Življenjski slog
 

Marmorirani pirhi

27. 3. 2016; 10.00
Avtor: Maja Remic
uvodna

foto: Mateja J. Potočnik

Sodobne pirhe delamo čisto drugače, saj nam barve in materiali za dekoracijo dajejo izredno veliko možnosti za barvanje ter okraševanje.

Pomembni sta le naši domišljija in iznajdljivost.

Marmorirani pirhi

Marmoriranje pirhov z barvami za marmoriranje je preprosto. V le nekaj sekundah  naredimo prekrasen pirh, ki se posuši v eni uri. Možnosti barvnih kombinacij je na pretek, prav tako tvorjenja vzorcev. Veščine usvojimo z nekaj prakse, vendar nam bo uspel že prvi poskus. Barve so izdelane na osnovi organskih topil in se med seboj lahko poljubno mešajo. Uporabljamo pa jih le za jajca iz plastike, stiropora ali papirne mase.

Potrebujemo

- ¾  jajca PVC

- ¾  barve za marmoriranje,

- ¾  večje plastične kozarce

- ¾  vodo

- ¾  paličice

- ¾  cvetličarsko gobo

- ¾  kuhinjske brisače

Postopek

1. Jajce mora biti čisto. Nataknemo  ga na leseno paličico ali zobotrebec, da bomo lažje delali.

2. Večji plastični kozarec napolnimo z vodo. Pazimo, da je posoda dovolj velika, da lahko jajce popolnoma potopimo v vodo. Barvo za marmoriranje nakapljajmo na vodno površino. Najprimernejša je uporaba od 2 do 3 barvnih odtenkov. Vsak dodatno uporabljen odtenek okrepi intenzivnost vzorca.

3. Z leseno paličico barve razvlečemo v želen vzorec. Jajce počasi potopimo v vodo in ga nato hitro izvlečemo. Zapičimo ga v gobo in počakamo, da se na paličici posuši (eno uro).

4. Preden postopek marmoriranja ponovimo na drugem jajcu, moramo s papirnatimi servietami z vodne površine odstraniti vso preostalo barvo ali zamenjati posodico, sicer se jajce ne bo obarvalo enakomerno.

5. Plastične kozarce po uporabi zavržemo. 

prejšnji članek
Pomoč depresivnemu človeku
Zdravje
Pomoč depresivnemu človeku
naslednji članek
Originalni delovni kot
Življenjski slog
Originalni delovni kot

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.