nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hčerko zalotila med varanjem

14. 12. 2022; 01.00
Avtor: Mateja Špiranec / revija Bodi zdrava
ženska, depresija, žalost

Stiska foto: Profimedia

'Bila sem tako šokirana, da sem se samo odpeljala domov in še danes, po več tednih, si nisem čisto opomogla,' pravi Sandra, ki potrebuje nasvet, kako ravnati ...

Pismo bralke revije Bodi zdrava

Tole vprašanje je zame precej diskretno, ne vem, ali spada v to revijo. Vendar bom vseeno poskusila. Težko mi je razmišljati, še bolj pa pisati o tem, kar me teži. Imam hčer, s katero sva si zelo blizu. Od nekdaj mi zaupa in tudi sicer preživiva precej časa skupaj. Pred tremi leti se je poročila. S partnerjem se dobro razumeta in razmišljata o družini. No, vsaj tako mi je vedno dala vedeti. Pa je splet okoliščin pripeljal do tega, da sem jo po naključju zalotila, ko je stopala iz avta neznanega moškega, s katerim se je za slovo še strastno poljubljala. Bila sem tako šokirana, da sem se samo odpeljala domov in še danes, po več tednih, si nisem čisto opomogla. Hčeri nisem o tem rekla nič. Še vedno daje občutek, da je v zakonu zadovoljna, oba z možem sta videti srečna in sproščena. A jaz se bojim zanjo. Strah me je, da si bo zavozila življenje, ko (če) bo mož izvedel o njenih »skokih čez plot«. Zet je res dober človek in ima mojo hčer iskreno rad. Mi lahko svetujete, kaj naj storim?

Sandra, 56 let

Odgovor svetovalke dr. Lucije Čevnik

Draga Sandra, verjamem, da je bila ta nepričakovana situacija res kot strela z jasnega, še posebno če hči in njen mož nista o »težavah« dala niti slutiti. Zanimivo je, kaj vse se skriva v človeških odnosih in za njimi. Včasih imamo občutek, da sta si dva nenehno v laseh, a se na emocionalni ravni morda prav dobro razumeta. Sta pač takšne, težko brzdajoče se narave. V konfliktih sta si enakopravna in enako močna, da lahko shajata tudi z »glasnimi« dialogi, čeprav bi zunanji opazovalec menil, da je samo vprašanje časa, kdaj se bo ta drama končala. Spet drugi presenečajo na način, kot je to storila vaša hči. Od zunaj je vse videti sijajno. Popolno. Ljubezen na prvi pogled, kot v filmskih limonadah. Trdna vez, ki traja vse do smrti. Potem pa nekega dne nenadoma … bum. In podoba popolnosti se razleti na tisoče koščkov. Sanje so uničene in pristanek na trdnih tleh je več kot boleč.

Sprašujete me, kaj lahko storite. Najbolje, da nič. Če pa že kaj, glede na to, da sta s hčerko zaupnici, ji mogoče omenite, kaj ste videli. Nemara bi se tudi ona želela pogovoriti, pa si ne upa. Ve, da vas bo prizadelo. Z mojega stališča je pogovor smiseln, če ji boste pustili, da vam predstavi svojo zgodbo in svoja resnična čustva, ne da bi vi ob tem čutili neizmerno potrebo, da jo »spametujete«. Če boste nastopili s svojim »prav«, vam bo hči zaprla vrata in vas pustila zunaj kroga zaupanja. Mislim, da ji je kristalno jasno, kaj jo čaka, če mož izve za njeno ljubezensko razmerje. Ni ravno veliko alternativnih izhodov. A življenje je njeno. Nobena od naju ne ve, kdo je ta »neznanec«, v kaj se je zapletla, in ne poznava njenih občutkov. Mogoče je to res pot v pogubo, lahko pa je rojstvo nečesa čisto novega. Ne želim ji soditi niti je obsoditi, ne v dobro ne v slabo. V odnosu med mamo in hčerjo vedno vidim vlogo matere v tem, da mama seveda lahko ima svoje mnenje. Mnenje, ki je odkrito, a obenem dobronamerno. Dobronamerno v smislu: »Meni se to, kar počneš, draga hči, ne zdi niti prav niti pametno, a ti sama si odgovorna, da storiš, kot se tebi zdi najbolje (četudi se to meni zdi popolnoma narobe!).« Tukaj se materinska vloga pri polnoletni hčeri konča. No, ne še čisto … Najpogosteje se zgodi, da je mama seveda imela prav. Hči to spozna prepozno. Obžaluje. In vloga mame znova nastopi, ko je treba ranjeno hčer objeti in ji nastaviti ramo. A brez pridige: »Saj sem ti rekla!« Tiho, v bolečini, ji pomaga predelati izkušnjo, saj globoko v sebi ve, da bi, četudi bi jo takrat prosila, kaj naj stori, naj prekine ljubezensko afero in se raje posveti svojemu zakonu, to naletelo na hčerina gluha ušesa.

Sandra, zavedajte se, da je, kar je. Vsak ima pravico živeti svoje želje. A lastne želje terjajo tudi velike odgovornosti. Bodite hčeri opora v dobrem in slabem. Ne morete je obvarovati, lahko pa ste ji vedno svetilnik, ki ladjo varno pripelje v pristan tudi ob najtemnejši noči.

Če boste nastopili s svojim »prav«, vam bo hči zaprla vrata in vas pustila zunaj kroga zaupanja. Mislim, da ji je kristalno jasno, kaj jo čaka, če mož izve za njeno ljubezensko razmerje.

prejšnji članek
Dišeče razvajanje: SPA kar doma
Moda&Lepota
Dišeče razvajanje: SPA kar doma
naslednji članek
Slovenski voditelj potrdil, da je zaročen
Svet slavnih
Slovenski voditelj potrdil, da je zaročen
#nasazenazenska
nasazenazenska