sara volcic 6 Dobra karma

Lepi televizijki je srce ukradel in pozdravil ...

igor zorcic bobo Svet24.si

Zakaj Zorčič ščiti Janšo in ne poslancev?

janez jansa bobo2 Reporter.si

Janša podelil priznanje kitajski družbi Huawei, ...

oba Svet24.si

Novi vodja podmladka SDS strašil pred ...

holokavst, nova24tv Necenzurirano

Mediji SDS v postelji z zanikovalci holokavsta ...

matic-supovec, unikat Odkrito.si

Matic Supovec: Čeprav sem strog, me vseeno ...

Igor Bjelošević Njena.si

Ugodno oddam sina: Igor se je poročil in postal ...

Grenivke pomagajo pri hujšanju in čiščenju telesa
| Zoran Franc

Grenivke pomagajo pri hujšanju in čiščenju telesa

Grenivka, Revija Zarja

Grenivka je sadež, ki se v naših košarah s sadjem precej redko znajde, saj težko rečemo, da jo odlikuje dober okus. A še kako koristna in pomembna je za krepko zdravje, pomaga pri čiščenju telesa, zmanjšuje odvečno telesno težo …

Ali veste, da so nekoč sladkokiselkasto-grenak okus grenivke povezovali z rajem? Zakaj, ni definirano, a potemtakem lahko sklepamo, da se tudi v raju ne cedita samo med in mleko. Vsekakor pa še kako drži, da grenivka vsebuje številne koristne učinkovine za zdravje, ki pomagajo v boju s prehladnimi obolenji, preprečujejo nastanek bolezni srca in ožilja ter zavirajo nastanek nekaterih vrst raka. Grenivke veljajo za enega najbolj zdravih sadežev in imajo še posebej pozitiven vpliv, če si jih boste privoščili vsak dan za zajtrk. Bodite pozorni le pri jemanju določenih zdravil, pri katerih je uživanje grenivk odsvetovano. Grenivke lahko zmanjšajo delovanje nekaterih učinkovin, zato če jemljete zdravila, pri zdravniku preverite, ali obstajajo morebitne kontraindikacije.

Foto: Dreamstime - Rdeča grenivka

Pomoč pri dietah

Uspešnost grenivk pri naravnem zniževanju krvnega tlaka naj bi bila povezana z visokim deležem kalija v sadežu. Če jemljete zdravila, se pred uživanjem grenivk posvetujte z zdravnikom.

Študije so pokazale, da tisti, ki pred obrokom pojedo vsaj pol grenivke ali si privoščijo njen sok, precej lažje izgubijo odvečne kilograme. Prav tako grenivka telo oskrbi s pomembnimi hranilnimi snovmi, obenem pa ostaja kalorični vnos nizek. Grenivka pred obroki bo torej zmanjšala apetit oziroma hitreje zagotovila občutek sitosti, kar bo pripomoglo, da bodo kilogrami izginjali hitreje.

Foto: Profimedia - grenivka

Nad holesterol

Z rednim uživanjem grenivk pripomoremo tudi k zniževanju škodljivega LDL-holesterola v telesu. Na dolgi rok je to pomembno tudi zato, ker se bomo tako izognili resnejšim srčno-žilnim obolenjem. Slab holesterol se kopiči v arterijah in povečuje tveganje za srčni napad ali kap. Če uživate zdravila za zniževanje holesterola, se posvetujte z zdravnikom glede priporočljivosti hkratnega uživanja grenivk.

Nad prehlad in gripo

Grenivke so odličen vir vitamina A in C, ki sta nujna za ohranjanje močnega imunskega sistema. Redno uživanje grenivk pomeni, da boste telo dobro pripravili na nevarne mikrobe, ki bodo z njimi hitro opravili. Če pa ste že zboleli, naj bo sok grenivk vaš rešitelj, saj bodo močno pospešile čas okrevanja.