stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naravni »športni trening« v naravi

16. 6. 2018; 01.00
Avtor: Bodi Zdrava
vadba, telesna aktivnost

foto: Profimedia

Za te treninge v naravi ne potrebujete nobenega posebnega športnega programa, pripomočkov in znanja. Potrebujete le željo po gibanju.

1. Klasična tek in sprehod
Kadar koli potrebujete čas zase, se lahko vedno odpravite na sprehod ali tek v naravo. Tako sprehod kot tek sta dve najbolj naravni obliki gibanja, ki vas bosta ne le dobro razgibali, temveč tudi sprostili. V toplem delu leta je idealna priložnost, da preizkusite vsaj bosonogo hojo, če že ne bosonogi tek, s katerim se boste tudi ozemljili in tako poskrbeli ne le za boljše zdravje, temveč tudi boljši stik z zemljo, naravo in samim s seboj.

2. Ti loviš!


Otroška igra lovljenja je odličen intervalni trening hitrega teka in počitka, ko preprosto več ne moremo teči. Čeprav je videti »le« kot igra, starši pogosto šele v igri z otoki ugotovimo, kako zelo smo »zarjaveli« oziroma kako hitro se zadihamo, in da imajo zelo očitno otroci veliko več kondicije. Toda tako kot pri vseh treningih tudi tukaj velja, da vaja dela mojstra. Zato si vzemite vsak dan čas za lovljenje z otroki v naravi – otroci vam bodo zelo hvaležni, prav tako pa tudi vaše telo. Pri tem ne pozabite, da takšna svobodna igra v naravi spodbuja tudi pozitivno razmišljanje in motivacijo, kar vam bo v sodobnem tempu gotovo prišlo zelo prav.

3. Nabiralništvo
Ni pomembno, kaj nabirate – regrat, zelišča, gozdne sadeže in okraske ali veje in vejice, ki jih morate pospraviti po obrezovanju dreves in grmovja, naslednji dan boste to nabiranje gotovo dobro čutili po vsem telesu. Čeprav je sklanjanje in pobiranje reči s tal videti zelo preprosto, je lahko večurno nabiranje resnejši trening kot trening z utežmi. Ko smo namreč osredotočeni na neko opravilo, ne štejemo ponovitev in v resnici sploh nimamo občutka, da mišice »garajo«, zato nas po navadi bolečine v mišicah po nabiranju kar nekako presenetijo.

4. Plezanje po drevesih


Res je, plezanje po drevesih ni rezervirano samo za opice in otroke, tudi odrasli se ga lahko lotimo, pa zato ne bomo videti prav nič smešno. Če ste kot otrok plezali po drevesih, boste ob plezanju ne le dobro razgibali telo, temveč morda odkrili tudi stare občutke in spomine na otroštvo. Če plezalnih izkušenj nimate, se plezanja seveda lotite previdno in s pomočjo izkušenega plezalca po drevesih (lahko je to tudi otrok), pri čemer bo to za vaše telo še toliko večji napor. Veste, katere so vaše telesne prednosti in šibkosti? Pri plezanju po drevesu jih boste prav vse dobro spoznali.

prejšnji članek
Beljakovinske kalorije ne štejejo
Kulinarika
Beljakovinske kalorije ne štejejo
naslednji članek
Mož monaške princese v smrtni nevarnosti?
Svet slavnih
Mož monaške princese v smrtni nevarnosti?
#obraziavenija
obraziavenija