tat, tatvina, trgovina
Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne in zvečer, v soboto so za nianso spremenili taktiko

17313X0054
Necenzurirano

Šolak ima novo tarčo: po T-2 kupuje še televizijo

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj nam sporoča telo?

20. 5. 2024; 04.00
Avtor: D. K./ revija Bodi zdrava
ženska

ženska foto: AdobeStock

Človeško telo je zelo občutljiv inštrument. Z vsako celico odraža stanje duše in simptomi, ki se pojavljajo, so po navadi odraz nekega notranjega neravnovesja, čustvenih konfliktov ali česa drugega. Vse življenje se moramo tako učiti poslušati svoje telo, na kaj nas opozarja in kaj nam sporoča, da bomo lahko živeli kakovostno in v sožitju z njim.

Vnetja

Razna vnetja, okužbe in podobne tegobe so procesi, s katerimi se kažejo različna neravnovesja. Nekateri so prepričani, da so pogostejša pri tistih, ki imajo duševne težave in se vsakodnevno spopadajo z nepredvidljivimi situacijami.

Glava

Pri ljudeh je glava najviše ležeči del telesa, povezan s preostalimi organi. S čutili, ki jih je največ prav v njej, dojemamo svet. In da bi se v njem kar najbolje znašli, je pomembno, kako vidimo svet, sebe, druge in položaje, v katerih smo.

Lasje

Lasje vsekakor spadajo med najpomembnejše človekovo okrasje. V številnih kulturah so simbol svobode in močnega duha. Da bi se bolje razumeli, se moramo vprašati, kaj nas sili k temu, da menjamo barvo las. Kaj barva las pove o nas samih? Pojasni, kako sprejemamo sebe in druge in kaj nas vodi v življenju. Lasje namreč velikokrat pokažejo sliko naše notranjosti, in če se dobro opazujete, boste videli, kako »uveli« in brezbarvni so, kadar se ne počutite dobro.

Zobje

Zobje so nekakšna vrata med nami in zunanjim svetom. So kot filter, ki odloča, kaj bomo spustiti skozi in česa ne. Lahko bi jih imenovali tudi orožje, s katerim grizemo hrano. Grizemo, da bi vse laže pojedli in prebavili. Zobje so v središču energije našega bitja in nekateri so prepričani, da določajo tudi to, s kom se moramo boriti, koga pustiti, kdaj narediti korak naprej.

Grlo

Tako kot zrak, hrana in voda je tudi grlo ključnega pomena za človeka. Skozenj gre tudi naša realnost, prek njega namreč komuniciramo s svetom. Ne reče se zaman, da je treba marsikaj pogoltniti, da je življenje lažje. In s tem seveda ne mislimo na hrano ali pijačo.

Kosti in gibalni organi

Kosti in gibalni organi nam pomagajo pri premikanju. Hrbtenica pa je prav tako pomemben del telesa, saj sta v njej živčni sistem in duhovna energija. S svojo obliko, dvojno črko S, nam omogoča pokončno držo. Marsikateri problemi v življenju se vidijo prav po tem, kako se držimo, smo sključeni ali pokončni. In ni zaman vprašanje, kako se držiš.

Koža

Na naš največji organ dostikrat pozabimo. Notranjost telesa ščiti pred zunanjim svetom in jo hkrati povezuje z njim. Prek nje komuniciramo z drugimi in tudi postavljamo meje, na koži se odraža vse, kar se dogaja pod njeno površino. Stanje kože nam tako takoj pove, kaj se dogaja z nami, tako v fizičnem telesu kot duši. Suha, brezbarvna, skoraj siva koža brez leska zagotovo ne predstavlja srečnega in zdravega človeka.

Dihalni organi

V središču dihalnih organov so pljuča, drugi največji organ, s katerim komuniciramo s svetom. Vsi dihamo isti zrak, temu se nikakor ne moremo izogniti. Tudi takrat ne, ko smo z ljudmi, ki so naši sovražniki. Takrat so pljuča povezana s strpnostjo in ljubeznijo do drugih. Z globokim vdihom poleg zraka vdihnemo tudi življenjsko energijo. Pljuča predstavljajo pravo mejo, ki jo moramo postaviti med seboj in drugimi, in to je eden največjih življenjskih izzivov. Nekateri menijo, da je astma le način manipulacije z okolico, ljudje s to boleznijo pa naj bi se bali tudi storiti odločilen korak na svobodo.

Srce

Mišica, ki je simbol ljubezni. Srce upravlja naše doživljanje sveta, odreja naš življenjski ritem, hkrati pa svojo funkcijo opravlja v tišini. Vsaj dokler je vse v redu in ni nobenih težav. Se kdaj vprašate, ali živite in ljubite z vsem srcem ali samo z delčkom? Ali kdaj poslušamo srce, ko se odločamo o pomembnih stvareh?

Prebava

Povsem razumljivo je, da številni strokovnjaki črevesju pravijo tudi drugi možgani, ki poleg tega, da prebavljajo, nadzorujejo tudi naš obrambni mehanizem. Prebavimo tisto, kar potrebujemo, in izločimo, česar ne potrebujemo. Kaj nas jezi in kaj žalosti? To moramo prebaviti tudi na simbolični ravni in izločiti iz sistema. Vsi hrepenimo po svetu, v katerem bi bili povsem varni, zaščiteni in ljubljeni – in ni zaman rek, da ob zaljubljenosti občutimo metuljčke v trebuhu.


Spolni organi

Spolni organi so povezani z vsemi težavami, ki jih imamo s seboj, ne glede na to, ali ste ženska ali moški. Povezani so z erosom, ljubezenskim hrepenenjem, poželenjem in življenjskim nagonom ter plodnostjo. Pri tem ne gre samo za rojevanje otrok, temveč tudi za duha. Veliko bolezni, povezanih z jajčniki in maternico pri ženskah ali prostato pri moških, povezujejo z blokadami na čustvenem področju.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: Revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Veseljakova vnukinja presenetila, a hkrati navdušila
Svet slavnih
Veseljakova vnukinja presenetila, a hkrati navdušila
naslednji članek
Triki za učinkovito uporabo visoke grede
Življenjski slog
Triki za učinkovito uporabo visoke grede