pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Odnosi se ne dogajajo, mi sami jih gradimo

15. 12. 2022; 01.00
Avtor: Vesna Meško
Starejši par

Ljubeča partnerja foto: Pexels

Vam misli polnijo vprašanja o tem, kako najti ustreznega partnerja ali pa kako najti srečo v obstoječem partnerskem razmerju? Kaj delate prav in kaj narobe? Morda vam bo pogled razsvetlila ugotovitev psihoterapevtke dr. Andreje Pšeničny ..

Andreja Pšeničny je ime,ki ste ga zagotovo že zasledili tekom prebiranja vrstic o duševnem zdravju. Cenjena psihoterapevtka Inštituta za razvoj človeških virov namreč tudi v medijih odstira odgovore na pereča vprašanja, ki pestijo družbo pod navidezno bleščečo obleko. Tekom dolgoletnega dela s posamezniki in skupinami je prišla do pomembnih spoznanj na področju medsebojnih odnosov, ki jih ljudje dandanes snujejo na zaskrbljujoče trhlih tleh. In prav tu se pravzaprav vse prične - pri dojemanju odnosov, ki ne padajo z neba, pač pa jih ustvarjamo sami.

Za uspešno razmerje si morata prizadevati oba partnerja. foto: dreamstime

»Najbolj ključno poznanje je, da se ne zavedamo dovolj, da se nam odnosi ne 'dogajajo', temveč da jih mi gradimo sami. Najprej z izbiro ljudi, s katerimi želimo graditi odnos katerekoli vrste, nato z našimi (bolj ali manj realnimi) pričakovanji, z vedenjem ter z našimi 'investicijami' v posamezna področja odnosa. Vse to pa je seveda odraz tega, kakšne osebnosti smo in kakšne so naše predstave in vzorci, kakšen naj bi bil odnos in kaj od njega pričakujemo,« pojasnjuje dr. Pšeničny in nadaljuje, da so vse te značilnosti povezane s stilom navezanosti, ki smo ga oblikovali v otroštvu v odnosu s starši in ki ga kot vzorec sami prenašamo v vse naše odnose.

Imate težave v partnerskem razmerju? foto: Profimedia

Pomembna spoznanja kakopak ponujajo spodbudne rešitve, zato se je dr. Pšeničny usmerila k snovanju ideje, kako posameznikom in/ali parom pomagati graditi zdrave in bolj skladne partnerske odnose. »Dolgoletne terapevtske izkušnje so pokazale, da je stil navezanosti mogoče spreminjati izključno skozi izkušnjo novih, konstruktivnejših odnosov. Prav s tem namenom smo oblikovali program Partner 360, ki pomaga ta stil navezanosti spreminjati iz ne-varnih v varnejšega, bolj zrelega, s tem pa povečati naše kapacitete za partnerski odnos in bistveno izboljšati možnosti, da zgradimo in ohranimo zadovoljno partnerstvo.«

Kako pa je program videti v praksi? Kot pojasnjuje psihoterapevtka, je program sestavljen iz dveh segmentov. »Prvi so strokovni diagnostični vprašalniki, ki nam pomagajo prepoznati, kjer so naše težave, drugi pa izkustvene skupinske delavnice, kjer spreminjamo svoj stil navezanosti. Vanje se lahko vključijo tisti, ki so že v partnerstvu, a ga želijo izboljšati, ali pa tisti, ki si partnerstvo šele nameravajo zgraditi.«

Če so dognanja psihoterapevtke Andreje Pšeničny tudi v vas vzbudila zanimanja, si lahko več o gradnji in reševanju odnosov preberete TUKAJ.

Vprašajte se, kakšno partnersko razmerje bi si želeli. foto: Revija Jana

prejšnji članek
Je Omar Naber kriv za ločitev znanega slovenskega para?
Svet slavnih
Je Omar Naber kriv za ločitev znanega slovenskega para?
naslednji članek
Matevž Derenda doživel radijski krst
Svet slavnih
Matevž Derenda doživel radijski krst