janez poklukar Svet24.si

Aplikacija nima namena preprečevati kopiranja ...

dež, padavine Svet24.si

Krajevne plohe in nevihte še niso rekle zadnje

kristina-timanovska Svet24.si

Kljub Janševemu vabilu beloruske atletinje ne bo ...

viktor orban janez jansa kpv Reporter.si

Skrivnost prodane duše: kako je Janez Janša ...

20210401-01055026 Necenzurirano

Tudi napovedovalec epidemije dobil svojo nagrado ...

Kraljica Elizabeta Odkrito.si

Kraljeva palača se maščuje princu Harryju, to ...

Pompeji Pixabay Odkrito.si

2000 let stari grafiti iz Pompejev in Herculaneuma...

Je morje res premrzlo za nosečnice?
| T.D.

Je morje res premrzlo za nosečnice?

nosečnica, morje, poletje, sonce, Dreamstime

Nosečnice imajo eno najodgovornejših nalog, saj morajo dobro poskrbeti ne le zase, ampak tudi za še nerojeno bitjece, ki ga nosijo pod srcem. Kako to počnejo v vročih dneh?

Vsako rojstvo je edinstven in čaroben dogodek, a za marsikatero nosečnico je kopica »dobronamernih nasvetov«, kaj sme in česa ne sme početi, lahko zelo naporna in utrujajoča. Če k temu dodamo še številne »ljudske modrosti«, povezane s poletno vročino, dobimo nekaj neverjetnih mitov.

SONČENJE JE NEVARNO

Mit: Nosečnice ne smejo na sonce, ker lahko dodatna vročina škodi dojenčku. Resnica: Izpostavljanje trebuha soncu v dovoljenem času sončenja ni nevarno, saj je plod zavarovan – prekriva ga debela plast tkiv maternice, trebušnih organov in trebušne stene. Za nosečnice pri sončenju veljajo enaka navodila kot za vse druge ljudi, predvsem se morajo soncu izogibati med 10. in 16. uro. Piti je treba veliko vode in uporabljati ustrezno kremo z zaščitnim faktorjem.

Foto: dreamstime - plavanje v bazenu, nosečnost

MORJE JE PREMRZLO ZA KOPANJE

Mit: Morska voda je za nosečnice premrzla, zato se kopanje in plavanje odsvetujeta, saj lahko privedeta do šoka. Bolj primerni so bazen oziroma toplice. Resnica: Plavanje je najbolj priporočljiva vadba, saj krepi mišice, vendar pod pogojem, da je voda čista in ne prevroča. V nosečnosti se v organizmu spremenijo koncentracije hormonov, posledično tudi pH nožnice, zato je verjetnost okužb v umazanih vodah večja, prevroča voda pa lahko vodi celo do prezgodnjega poroda.

BRISAČA ČEZ ŽILE

Mit: Krčne žile je treba pokriti z brisačo, da niso neposredno izpostavljene soncu. Resnica: Med nosečnostjo je volumen krvi povečan, zato se vene razširijo. V vročini se vene še bolj razširijo, manjša je tolerantnost za vročino, ker mora telo oddajati toploto. A prepričanje, da si je treba noge pred soncem pokriti z brisačo, ni pravilno – to namreč ustvari dodatno plast vročine, ki nogam samo škoduje. V takem primeru se je seveda treba umakniti v senco.

Foto: PIXABAY - Nosečnost