dreamstime_m_129532071 Odkrito.si

5 barvnih kombinacij, na katere niste pomislili

Nikolaj »Kolja« Barkhatov Svet24.si

VIDEO in FOTO: Triletnega Koljo iskalo več kot ...

plesen Svet24.si

To se zgodi, če živiš v toksičnem okolju!

mladen grgic Svet24.si

Nepričakovano odstranjen s kopališča v ...

sveča, dan žalovanja, magnitogorsk, eksplozija plina Svet24.si

Uroša po devetih mesecih našli pod Kredarico

Cameron Boyce Najstnica.si

Cameron Boyce je pred smrtjo posnel ta video

Nuša in Frenk Derenda Njena.si

Mož Nuše Derenda opazno shujšal

Nasvet: Kako blažiti pik ose ali čebele
| A. S.

Nasvet: Kako blažiti pik ose ali čebele

V počastitev čebel bo danes potekalo več prireditev., Profimedia

S poletjem prihaja tudi mrčes. Med njimi tudi ose in čebele, ki lahko hitro pičijo.

Pik ose ali čebele ni nevaren, če nanj seveda niste alergični, je pa boleč, srbeč in neprijeten. Če vas piči osa ali čebela, si lahko pomagate na več načinov. Na pik lahko daste hladen obkladek, na polovico prerezan surov krompir, zemljo, zmečkan peteršilj ali kolobar čebule. Vsi ti naravni pripravki vam bodo pomagali in blažili srbečico. Če boste ukrepali takoj, pa ne bo prišlo niti do otekline.

Drugače pa je, če ste na pik ose ali čebele alergični.

Alergija se lahko pojavi na dva načina, prvi je lokalni, drugi sistemski. Pri lokalni alergiji gre za preobčutljivost na mestu pika, se pravi, da tam lahko nastane zelo velika srbeča ali boleča oteklina, prizadet je lahko tudi sklep. Takšna oteklina lahko vztraja tudi več dni, koža je vroča in močno pordela. Mesto pika zelo srbi, lahko tudi boli. Če se pojavi takšna alergijska reakcija, je prav, da poiščete nasvet zdravnika.

Če pa se pojavi sistemska reakcija, se ta kaže tako, da se lahko pojavi koprivnica po vsem telesu, pojavi se močno srbenje, prizadeta so lahko tudi dihala, kar pomeni, da težje dihamo, v prsih se lahko sliši piskanje, pospeši se srčni utrip, pride lahko celo do izgube zavesti in anafilaktičnega šoka. Takšni znaki pa so lahko za življenje zelo nevarni, zato je nujen hiter obisk zdravnika. Do sistemske alergije ponavadi pride zelo hitro, v nekaj minutah do ene ure.