stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nova atrakcija za ljubitelje adrenalina

2. 7. 2020; 04.00
Avtor: K.M.
Slovenske destinacije (4)

Pot med krošnjami Pohorje, Rogla foto: Katja Kaja Mejač

Če iščete idejo za izlet, je Pohorje odlična izbira. Rogla pa poskrbi tudi za goste, ki jo obiščejo v poletnih mesecih.

Pot med krošnjami

Pot med krošnjami leži v osrčju mogočnih pohorskih gozdov, na vrhu Rogle na nadmorski višini 1517 metrov. Najprej se podate na 500 metrov dolg sprehod po ravnini, na katerem lahko opazujete okolico in spoznavate raznolikost pohorske narave, s pomočjo številnih informacijskih tabel in aktivnosti. Na poti boste tako lahko več o Rogli, Pohorju, živalskem svetu in sestavi okolice, naravi in vlogi gozda izvedeli preko izobraževalnih in didaktičnih elementov. 

Tobogan je nova atrakcija. foto: Katja Kaja Mejač

Pot med krošnjami Pohorje, Rogla foto: Katja Kaja Mejač

Nato vas čaka še vzpon na 37 metrov visok stolp, na vrh katerega se prav tako povzpnete po približno 500 metrov dolgi poti. Od prejšnjega meseca dalje pa se lahko s stolpa spustite na dva načina. Zapustite ga lahko na enak način, po isti poti, kot ste se naj povzpeli, ali pa uporabite novo atrakcijo - tobogan. Gre za zaprt tobogan, a v njem vse vidite, saj so na nekaj metrov postavljena okna oziroma odprtine, ki poskrbijo za potrebno svetlobo, vaša pot do vznožja stolpa pa bo trajala tam okoli 12 sekund. 

Pot med krošnjami Pohorje, Rogla foto: Katja Kaja Mejač

Cena vstopnice za odrasle je 10 evrov, družinska (2 odrasla in do 2 otroka mlajša od 14 let) 25 evrov, otroci, starejši in invalidi 8 evrov. skupine nad 15 oseb (na osebo) 8 evrov, šolske skupine mlajših od 19 let (na osebo) 7 evrov, spust po toboganu (višji od 120 centimetrov) 2 evra.

Če obiščete Roglo, pa jo lahko tudi poleti še dodatno raziščete, preverite naše ideje: 

Lovrenški biser

Na Rogli lahko uživate v številnih pešpoteh. Sprehodite se lahko do Lukovega slapa in šotnega barja, iz Zreč pa se povzpnete na Brinjevo goro in na Golek z razvalinami gradu Lušperk. 

Med Roglo in Ribniškim Pohorjem se na 22 hektarjih raztezajo številna manjša jezerca visokega barja, ki tvorijo naravni pojav, imenovan Lovrenška jezera. Poleti na sicer zimskem smučarskem središču ponujajo odlično izletniško točko, do katere vodi srednje težka pešpot. Z 20 jezerci, ki so nastala v ledeni dobi pred osem tisoč leti, so Lovrenška jezera največje visoko barje v Sloveniji. To nima površinskega dotoka, saj jezerca napajajo le padavinske vode. Njegov večji del porašča ruševje, v nekaterih jezercih raste tudi beli lokvanj. Živalski svet je razmeroma skromen, čeprav so Lovrenška jezera najpomembnejše življenjsko okolje ogroženega petelina ruševca. 

Lovrenška jezera foto: Dreamstime

Jezerca so kotanje s površino nekaj kvadratnih metrov in do 1,2 m globine. Po opustitvi paše jih zarašča rušje, ki prehaja na obeh straneh barja na bolj strmem in odcednem pobočju v smrekov gozd. Najvišje ležeče jezero je na 1529 metrih nadmorske višine.

Pešpot:

Pot od smučarskega središča Rogla do Lovrenških jezer lahko traja od dveh ur in pol pa vse do štirih ur, odvisno, kako zahteven pohodnik ste. Tisti najbolj ekstremni pa si lahko pot seveda še otežite, če se na Roglo ne odpravite z avtomobilom, ampak si za izhodiščno točko izberete nižje ležečo dolino.

Lovrenška jezera foto: Dreamstime

Krožno pot začnete na območju smučišča Rogla, pri hotelu Planja, kjer se napotite proti severozahodu proti Ostruščici. Nato nadaljujete prek sedla Komisja do Mulejevega vrha, kjer se začne gozdni rezervat. Pot pa vas nato vodi čez travnike in skozi gozdove vse do prelepega bisera, znanega kot Lovrenška jezera. Tam je tudi razgledni stolp, ki ponuja čudovit pogled v vse smeri. Od jezer se gozdna pot nadaljuje do križišča z glavno cesto pri Pesku, kjer nadaljujete vzpon nazaj proti izhodiščni točki. Pot je dolga približno 15 kilometrov, primerna pa je za različno zahtevne pohodnike, nordijsko hojo in tek.

Kje prespati? 

Razgled pri domačiji Smogavc, Zreče foto: Katja Kaja Mejač

Prenočišč je na območju Zreč veliko, naša izbira pa je bila tokrat domačija Smogavc, ki se nahaja na poti med Zrečami in Roglo, kjer so v 30. letni tradiciji razvili celostno ponudbo turizma, ki vključuje okusno in domačo lokalno kulinariko, bivanjem v prostornih in sodobnih apartmajih, wellnessom v edinstveni savni v brunarici, vse skupaj pa začinijo še neverjetni razgledi na pohorske gozdove. Izbirate lahko med nočitvijo v gostilni in prenočišču Smogavc ali nočitvijo v apartmajih v neposredni bližini, kjer boste imeli morda nekaj več miru in zasebnosti. Izbere jih lahko tako tisti, ki želite uživati v miru in naravi, kot tudi tisti, ki iščete nekoliko bolj aktivne možnosti preživljanja svojega oddiha. Izposodite si lahko kolesa, tudi električna, palice za nordijsko hojo, ali pa se odpravite na pohode po okolici. 

Piknik na edinstveni lokaciji

Privoščite si lahko tudi piknik domačih dobrot na edinstveni lokaciji (gozdna jasa, razgledna točka ali travniška panorama), kamor se boste odpravili s piknik košarico in majhnim zemljevidom. 

Ideje za izlet: 

Obiščite skrivni živalski vrt z desetletno tradicijo v Slovenskih Konjicah (več informacij najdete TUKAJ >>KLIKNITE<<).

Ali pa poskrbite za razvajanje svojih brbončic (več informacij najdete TUKAJ >>KLIKNITE<<).

prejšnji članek
Evrovizija: lahko bodo peli na 'playback'
Svet slavnih
Evrovizija: lahko bodo peli na 'playback'
naslednji članek
Urejeno po novem skandinavskem konceptu
Odnosi
Urejeno po novem skandinavskem konceptu
#nasazenazenska
nasazenazenska