nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vam primanjkuje prostora? Organizirajte svoj nered

11. 9. 2022; 02.00
Avtor: Mare Koren
omara

čiščenje foto: dreamstime

Ne glede na to, kako veliko stanovanje imate, prostora ni nikoli dovolj. Običajno je tudi, da se v času vselitve v novo stanovanje navdušujemo nad velikostjo novega doma, a kaj ko ta sčasoma postane premajhen. Kje je težava?

Težave s prostorsko stisko se običajno dogajajo, ker stvari kopičimo ali imamo slabo organizacijo. Posledično je problem tudi slabo izkoriščanje prostorov. Težave imajo predvsem tisti, ki jim pravimo »hrčki«, ki kopičijo stvari za »hude čase« in ker »nikoli ne veš, kdaj bomo to spet potrebovali«. Nato pa stvari ležijo nekje tudi po desetletje. Takšnih stvari, ki jih niste uporabili že več kot dve leti, zagotovo več ne potrebujete. Zato se jih znebite. Seveda boste večino prostora prihranili tudi, če boste svoj dom redno pospravljali in boste zanj izbrali primerno pohištvo.

Kuhinja

Kuhinja je zagotovo prostor, ki mora biti premišljeno in preudarno organiziran. Res je, da največ prostora zasede hrana, nekaj jedilni pribor, veliko pa tudi kuhinjski aparati. Običajno se težava zgodi v omaricah in predalih, ki se, če nimamo reda, precej hitro zapolnijo. Zato organizirajte police in živilom določite svoje mesto. Večja živila odstranite iz embalaže in škatel ter jih še dodatno sortirajte. Prav tako uporabite kozarce za shranjevanje, ki jih lahko lično hranite tudi na delovni površini. Jedilni pribor in krožnike organizirajte in odstranite počene in skrhane, prav tako se znebite tistih, ki jih ne uporabljate in služijo zgolj nabiranju prahu.

Spalnica foto: Dreamstime

Spalnica

Spalnice so večinoma še zmeraj prostor, v katerem so tudi omare z oblačili. Po navadi gre za precej velike prostore, a so pogosto tudi neizkoriščeni. Odlična izbira so sicer vgradne omare, ki segajo od stropa do tal, a v kolikor je nimate, je čas, da sami poskrbite za nekaj sprememb. Prav tako je čas, da organizirate omaro. Če je v omari le drog, brez polic oziroma jih je premalo, vgradite dodatne police in po možnosti tudi palice. Dodajte predalnike, v katere boste shranili spodnje perilo, pasove, kravate, nogavice ... Oblačila, ki jih ne potrebujete ali so sezonska, zaprite v vakuumske vrečke za shranjevanje oblačil in jih brez slabe vesti shranite pod posteljo. Tako boste imeli zmeraj dovolj prostora.

prejšnji članek
7 znakov, da ste pripravljeni na spremembe
Zdravje
7 znakov, da ste pripravljeni na spremembe
naslednji članek
Vse, kar morate vedeti o svoji litoželezni posodi
Kulinarika
Vse, kar morate vedeti o svoji litoželezni posodi