pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako učinkovito nad molje v živilih?

17. 2. 2022; 01.00
Avtor: Mare Koren
molji, molji v rižu

molji, molji v rižu foto: Dreamstime

Ste v kuhinjskih omaricah opazili drobne kupčke hrane, v moki in ostalih sestavinah pa pajčevini podobne nitke? To je znak, da so se v vaše kuhinjske omarice in predale naselili molji. Kako ukrepati, da bi jih uspešno pregnali?

Kuhinjski molji so prava nočna mora, saj lahko povzročijo veliko škode v kuhinjskih omarah in poskrbijo, da skoraj večina hrane roma v koš. Posebej hitro jih opazimo v zimskih dneh, ko iščejo toplo zavetje in hrano. Radi imajo namreč okolje, kjer se temperatura giblje okoli 18 stopinj Celzija.

Težavne so ličinke

Kljub temu da najprej opazimo letati odrasle ličinke, pa škodo pravzaprav povzročajo njihove ličinke. Te navadno najdemo v pšeničnem ali koruznem zdrobu, moki, suhem sadju in drugih živilih. Za njihov »prihod« v naše stanovanje ni nujna slaba higiena, pač pa jih lahko prinesemo tudi iz trgovine s povsem novimi živili. Ko jih opazimo, moramo ukrepati takoj, saj se zelo hitro razmnožujejo. Ena samica molja lahko izleže tudi do 400 jajčec, iz katerih se pozneje razvijejo ličinke.

ličinke, kuhinjski molji, molji, molj foto: dreamstime

Pokazatelj so nitke v surovinah

Tudi če ličink v moki, kosmičih, zdrobu in drugi hrani ne opazimo, so zadosten pokazatelj nitke, podobne pajčevini, ki se vlečejo. Takšne izdelke nemudoma zavrzite, prav tako pa zavrzite tudi vsa druga odprta živila in tista, ki niso neprepustno zaprta. Zakaj je treba tako ravnati? Res je, da je metanje hrane v smeti velika škoda, a če boste pustili zgolj en izdelek, v katerem so molji izlegli ličinke, boste morali celotno kalvarijo katastrofe še enkrat ponoviti.

Kozarci in plastična embalaža

Odlična rešitev v boju proti kuhinjskim moljem so stekleni kozarci in plastične posode. Vanje shranite živila, kot so moka, kosmiči, žitarice, testenine, zdrob, oreščki, fižol in podobno. Steklene kozarce nato dobro zaprite in nanje nalepite listke ter označite datum shrambe.

Pasti za molje

V živilskih in drugih bolje založenih trgovinah boste našli pasti za kuhinjske molje. A preden jih uporabite, pazljivo preberite navodila. Nekatere pasti vsebujejo kemične snovi, ki na ličinke nimajo nobenega vpliva, saj privlačijo samo molje moškega spola, ker so prevlečene s feromoni. To vam sicer ne bo veliko pomagalo, saj so moljevke tiste, ki odlagajo ličinke. Pasti torej ne bodo 100-odstotno rešile vaših težav, boste pa izvedeli, če so se v vaše kuhinjske omarice naselili molji.

prejšnji članek
Ste med njimi? Zamaščena jetra ima vsak četrti Slovenec
Zdravje
Ste med njimi? Zamaščena jetra ima vsak četrti Slovenec
naslednji članek
Okrevanje Tigerja Woodsa ne poteka po načrtih
Svet slavnih
Okrevanje Tigerja Woodsa ne poteka po načrtih