Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Spomladansko čiščenje na prijeten način

26. 3. 2016; 04.15
Avtor: Maša Rener/Revija Maja
Ženska čiščenje
Pri čiščenju stanovanja vam bodo prav prišli naslednji recepti za naravi prijazna čistila, ki niso nič manj učinkovita od kupljenih.

Osnovno čistilo za okna

Vaša okna imajo lahko profesionalni sijaj skoraj zastonj. Čistilo, ki ga boste naredili po naslednjem receptu, zadostuje za kar nekaj stekel, če vam bo po čiščenju še ostalo, pa ga lahko porabite tudi za ogledala ali shranite do naslednje uporabe.

Potrebujete: 60 mililitrov alkoholnega kisa, vodo, čisto litrsko pršilko ali plastenko, star časopisni papir

V pršilki oziroma plastenki zmešajte kis s toliko vode, da je do vrha polna. Pršilko pred uporabo pretresite in čistilo enakomerno nanesite oziroma napršite na steklo. Steklo nato do suhega obrišite z zmečkanim časopisnim papirjem in enako ponovite še na zunanji strani.

Dišeče večnamensko čistilo

Pri čiščenju stanovanjskih površin, ki niso iz lesa, je to čistilo nepremagljivo. Ima vonj po čistem in je skoraj zastonj.

Potrebujete: 875 mililitrov vroče vode, 125 mililitrov alkoholnega ali jabolčnega kisa, 1 žličko boraksa, 1 žličko pralne sode, 1 žličko tekočega mila, čisto litrsko plastenko (s pršilko ali brez)

Pršilko napolnite z vročo vodo, nato dodajte kis, boraks, pralno sodo in tekoče milo. Pred uporabo dobro pretresite in s čistilom popršite delovne površine, kuhinjske aparate, korito, pipo, keramične ploščice ali prepleskane površine. Obrišite s čisto krpo ali mokro gobo.

Čistilo za straniščno školjko

Straniščno školjko lahko očistite brez škodljivega klora.


Potrebujete: 240 mililitrov boraksa, 125 mililitrov alkoholnega kisa

Straniščno školjko splahnite z vodo, da je mokra, nato notranjost enakomerno posujte z boraksom in nato izdatno poškropite s kisom. Čistilo pustite delovati 3–4 ure, nato školjko zdrgnite z metlico. Če pa bi jo radi očistili brez drgnjenja, pustite čistilo delovati čez noč.

Čistilo za pečico za lenuhe

Po tem receptu pripravite poceni čistilo za pečico, ki pri uporabi ne zahteva skoraj nobenega napora, a je še vedno učinkovito.

Potrebujete: 185 mililitrov salmijaka za gospodinjsko rabo, 280 gramov jedilne sode v nizki posodi

Salmijak vlijte v manjšo posodo in jo čez noč zaprite v hladno pečico. Naslednji dan salmijak odstranite, notranjost pečice pa obrišite z mokro papirnato brisačo ali gobico za čiščenje, ki ste jo prej pomočili v jedilno sodo.
Recepte smo našli v knjigi Naredimo doma, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

prejšnji članek
S čim zamenjati kravje mleko?
Zdravje
S čim zamenjati kravje mleko?
naslednji članek
Pozdravite se s seksom!
Odnosi
Pozdravite se s seksom!