stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Mikroplastika v pitni vodi: Neznan vpliv na zdravje

3. 9. 2019; 01.00
Avtor: V.M.
ženska, voda

Voda foto: Profimedia

'O vplivu mikroplastike na zdravje vemo premalo,' opozarja Svetovna zdravstvena organizacija in poudarja, da so potrebne obsežnejše raziskave.

Raven mikroplastike v pitni vodi ne predstavlja večjega tveganja za zdravje ljudi je v poročilu navedla Svetovna zdravstvena organizacija (SZO), ob čemer pa so poudarili, da moramo o vplivu mikroplastike na zdravje nujno vedeti več, zato pozivajo k obsežnejšim raziskavam in zmanjševanju plastičnega onesnaženja.

»Glede na analizo, ki povzema najnovejše znanje o mikroplastiki v pitni vodi, se delci, ki so večji od 150 mikrometrov (večina plastičnih delcev v vodi) ne absorbirajo in nalagajo v človeškem telesu, temveč se izločijo. Manjši delci, o katerih trenutno vemo zelo malo, pa bi lahko prešli skozi črevesno steno, dosegali druga tkiva in tako vplivali na zdravje. Zato nujno potrebujemo nadaljnje raziskave, da bi spoznali tveganja in njihov vpliv,« pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Odstranjevanje škodljivih mikrobov iz pitne vode

Škodljivi mikrobi v pitni vodi so povezani z diarejo, zaradi česar povzročijo skoraj pol milijona smrti. SZO zato svetuje, da bi se države morale bolj kot na plastične delce v vodi osredotočiti na odstranjevanje škodljivih mikrobov iz pitne vode. Hkrati potrošnike in države pozivajo k čim manjši uporabi plastike z namenom varovanja okolja.

»Objavljeno poročilo kritično preučuje dokaze, povezane s pojavom mikroplastike v vodnem krogu (vključno s pitno vodo iz pipe in ustekleničene vode in njenimi viri), možnimi vplivi na zdravje in odstranjevanjem mikroplastike med čiščenjem odpadne in pitne vode,« pojasnjujejo na NIJZ.

voda

voda foto: Pixabay

prejšnji članek
Arnieju se je sesul svet
Svet slavnih
Arnieju se je sesul svet
naslednji članek
Slovenski voditelj ženi za 30. rojstni dan zapel podoknico
Svet slavnih
Slovenski voditelj ženi za 30. rojstni dan zapel podoknico