Zdravje
 

Fantastični vplivi jutranje hoje na vaše počutje

25. 9. 2024; 16.00
Avtor: D. K./ revija Bodi zdrava
vadba, tek, hoja

Hoja foto: dreamstime

Hoja je ena izmed najpreprostejših in najdostopnejših oblik telesne dejavnosti. Začne se lahko že pred domačim pragom in ne zahteva posebne opreme ali članstva v fitnesu. Še posebej če dan začnemo s hojo, to prinaša številne koristi za naše telo in duha. Pred vami je nekaj razlogov, zakaj je hoja odličen način za začetek dneva.

1. Povečana energija in boljša zbranost

Jutranja hoja spodbuja prekrvitev in povišuje raven kisika v krvi. To vodi k boljšemu delovanju možganov, povečanju energije in izboljšanju zbranosti ves dan. Namesto da posežete po kavi, razmislite o tem, da bi dan začeli z nekaj minutami hoje.


2. Izboljšanje razpoloženja

Med hojo se v telesu sproščajo endorfini, naravni hormoni sreče. Ti zmanjšujejo občutek stresa in tesnobe ter pripomorejo k boljšemu razpoloženju. Začeti dan z nasmehom in občutkom zadovoljstva je zagotovo boljše kot s hitenjem in stresom.

3. Krepitev telesa

Redna hoja izboljšuje kardiovaskularno zdravje, krepi mišice in kosti ter pomaga pri uravnavanju telesne teže. Že 30 minut hoje na dan lahko pomembno vpliva na vaše splošno zdravje. Jutranja hoja je tudi odličen način za postopno prebujanje telesa po nočnem počitku.

4. Boljši spanec

Ironično, a resnično – jutranja telesna aktivnost lahko pripomore k boljšemu spancu ponoči. Hoja uravnava cirkadiani ritem in pomaga telesu, da se lažje sprosti in zaspi ob koncu dneva. Redna jutranja vadba lahko zmanjša tudi simptome nespečnosti.

5. Povezava z naravo

Hoja na svežem zraku in v naravi omogoča, da se povežemo z okoljem, kar ima številne psihološke koristi. Svež zrak, sončna svetloba in stik z naravo lahko izboljšajo duševno zdravje in splošno počutje.

6. Spodbujanje ustvarjalnosti

Hoja spodbuja kreativno mišljenje. Če se znajdete v ustvarjalni blokadi ali potrebujete nove ideje, je jutranja hoja lahko odličen način za sprostitev misli in iskanje novih rešitev. Mnogi znani misleci in umetniki so uporabljali hojo kot vir navdiha.

7. Socialna aktivnost

Ni treba, da je hoja samoten podvig. Lahko se pridružite prijateljem ali družini in tako združite prijetno s koristnim. Jutranje sprehode lahko izkoristite za kakovostno preživljanje časa z najbližjimi, kar krepi medosebne vezi.

Okvir: Začetek dneva s hojo je preprost in učinkovit način, kako izboljšati svoje zdravje in dobro počutje. Ne glede na to, ali se odločite za kratek sprehod okoli bloka ali daljšo pot v naravo, boste občutili številne koristi te preproste dejavnosti. Obujte torej udobne čevlje in začnite svoj dan z gibanjem – vaše telo in um vam bosta hvaležna.

Okvir: Hoja je odličen način za kurjenje kalorij in izboljšanje splošnega zdravja. Med 30-minutno hojo s hitrostjo približno 5 km/h lahko povprečna oseba porabi približno 150 kalorij.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji

Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: Revija Bodi zdrava

prejšnji članek
80 let ameriškega igralca Michaela Douglasa
Svet slavnih
80 let ameriškega igralca Michaela Douglasa
naslednji članek
Kaj pomeni, če je smrkelj rumen?
Zdravje
Kaj pomeni, če je smrkelj rumen?
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.