profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Njeni trenutki Flowers
Zdravje
 

Zakaj bi morale ženske med menstruacijo izpreči?

5. 3. 2024; 06.30
Avtor: Vesna Meško
zenska

Ne bodite tako strogi do sebe. foto: Profimedia

Mesečno perilo s seboj prinaša tegobe, ki jih pač moramo prestati, čeprav bi bilo nekoliko lažje, če se ne bi vedle, kot da se v našem telesu nič ne dogaja. Vsaj v prvih treh dneh bodite do sebe nekoliko bolj prizanesljive. Privoščite si počitek, crkljanje in vročo čokolado.

Menstruacija je povsem naraven pojav, tekom katerega v obdobju krvavitve izgubimo do 40 mililitrov krvi. Količina je seveda odvisna od posameznice, tiste, z zelo močnim mesečnim perilom, lahko denimo izgubijo tudi več kot 80 mililitrov krvi.

A če se krvavitve mnogim ne zdijo nič posebnega, to občutljivo obdobje spremlja še vrsta nevšečnosti, ki so pri nekaterih ženskah še posebej izrazite.

Najbolj očiten simptom je izostanek menstruacije. foto: Shutterstock

Krčenje materničnih mišic

Ko molekule, imenovane prostaglandini sprožijo krčenje materničnih mišic, slednje občutimo kot menstrualne krče. Slednji so še posebej močni in izraziti, če so molekule preveč nakopičene, kar vodi v intenzivno krčenje. Posledica močnega krčenja je zmanjšanj dotok krvi, kar pa občutimo kot ostro bolečino.

Bolečine in slabost

Na hormonske spremembe se lahko telo odzove z bolečino, na katero smo v tem obdobju še posebej občutljive. Zaradi nižje ravni estrogena lahko nastopijo nadležni glavoboli, bolečine v trebuhu in hrbtu. Pojavijo se lahko tudi slabosti, vnetja dlesni in preobčutljivost zob.

foto: Shutterstock

Utrujenost in slab spanec

Hormonske spremembe v telesu povzročijo padec energije in telesno izčrpanost. Povsem normalno je torej, da ste utrujene, je pa prav, da dovolite telesu, da izpreže in mu omogočite, da si opomore in se napolni z energijo. Bolj kot se boste upirale in nadaljevale z vsakodnevnim tempom, večje bodo bolečine.

Pogosto odvajanje blata

Morda niste vedele, a med mesečnim perilom običajno pogosteje obiskujemo stranišče. Ker se v telesu sproščajo snovi, ki vplivajo na raztezanje in krčenje črevesja, se seveda to odraža v pogostejšem odvajanju blata.

Privoščite si počitek in skodelico okusnega napitka.

Privoščite si počitek in skodelico okusnega napitka. foto: Profimedia

prejšnji članek
Zanimiv konjiček Natalije Verboten
Svet slavnih
Zanimiv konjiček Natalije Verboten
naslednji članek
Kerem Bürsin priznava: 'Slava me je spremenila'
Svet slavnih
Kerem Bürsin priznava: 'Slava me je spremenila'