i nakit Dobra karma

Horoskop: za vsako nebesno znamenje drugačen ...

brit Svet24.si

FOTO: Britney pristala v bolnišnici. To je razlog

marko lisec tw Reporter.si

Brat poslanca SDS Tomaža Lisca se zgraža nad ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

Zvezdana Mlakar Njena.si

Zvezdana Mlakar osupla nad odločbo ministrstva

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Mikroplastika v pitni vodi: Neznan vpliv na zdravje
| V.M.

Mikroplastika v pitni vodi: Neznan vpliv na zdravje

Voda, Profimedia

'O vplivu mikroplastike na zdravje vemo premalo,' opozarja Svetovna zdravstvena organizacija in poudarja, da so potrebne obsežnejše raziskave.

Raven mikroplastike v pitni vodi ne predstavlja večjega tveganja za zdravje ljudi je v poročilu navedla Svetovna zdravstvena organizacija (SZO), ob čemer pa so poudarili, da moramo o vplivu mikroplastike na zdravje nujno vedeti več, zato pozivajo k obsežnejšim raziskavam in zmanjševanju plastičnega onesnaženja.

»Glede na analizo, ki povzema najnovejše znanje o mikroplastiki v pitni vodi, se delci, ki so večji od 150 mikrometrov (večina plastičnih delcev v vodi) ne absorbirajo in nalagajo v človeškem telesu, temveč se izločijo. Manjši delci, o katerih trenutno vemo zelo malo, pa bi lahko prešli skozi črevesno steno, dosegali druga tkiva in tako vplivali na zdravje. Zato nujno potrebujemo nadaljnje raziskave, da bi spoznali tveganja in njihov vpliv,« pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Odstranjevanje škodljivih mikrobov iz pitne vode

Škodljivi mikrobi v pitni vodi so povezani z diarejo, zaradi česar povzročijo skoraj pol milijona smrti. SZO zato svetuje, da bi se države morale bolj kot na plastične delce v vodi osredotočiti na odstranjevanje škodljivih mikrobov iz pitne vode. Hkrati potrošnike in države pozivajo k čim manjši uporabi plastike z namenom varovanja okolja.

»Objavljeno poročilo kritično preučuje dokaze, povezane s pojavom mikroplastike v vodnem krogu (vključno s pitno vodo iz pipe in ustekleničene vode in njenimi viri), možnimi vplivi na zdravje in odstranjevanjem mikroplastike med čiščenjem odpadne in pitne vode,« pojasnjujejo na NIJZ.