stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Brezvestneži, ki objavljajo fotografije nesreč

15. 6. 2021; 04.00
Avtor: J.K.
Nesreča

fotografija je simbolična foto: Profimedia

'Kakšna družba postajamo? Je tragedija nekoga res naša hrana? Tudi če ne objaviš fotografije, se je zgodilo, nekdo je ostal brez mame, očeta, sina, prijatelja. Kakšna družba smo in kakšne družbe si želimo?' sprašuje javnost reševalec Andrej, ki se na terenu vsakodnevno srečuje z brezvestnimi in neempatičnimi udeleženci prometa.

Reševalec Andrej, ki upravlja osveščevalno spletno skupnost Ustvarimo Reševalni PAS na avtocestah, je v teh dneh izpostavil problematiko fotografiranja prometnih nesreč. Udeleženci prometa namreč vse pogosteje lovijo v objektiv krute posledice nesreč in jih objavljajo na družbenem omrežju Facebook. Tako se nemalokrat pripeti, da so posnetki na spletu še preden do kraja nesreče prispe pomoč.

»Če ne objaviš, se ni zgodilo ... V zadnjih nekaj dneh sta na slovenskih avtocestah ugasnili dve življenji in to smo uporabniki Facebooka zvedeli TAKOJ! Nesreča kombiniranega vozila, ki je silovito trčilo v stoječ tovornjak …Voznik umrl na kraju dogodka. Nekdo se je odločil posneti fotografije s svojim dronom. Fotografija je razkrila obsežnost trka, ovekovečila pa tudi gasilce s črno vrečo v rokah - glede na izkušnje, ki jih žal imam s takimi dogodki, je to dejanje tik preden začne tehnični poseg in izvlačenje trupla. In seveda, v skupino prometnih informacij je treba takoj objavit "hude" fotke, da bo narod, ne le vedel, ampak tudi videl, zakaj točno stoji v koloni,« je zgroženo pojasnil Andrej in nadaljeval, da so bile fotografije sicer hitro odstranjene iz družbenega omrežja, a le za kratek čas, saj jih je avtor znova objavil.

»Avtor ne bo razumel, da nekaj ni v redu, če odstranijo fotografije … "Vi pa mene ne boste" in hitro ponovi objavo z zgražanjem, da mu je nekdo izbrisal fotografije ... Žrtev je bila tujec, kar pomeni, da tragična vest do svojcev pride veliko ur kasneje,« reševalec opiše brezvestno ravnanje in se za konec dotakne še nesreče, v kateri je avto silovito trčil pod stoječi priklopnik. »Objava se je zgodila takoj! Objava registrskih. Nima veze ... TAKOJ TREBA OBJAVITI, da bodo ljudje videli, da si uspel fotografirati hudo trčenje. Na kraju ni še nikogar, niti ob ponesrečeni osebi in vozilu ni (še) nikogar, ki bi preverjal stanje, število žrtev... Ampak na družbenem omrežju pa so že objavljeni,« je zgrožen Andrej, ki ga zanima, če se kdo izmed brezvestnežev morda vpraša, kako se počutijo svojci, ko na spletu zasledijo vso to grozo.

»Vozite varno in spoštujte življenje drugega,« še za konec poudarja reševalec.

prejšnji članek
Nuša Derenda o uspehu v tujini
Svet slavnih
Nuša Derenda o uspehu v tujini
naslednji članek
Kaj povzroča mozolje in kako preprečiti njihov nastanek?
Moda&Lepota
Kaj povzroča mozolje in kako preprečiti njihov nastanek?