stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ko to počnemo med menstruacijo!

29. 3. 2016; 10.30
Avtor: Mateja Bevk
menstruacija
Mnogo žensk bi tiste dni v mesecu najraje preležalo na kavču s toplo odejo na sebi in ob dobrem filmu.

Vendar vaše telo morda potrebuje čisto nekaj drugega. Ženske, ki med mesečnim ciklom redno telovadijo, manj poročajo o menstrualnih krčih, utrujenosti in drugih menstrualnih sindromih, predvsem pa občutijo, da se jim zaradi rekreacije zviša prag bolečine. Če vas torej ne zvija res prehudo, lahko mirno tudi v teh dneh nekaj časa posvetite telovadbi.

Katera telovadba je najbolj priporočljiva? Vse, kar se vam zdi udobno početi. Telo se tudi med menstruacijo dobro odziva na vadbo, seveda pa se ni treba naprezati do skrajnih meja. Zlasti priporočljiva rekreacija je plavanje, saj voda zmanjša težo in razbremeni hrbet. Tudi hitra hoja ob lepem vremenu je poživljajoča. Kot tudi raztezanje in sproščanje celega telesa z jogo. Ker ste osredotočeni na počasne gibe in globoko dihanje, kar nekako pozabite na krče tam spodaj in se v trenutku počutite bolje.

Uporabite pravo zaščito
Na splošno je ena največjih skrbi za vadbo med menstruacijo: »Kaj če bom za sabo puščala rdečo sled ali, še slabše, bo pod mano nastalo kar celo jezero?« Čeprav boste morda razgibavali telo v smereh, ki bodo povzročile večji iztek krvi, potrebujete le prave pripomočke, da menstrualno kri zadržite pri telesu. Prednost dajte menstruacijskemu lončku ali tamponu pred vložki, saj oboje ustavi kri, še preden ta izteče iz telesa, in s tem preprečite, da bi se izlila na napačnih mestih. Če vas še vedno skrbi, lahko tampon ali lonček uporabite v kombinaciji z vložkom in tako povečate zaščito.

Prava oblačila
Nadaljnji korak, da prekrijete morebitne nezgode z iztekom krvi, so tudi prava oblačila. Izberite hlače, ki so temne barve (najbolje črne), na primer hlače za jogo, izogibajte pa se ohlapnim kratkim hlačam, pajkicam in hlačam za kolesarjenje.


Pajkice lahko kvečjemu oblečete kot podoblačilo in tako pridobite dodatno varovalno plast. Majica pa naj bo ohlapnejša, da ni nepotrebnega pritiska na občutljiv predel pod popkom.

Začnite z razteznimi vajami in nekaj lažjimi jogijskimi položaji
Jogijske vaje so zelo primerne tudi med menstruacijo, z izjemo tistih, ki jih izvajamo z glavo navzdol ter dvignjeno medenico in nogami v zraku. Izognite se asanam, kot so vrana (Bakasana), podprta sveča (SalambaSarvangasana), stoja na rokah (AdhoMukhaVriksasana), plug (Halasana), škorpijon (Vrschikasana), oziroma katerikoli vaji, ki dviguje medenico v zrak in povzroča nenaravno izločanje krvi iz telesa.

Preizkusite pa lahko naslednje asane:
Položaj otroka: Pete spodvihajte pod zadnjico. Z zgornjim delom telesa se spustite navzdol, roke so iztegnjene naprej. Spustite se čisto do kolen v položaj otroka.

Kolena do prsi: Lezite na hrbet. Primite se za goleni in potisnite kolena čisto do brade. Glava in ramena so dvignjeni od tal. Dihajte globoko.



Mačka: Spustite se na vse štiri. Vaš hrbet je raven, noge rahlo narazen, prsti na tleh, pete pa dvignjene. Vdihnite in spustite hrbtenico navzdol, medtem ko glavo dvignete. Izdihnite, vbočite hrbtenico proti stropu, brado pa spustite do prsi. Ponovite 10-krat.  

Lahkotni kardio trening
Poskusite s tekom ali hitro hojo za 30 minut, pri tem ves čas vzdržujte enak tempo. Izogibajte se intervalnemu treningu, saj je stalna hitrost manj obremenilna za telo in predvsem prijaznejša do razdraženega trebuha.

Plavanje
Čeprav ima mnogo žensk predsodke pred bazeni v tistih dneh, je plavanje nadvse priporočljiva vadba med menstruacijo. Seveda je prvi pogoj dobra zaščita pred uhajanjem krvi, najbolje tampon. Za vsak primer se izognite plavanju le tisti dan ali dva, ko je krvavitev najmočnejša. Voda blagodejno deluje na sklepe, križ in masira trebuh. Ob koncu plavanja se sploh ne boste spomnili, da imate menstruacijo, tako dobro se boste počutili.


Ples
Miganje na plesišču ni rekreacija v tipičnem pomenu besede, vendar pa bo pospešila delovanje srca in pomagala pokuriti nekaj kalorij. Če si med menstruacijo privoščite plesni večer, se boste zagotovo zabavali, neprijeten občutek tam spodaj bo izginil v glasbi in počutili se boste odlično.

Dviganje uteži
Zaradi spremenjene ravni hormonov v telesu se v dneh menstruacije običajno poviša bolečinski prag. Kar se vam je običajno zdelo težko, bo med mesečnim ciklusom mala malica, zato velja te dni izkoristiti za dviganje uteži ali druge vaje za moč vsega telesa. Seveda pa nikar ne pretiravajte in se izogibajte vsem vajam, ki vplivajo na mišice trebuha ali spodnjega dela hrbta.

Doma
Če imate med menstruacijo krče, vam bo pomagala preprosta telesna vadba, ki jo naredite kar doma. Lezite na hrbet in sprostite telo. Prijateljica naj se razkorači čez vas in vam z rokami ritmično ziba boke z ene na drugo stran. Ko boste enkrat dobili ritem, bo potreben le še rahel dotik rok.
Menstruacija naj ne bo izgovor za nedejavnost. Poslušajte telo in se ustavite, ko vam začne sporočati, da je dovolj.



Čim več tekočine
Pitje čim več vode je priporočljivo vse dni v letu, med menstruacijo pa je še toliko pomembnejše. Pijte čim več tudi med vadbo, saj se boste tako izognili glavobolom in izčrpanosti, ki nastane zaradi pomanjkanja vode v telesu.

prejšnji članek
Pri hujšanju obvezno poskrbite za …
Zdravje
Pri hujšanju obvezno poskrbite za …
naslednji članek
Maša Primožič je zmagovalka VELIKOnočne nagrade igre
Življenjski slog
Maša Primožič je zmagovalka VELIKOnočne nagrade igre