Svet24.si

Triki za snemanje najboljšega videa

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za četrtek, 25. februarja

srot bavcar sodisce pl Reporter.si

Padlima tajkunoma se prostost izteka: Igor Bavčar...

pes Svet24.si

O čem razmišljajo Slovenci: o politikih, psih, ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Vplivni zasebni zdravnik, ki se ga bojijo ...

Dario Varga in Natalija Manojlović Varga Odkrito.si

Nenavadna imena otrok naših igralcev in igralk

kdo-si-ti?-zvezde-pod-masko Njena.si

Se bo Sanja Grohar vrnila na slovenske odre?

Prepoznajte simptome angine pektoris
| Vesna Meško

Prepoznajte simptome angine pektoris

Angina pektoris, Profimedia

Bolniki pogosto ne vedo, da gre za resne težave.

Angina pektoris je napad hude bolečine v prsnem košu, ki se pojavi, kadar srce ne dobi dovolj kisika. Napadi angine pektoris opozarjajo na možnosti različnih bolezni srca.

Težave občutimo kot bolečino za prsnico, ki bi jo lahko opisali kot občutek bremena ali občutek tiščanja v prsih, pri čemer se lahko bolečina razširja v levo ramo in roko, vrat in spodnjo čeljust, predel žličke, nekoliko redkeje pa v hrbet in desno ramo.

Foto: Profimedia - Vzrok za angino pektoris je ateroskleroza, ki je kronična vnetna bolezen arterij.

Opis bolečine: Bolečina je enakomerna, lahko precej huda, žgoča in pekoča, nikoli pa zbadajoča. Pogosto se opisani znaki pojavijo ob telesnem naporu, kot je težje fizično delo ali ukvarjanje s športom. Bolečino lahko spremlja tudi znojenje, slabost, oteženo dihanje in bruhanje. Po nekaj minutnem počitku ali tableti nitroglicerina, naj bi težave izzvenele.

»Z bolečino srce opozarja, da so koronarne arterije zožene in da se mašijo. Bolj ko so ozke, prej ob naporu se pojavi bolečina. Pretok skozi žile srčne mišice (koronarni pretok) v mirovanju se zmanjša, ko se svetlina žile zmanjša za 80 %, pri obremenitvi pa že pri zmanjšanju svetline za 40-50 %,« pojasnjujejo na Združenju zdravnikov družinske medicine.

Kaj privede do bolečega napada?

Bolečina v srčni mišici se pojavi kot posledica nezadostne oskrbe mišice s krvjo. Angina pektoris pravzaprav nakazuje na možnost bolezni venčnih arterij in ishemične bolezni srca.

Napad se pogosteje zgodi v hladnem vremenu, ob naporu, po obilnem zaužitju hrane in ob razburjenju. Je pa povsem mogoče, da se bolečina pojavi tudi tedaj, ko ste mirni, denimo med spanjem.

Vzrok angine pektoris in možni zapleti

»Vzrok za angino pektoris je ateroskleroza, ki je kronična vnetna bolezen arterij, ki se pojavi že zelo zgodaj v življenju, različno hitro napreduje in se različno zgodaj klinično izrazi. Zato je izrednega pomena nadzor in obvladovanje dejavnikov tveganja (opustitev kajenja, zdravljenje arterijske hipertenzije, sladkorne bolezni, povišanih maščob, nadzor in uravnavanje telesne teže, redna telesna dejavnost). Nezdravljena angina pektoris vodi v zaplete ishemične bolezni srca, ki so akutni miokardni infarkt, srčno popuščanje in nenadna srčna smrt zaradi malignih motenj srčnega ritma,« še podajo v opisu na združenju.