boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Kateri izdelek iz aloje vere izbrati?

10. 4. 2016; 12.30
Avtor: Marijana Mandić/Bodi zdrava
Aloe vera
Preden se odločimo za določen izdelek iz aloje vere, je dobro vedeti to.

Preden se odločimo za izdelek iz aloje vere, se moramo prepričati, koliko aktivnih sestavin oziroma soka rastline sploh vsebuje. Eno od meril kakovosti je izbor večjih in znanih proizvajalcev, ki vlagajo veliko denarja v dokazovanje kakovosti svojih izdelkov. Preverimo lahko še, ali je bil alojin sok pridobljen s filtriranjem, med katerim izločijo aloin, vendar tudi številne zdravilne snovi, ali s filetiranjem, zahtevnejšim postopkom, ko ravno tako odstranijo odvajalno sredstvo, vendar ob tem ohranijo vse ostale snovi, pomembne za zdravje. Mogoče je tudi kupiti suhi izvleček aloje, ki ga pridobijo z zamrzovanjem in je najboljši nadomestek naravnega soka.

Proizvodi evropskih plantaž so boljši

Razlogov za to je veliko, pomembna pa sta dva: nadzor proizvodnje z natančnimi merili in pregledom na področju EU in dejstvo, da pri nas proizvajalci ne morejo uporabljati 'iznajdljivih' postopkov, kot to velja za severnoameriška in avstralska podjetja, ki v svojo proizvodnjo velikokrat vključujejo škodljive procese namakanja, filtracije in pasterizacije, ki uniči veliko hranilnih snovi.

Odstotki že, a kakšni

Najprej moramo vedeti, da je naravni sok aloje v 96 do 97 odstotkih sestavljen iz vode, kar nas pri nakupu lahko pošteno zavede. Tudi v nekaterih evropskih in ameriških državah reklamirajo sok, ki vsebuje samo 12 odstotkov takšne surovine kot 'čisti sok aloje'. Sto odstotkov dosežejo preprosto z dodajanjem navadne vode, kar je popolno zavajanje kupcev. Nekateri pa gredo celo dlje. Zavedajoč se, da je napis 100-odstoten malo kredibilen, glede na to, da je po zakonu obvezna od 0,3- do 0,4-odstotna vsebnost stabilizatorja, na etiketo celo zapišejo: 99,6-odstotni čisti sok iz 100-odstotne aloje, v resnici pa je v embalaži 99,6 odstotka soka od zgolj 12 odstotkov soka aloje.

Proizvajalec odličnega soka na etiketi zapiše: 99,6 od 100 odstotkov čistega soka aloje. Le tako lahko vemo, da smo kupili sok, ki se v največji možni meri približuje kakovosti sveže rastline.

Sokovi, narejeni samo iz vrste Aloe barbadensis Miller, vsebujejo manjši delež aktivnih učinkovin kot sokovi, narejeni iz več vrst aloj.

Ravno tako je dobro vedeti, da trg sokov aloje z dodanim okusom narašča in da imamo nad sestavinami najboljši nadzor, če kupimo čisti sok, ki ga sami razredčimo s svojo najljubšo pijačo.

V svetu kozmetike čisti sok aloje imenujejo gel, ki ga pridobivajo iz filetirane listne sredice ali pa z raztapljanjem uprašenega izvlečka.

Prehranska dopolnila, pridobljena iz suhega izvlečka

Čeprav izdelek v obliki tablete, pridobljen iz suhega izvlečka aloje, ne more imeti vseh zakladov stoodstotnega čistega soka aloje, njegova uporaba vrtoglavo narašča. Prašnatemu izvlečku manjkajo polisaharidi, ki imajo v alojinem soku več kot polovico zdravilnih lastnosti in šele skupaj z vodo tvorijo značilno vlaknasto, viskozno snov, ki vlaži kožo ter daje občutek nežnosti in mehkobe. Funkcija polisaharidov pa ni samo kozmetična, obenem lovijo in požirajo toksine, mikrobe in odmrle odslužene celice v našem telesu. Odstranitev vode prizadene njihovo strukturo in te spojine pretvori v enostavne sladkorje.

In vendar nas suhi izvleček aloje v obliki tablet še zdaleč ne bo razočaral, če potrebujemo predvsem vitamine in minerale te čudežne puščavske lilije.

Aloja v kozmetičnih izdelkih

V svetu kozmetike čisti sok aloje imenujejo gel, ki ga pridobivajo iz filetirane listne sredice ali pa z raztapljanjem uprašenega izvlečka. Seznam dodatkov in deklaracijski list morata to jasno navesti. Včasih soku dodajo želirno sredstvo, da postane preparat podoben naravnemu gelu, in dišave. Kakovostne razlike med izdelki so običajno posledica drugih dodatkov. Nekateri proizvajalci pa se vendarle držijo zgolj naravnih sestavin in ponujajo resnično naravno kozmetiko.

prejšnji članek
Najboljša hrana za otroške možgane
Zdravje
Najboljša hrana za otroške možgane
naslednji članek
Bachove esence – spoznajte jih
Zdravje
Bachove esence – spoznajte jih
#obraziavenija
obraziavenija