanje identitete vpletenih, če to ni v javnem interesu. Pri razkrivanju podatkov in podrobnosti pa naj bodo obzirni, so pozvali.

Fotografija je simbolična

Fotografija je simbolična foto: Profimedia

prejšnji članek
Kako prepoznati lažni nasmeh?
Zdravje
Kako prepoznati lažni nasmeh?
naslednji članek
Oksana morala nepričakovano zapustiti BAR
Svet slavnih
Oksana morala nepričakovano zapustiti BAR
#obraziavenija
obraziavenija