nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Katere rože podariti?

10. 2. 2022; 03.00
Avtor: Revija Liza Maja
cvetje

Pri izbiri cvetja vas lahko vodi tudi simboličen pomen. foto: Pexels

Rože so vedno dobra izbira za izražanje pozornosti, pa naj gre za rojstni dan ali obletnico poroke ali pa pač navaden, lep dan. A naj vam pomagamo, da z izbiro ne boste udarili mimo, saj so valentinovo, 8. marec in materinski dan le za ovinkom.

Obletnica (poroke ali zveze)

Ne morete zgrešiti, če boste podarili rdeče ali rožnate vrtnice. Lahko pa za okroglo obletnico podarite posebno rožo: za peto obletnico se podarijo marjetice, za deseto narcise, za 15. vrtnice, za 20. astre (grško zvezda), za 25. iris in za 30. obletnico lilije.

rože, tulipani foto: profimedia LIZA MAJA

Rojstni dan

Karkoli, samo da je svetlih in pisanih barv, saj gre za vesel dogodek. Obstaja pa tudi koledarček, ki gre takole. Januarja se podarijo nageljni, februarja vijolice, marca narcise, aprila marjetice, maja lilije, junija vrtnice, julija ostrožnik (delfinije), avgusta gladiole, septembra astre, oktobra vrtni ognjič, novembra krizanteme in decembra božična zvezda.

Valentinovo

Za dan zaljubljencev se podarjajo vrtnice v vseh odtenkih rdeče barve. Lahko šopek rdečih (ljubezen), rožnatih (eleganca) ter rumenih (radost). Izogibajte se podarjanju samo rumenih vrtnic, saj naj bi to pomenilo izražanje prijateljstva in ne ljubezni. Za svežo ljubezen naj bi bila najprimernejša vrtnica barve sivke (vijolična). Če partner slučajno ne mara vrtnic, pa so najprimernejši tulipani.

Rdeče vrtnice foto: Pexels

Dan žensk

Osmi marec kot dan žena smo v Sloveniji začeli praznovati po drugi svetovni vojni. Po besedah etnologa Janeza Bogataja je dolgo veljala tradicija podarjanja nageljnov, saj se pojavljajo tudi v narodnih ornamentih, danes pa so bolj v modi vrtnice in orhideje.

Orhideja foto: Pexels

Materinski dan

Materam prinesemo rožnate nageljne, ki predstavljajo hvaležnost in ljubezen, ali rdeče nageljne, ki predstavljajo občudovanje. Primerne so tudi rdeče gerbere, ki predstavljajo ljubeznivost.

Očetov dan

Očetu se prinese klasika - vrtnice. Pravijo, da je primerno tudi dolgo obstojno tropsko cvetje.

Kraljevska strelicija foto: Shutterstock

Zahvala

Če se želite zahvaliti s cvetjem, so najprimernejši nageljni, marjetice ali lilije. Šopek v beli, rožnati in rumeni barvi se zdi najprimernejši.

nagelj foto: profimedia

Cvetje foto: Pexles

Rdeče cvetje foto: Pexels

Kaj skriva simboličen pomen posameznega cvetja?

Kaj skriva simboličen pomen posameznega cvetja? foto: Pexels

prejšnji članek
Medvrstniško nasilje: naredimo konec zbadanju in norčevanju
Zdravje
Medvrstniško nasilje: naredimo konec zbadanju in norčevanju
naslednji članek
Top kapučino: Trik za penjenje mleka
Kulinarika
Top kapučino: Trik za penjenje mleka