stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Za ščitnico jejmo morsko hrano ter sladke jagode

8. 8. 2023; 01.00
Avtor: T.D.
JAGODIČEVJE, MALINE, HRANA ZA MOŽGANE

Privoščite si jagodičevje. foto: dreamstime

Četudi nimamo diagnosticiranih težav s ščitnico, to ne pomeni, da ves čas brezhibno deluje.

Delovanje metulju podobne žleze je lahko vzrok za mnoge težave, ki jim pogosto ne pripisujemo niti zdravstvenega izvora, kaj šele delovanje ščitnice. Zanjo lahko vsak dan ustrezno skrbimo že tako, da uživamo ustrezno prehrano, ki pripomore k njenemu optimalnemu delovanju.

Morska trava

Morda zveni nenavadno, a morska trava je eden najnovejših prehranskih trendov, pa ne ker se fino sliši, temveč ker je bogata s pomembnimi minerali. Mnogi ljubitelji sušija jo poznajo kot zeleni ovoj, ki drži skupaj riž in ostalo vsebino. Za ščitnico je priporočljiva zaradi visoke vsebnosti joda. Zanj vemo, da je ključ pri njenem delovanju. Zato v prehranski industriji jodirajo sol – da ga zaužijemo dovolj. Če jodirane soli ne uživate, lahko nekaj joda v telo vnesete z morsko hrano in ribami, a morska trava tu prednjači. Čeprav je jod za delovanje ščitnice pomemben, ji tako kot pomanjkanje škoduje tudi njegov presežek, zato je treba biti pri uživanju hrane, ki vsebuje precej joda, zmeren.

Takoj obiščite zdravnika, če ste hudo utrujeni, se nenavadno redite, ste zaprti, vas kar naprej zebe ali pa imate otekel obraz, zabuhle oči ter suho in zadebeljeno kožo. foto: Dreamstime

Piščanec in govedina

Še eden od pomembnih mineralov za delovanje ščitnice je cink. Če ga zaužijete premalo, lahko razvijete hipotirozo – pomanjkanje ščitničnih hormonov. Hipotiroza lahko povzroči pomanjkanje cinka, saj pomanjkanje ščitničnih hormonov oslabi absorpcijo mineralov v telo. V sodobni družbi, kjer večina zaužije preveč mesa, se nam pomanjkanja cinka verjetno ni treba bati. Če pa vas vendarle skrbi, da ga ne zaužijete dovolj, vam lahko pomagata piščančje in goveje meso, ki ga vsebujeta v precejšnjih količinah.

Kitajska dušena govedina foto: Profimedia

Jagodičevje

Jagodičevje je v prehrani precej cenjeno zaradi visoke vsebnosti antioksidantov. Ravno antioksidanti so tisto, kar poleg joda, selena, cinka in vitamina D ščitnica potrebuje za normalno delovanje. Turška raziskava iz leta 2008 je pokazala, da imajo ljudje s hipotirozo povečano število škodljivih prostih radikalov. Zato strokovnjaki za zdravo ščitnico priporočajo jagodičevje.

foto: Profimedia

prejšnji članek
Gorski reševalci GRZS s helikopterji Slovenske vojske na pomoč prebivalcem in GRS Koroške
Zdravje
Gorski reševalci GRZS s helikopterji Slovenske vojske na pomoč prebivalcem in GRS Koroške
naslednji članek
Plašč Elvisa Presleyja na dražbi prodali za 128.000 britanskih funtov
Svet slavnih
Plašč Elvisa Presleyja na dražbi prodali za 128.000 britanskih funtov