profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako v času epidemije skrbeti za osebe z demenco?

2. 4. 2020; 04.00
Avtor: K.M.
demenca

Preprečimo ali omilimo slabšanje kognitivnih funkcij. foto: Dreamstime

V prvi vrsti sploh odsvetujejo pojasnjevanje o epidemiji, saj se osebo z demenco s tem lahko le še bolj zmede ali vznemiri.

V Slovenskem združenju za pomoč pri demenci Spominčica - Alzheimer Slovenija so v času epidemije novega koronavirusa pripravili poseben seznam ukrepov oziroma nasvetov za pomoč pri skrbi za osebe z demenco.

1. Opozorili so na prezračevanje prostorov večkrat dnevno in spodbujanje k umivanju rok. Izpostavili pa so še, da je treba za osebe z demenco zagotoviti dovolj zdravil za daljši rok.



2. Poskrbeti je treba za rekreacijo osebe z demenco, predvsem doma ali v neposredni bližini. Ob sončnem vremenu svetujejo tudi odhod na svež zrak za krajši čas. Ker je v času epidemije odsvetovano gibanje zunaj svojih bivališč, so lahko v pomoč tudi pogledi skozi okno, sedenje na terasi ali balkonu, svetujejo pri Spominčici.

3. Če je oseba nagnjena k tavanju, je treba odstraniti vse predmete, ki bi spodbujale osebo k odhodu ven - od nahrbtnikov do jaken in tudi čevljev. Ključavnice pa je dobro zastreti z odejo, robčki, posterjem, sliko ali čim drugim podobnim.

4. Svetujejo tudi strukturirano dnevno rutino in njeno zapisovanje. V bivalnih prostorih se za osebo z demenco poišče dela, ki jih še zmore opravljati, kot so kuhanje, pometanje, pomivanje, brisanje, pospravljanje, zlaganje perila ipd.

5. Za odpravljanje dolgčasa in da bi se osebe z demenco zamotile, priporočajo tudi družabne igre in animacijske aktivnosti - od petja in ustvarjanja do poslušanja radia ali učenja na daljavo.

6. Svetujejo tudi prijetne pogovore s temami iz preteklosti, ker jih to dostikrat zamoti. A pogovor je treba voditi na pozitiven način, poudarjajo. Socialne stike pa velja ohranjati na daljavo s pomočjo telefona, računalnika ali pisem.

7. Med epidemijo naj bodo svojci osebe z demenco čim bolj potrpežljivi, mirni, spoštljivi in prijazni, saj bo tako manj želela ven, še svetujejo v združenju in poudarjajo, da se ne sme pozabiti na spodbude, ohranjanje človeške bližine pa tudi ne na zasebnost teh oseb.

prejšnji članek
Pisateljica zagnala novo platformo o Harryju Potterju
Kultura
Pisateljica zagnala novo platformo o Harryju Potterju
naslednji članek
Odvisnost od pametnega telefona
Zdravje
Odvisnost od pametnega telefona
#nasazenazenska
nasazenazenska