meghan markle, kraljica elizabeta II Svet24.si

Elizabeta II. noče slišati o princu Harryju in ...

Rod Stewart Svet24.si

Zvezdnik skrivaj premagal raka

vesolje horoskop Svet24.si

Tedenski horoskop: ne bo šlo ne za kazen ne za ...

predvidevanje, torek 24.9.2019 Svet24.si

Ohladitev blizu, na obzorju pa že nov preobrat

020mv Odkrito.si

Natalija Gorščak: TV SLO je kot tanker, ki se ...

kmetija-2019 Njena.si

KMETIJA: Šok za enojajčna dvojčka!

vatroslav in valentina Njena.si

Vatroslav in Valentina poročena, rodila se jima ...

Mikroplastika v pitni vodi: Neznan vpliv na zdravje
| V.M.

Mikroplastika v pitni vodi: Neznan vpliv na zdravje

Voda, Profimedia

'O vplivu mikroplastike na zdravje vemo premalo,' opozarja Svetovna zdravstvena organizacija in poudarja, da so potrebne obsežnejše raziskave.

Raven mikroplastike v pitni vodi ne predstavlja večjega tveganja za zdravje ljudi je v poročilu navedla Svetovna zdravstvena organizacija (SZO), ob čemer pa so poudarili, da moramo o vplivu mikroplastike na zdravje nujno vedeti več, zato pozivajo k obsežnejšim raziskavam in zmanjševanju plastičnega onesnaženja.

»Glede na analizo, ki povzema najnovejše znanje o mikroplastiki v pitni vodi, se delci, ki so večji od 150 mikrometrov (večina plastičnih delcev v vodi) ne absorbirajo in nalagajo v človeškem telesu, temveč se izločijo. Manjši delci, o katerih trenutno vemo zelo malo, pa bi lahko prešli skozi črevesno steno, dosegali druga tkiva in tako vplivali na zdravje. Zato nujno potrebujemo nadaljnje raziskave, da bi spoznali tveganja in njihov vpliv,« pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Odstranjevanje škodljivih mikrobov iz pitne vode

Škodljivi mikrobi v pitni vodi so povezani z diarejo, zaradi česar povzročijo skoraj pol milijona smrti. SZO zato svetuje, da bi se države morale bolj kot na plastične delce v vodi osredotočiti na odstranjevanje škodljivih mikrobov iz pitne vode. Hkrati potrošnike in države pozivajo k čim manjši uporabi plastike z namenom varovanja okolja.

»Objavljeno poročilo kritično preučuje dokaze, povezane s pojavom mikroplastike v vodnem krogu (vključno s pitno vodo iz pipe in ustekleničene vode in njenimi viri), možnimi vplivi na zdravje in odstranjevanjem mikroplastike med čiščenjem odpadne in pitne vode,« pojasnjujejo na NIJZ.