Neca Falk Dobra karma

70 let najbolj znane slovenske rdečelaske

meghan harry new (3) Svet24.si

Oboževalcem gresta že kar pošteno v nos

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Maja Sunčič: Naši levici se je dokončno ...

srečanje janša plenkovič Svet24.si

Po srečanju vrhov Slovenije in Hrvaške: na ...

Aleksandra Pivec Necenzurirano

Prvi kadrovski poraz Aleksandre Pivec

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

marijana-batinić Njena.si

Skrušena Marijana Batinić: 'pretresena sem'

Nasvet: Kako blažiti pik ose ali čebele
| A. S.

Nasvet: Kako blažiti pik ose ali čebele

Pik čebele je lahko boleč., Profimedia

S poletjem prihaja tudi mrčes. Med njimi tudi ose in čebele, ki lahko hitro pičijo.

Pik ose ali čebele ni nevaren, če nanj seveda niste alergični, je pa boleč, srbeč in neprijeten. Če vas piči osa ali čebela, si lahko pomagate na več načinov. Na pik lahko daste hladen obkladek, na polovico prerezan surov krompir, zemljo, zmečkan peteršilj ali kolobar čebule. Vsi ti naravni pripravki vam bodo pomagali in blažili srbečico. Če boste ukrepali takoj, pa ne bo prišlo niti do otekline.

Drugače pa je, če ste na pik ose ali čebele alergični.

Alergija se lahko pojavi na dva načina, prvi je lokalni, drugi sistemski. Pri lokalni alergiji gre za preobčutljivost na mestu pika, se pravi, da tam lahko nastane zelo velika srbeča ali boleča oteklina, prizadet je lahko tudi sklep. Takšna oteklina lahko vztraja tudi več dni, koža je vroča in močno pordela. Mesto pika zelo srbi, lahko tudi boli. Če se pojavi takšna alergijska reakcija, je prav, da poiščete nasvet zdravnika.

Če pa se pojavi sistemska reakcija, se ta kaže tako, da se lahko pojavi koprivnica po vsem telesu, pojavi se močno srbenje, prizadeta so lahko tudi dihala, kar pomeni, da težje dihamo, v prsih se lahko sliši piskanje, pospeši se srčni utrip, pride lahko celo do izgube zavesti in anafilaktičnega šoka. Takšni znaki pa so lahko za življenje zelo nevarni, zato je nujen hiter obisk zdravnika. Do sistemske alergije ponavadi pride zelo hitro, v nekaj minutah do ene ure.