volodimir zelenski, oleksander sirski
Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina potrebuje manj vojakov, kot se je zdelo

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako prepoznati razkužilo, primerno za zaščito pred novim koronavirusom?

6. 8. 2020; 04.00
Avtor: V.M. / STA
koronavirus, razkužilo, razkuževanje rok

koronavirus, razkužilo, razkuževanje rok foto: Niko Časar

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so preizkusili 15 razkužil, dostopnih v slovenski maloprodaji. Preverite rezultate testiranj in na kaj morate biti pri izbiri pozorni, če želite kupiti razkužilo, ki vam bo nudilo primerno zaščito pred novim koronavirusom.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pojasnjujejo, da so vsa testirana razkužila razen enega vsebovala najmanj 60 odstotkov alkohola, kar je pogoj za uničenje novega koronavirusa. Zelo velik pa je bil cenovni razpon izbranih razkužil, saj je liter stal med 9,80 in 62,50 evra. Potrošnikom zato svetujejo, naj primerjajo cene.

Kot so sporočili iz ZPS, vsi preizkušeni izdelki razen enega ob pravilni uporabi torej ustrezajo smernicam Svetovne zdravstvene organizacije in uničujejo novi koronavirus. A vsi ne uničujejo nekaterih drugih, tudi pogostih virusov, za uničevanje katerih je potrebna večja koncentracija alkohola.

Potrošnikom svetujejo, naj pred nakupom pozorno preberejo seznam sestavin izdelka. "Obvezno preverite, ali je alkohol na prvem mestu seznama sestavin, in poiščite podatek o koncentraciji alkohola. Če je med sestavinami voda na prvem mestu, izdelek ni ustrezen. Naj vas ne zavedejo navedbe, kot so 'dezinfincira', 'uniči viruse in bakterije' in podobno, saj še ne pomenijo, da je izdelek primeren za zaščito pred novim koronavirusom. Potrošniki preprosto morajo poiskati informacijo o koncentraciji alkohola," so poudarili.

prejšnji članek
Michelle Obama trpi za depresijo
Svet slavnih
Michelle Obama trpi za depresijo
naslednji članek
Mojstrski tečaji Festivala Ljubljana privabili vrhunske glasbenike z vsega sveta
Svet slavnih
Mojstrski tečaji Festivala Ljubljana privabili vrhunske glasbenike z vsega sveta